wtorek, 6 stycznia 2015

Wtorek z kaszą #37: Jaglano-buraczane burgery


Nowy rok to czas rzucania słów na wiatr i obiecywania sobie, że nasze życie się odmieni. Znam takich, którzy nie zapisują nigdzie noworocznych postanowień, bo wiedzą, że się nie spełnią. Inni ambitnie podchodzą do tematu i z kanapowych leniwców wstających w południe chcą się nagle zmienić w wysportowane poranne ptaszki. Uważam, że warto wejść w nowy rok z uśmiechem i celami, ale aby nasze plany się spełniły, trzeba je wprowadzać stopniowo. Wpadł mi w oko tekst Marysi na temat wprowadzania w życie dobrych nawyków i z takim postawieniem sprawy się zgadzam. Szczególnie jeśli chcemy w tym roku lepiej się odżywiać.

Porzucenie z dnia na dzień lukrowanych pierników, majonezowych sałatek i bigosów pełnych soczystej kiełbasy nie jest sprawą prostą. Proponuję zacząć ostrożnie, od zdrowego, domowego fast-foodu. Tak się składa, że dziś wtorek z kaszą, a to świetna okazja, aby zrobić jaglane burgery, które można serwować na wiele sposobów, w bułce, tortilli, picie lub w sałatce.

Postanowiłam, że burgery będą wegańskie, dodatek jajka do masy wcale nie jest tu potrzebny. Jeśli chcecie zrobić "jaglanego cziza" to świetnie by się tu sprawdził dodatek koziego sera. A przygotowanie burgerów to przyjemna sprawa, wystarczy zmiksować upieczone buraki z kilkoma dodatkami i połączyć je z ugotowaną kaszą. Z takiej masy można swobodnie formować medaliony i grillować je lub krótko smażyć. Kwestia dodatków jest tu dowolna, ja skusiłam się na pastę z awokado i karmelizowaną cebulę.

Zdjęcia robiłam ścigając się z uciekającym słońcem i z burczącym brzuchem, więc nie zdążyłam burgerów pokazać w całości. Zaufajcie mi na słowo, wychodzą kształtne i rumiane!


Jaglano-buraczane burgery/5 sztuk
  • 300 g buraków
  • 550 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżka posiekanej papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • łyżka syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy
  • 5 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do posypania wierzchu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • Dodatki:
  • bułki lub tortille
  • karmelizowana cebula (np. z przepisu 1 lub 2)
  • guacamole (przepis)
  • orzechy
  • sałata lub świeże zioła
  1. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Ostudzone buraki obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy posiekane chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę/olej, ocet balsamiczny, syrop klonowy, sól, pieprz. Miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Do buraczanej pasty dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną oraz bułkę tartą. Mieszamy i formujemy 5 okrągłych burgerów.
  3. Burgery posypujemy z wierzchu bułką tartą i smażymy na patelni z kilkoma łyżkami oleju, aż będą złote (po ok. 3 minuty na stronę) lub na elektrycznym grillu (w takim wypadku skrapiamy je olejem z wierzchu).
  4. Serwujemy w ciepłej tortilli lub bułce z ulubionymi dodatkami.
Tosia

11 komentarzy:

  1. czuję, że mój najbliższy lunch będzie miał właśnie taką postać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł i jaki apetyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OMG jaglanka i buraki!!!!!..... To coś dla mnie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Buraczane burgery są pycha :) zwłaszcza, gdy są tak pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy mogę zamiast piec - ugotować buraki? W stolicy bieda i cierpię na brak piekarnika. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, możesz je ugotować, obrać i zmiksować tak samo jak pieczone :)

      Usuń
  6. jestem fanką wegańskich burgerów, a poza tym uwielbiam buraczki, więc jak widzę ten przepis od razu ślinka cieknie, haha :D świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny mają kolor, z chęcią takie zrobię; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kaszę jaglana i często robię z niej burgery z warzywami :-) chętnie spróbuję z burakami. Mąż się ucieszy bo lubimy buraki

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...