wtorek, 11 marca 2014

Wtorek z kaszą #1: Kasza jaglana w sosie orzechowym z krewetkami


Oszalałam na punkcie kaszy, czyli właściwie okaszałam! Moi najbliżsi naprawdę nie mogą ze mną wytrzymać. Każde możliwe danie przerabiam uwzględniając dodatek kaszy, a do tego wszystkiego cały czas o tym mówię. 

Jakiś czas temu wymyśliłam sobie "wtorek z kaszą". Czemu? Bo kasza jest bardzo zdrowa i do tego pyszna, a ja chciałam się upewnić, że będę ją jeść regularnie. Wtorek z kaszą stał się więc tradycją. Wiedzieli o nim znajomi z pracy (-Hej! Dziś wtorek! Masz kaszę?), wiedziała też Tosia, która po kilku tygodniach we wtorki zaczęła mi smsowo życzyć "szczęśliwego wtorku z kaszą". Mój chłopak z kolei do mojej nowej tradycji nastawił się wrogo. Na każde "dzisiaj wtorek z kaszą!" reagował salwą przekleństw. 

I wiecie co? Powoli namawiam wszystkich. Moja przyjaciółka mieszkająca za morzem poinformowała mnie, że kupiła paczkę kaszy, żeby we wtorek do mnie dołączać, mój chłopak nakłada sobie drugą porcję kaszy jaglanej w sosie orzechowym, a Tosia proponuję mi nowy, kaszowy cykl na blogu.Czy to nie piękne?:)

Mam nadzieję, że uda mi się z Tosią namówić i was do częstszego spożywania kaszy. Jako debiut wybrałam kaszę jaglaną, jedną z najzdrowszych, polskich produktów. Prawdę mówiąc smakowo również odpowiada mi najbardziej. Zrobiłam z nią coś, co normalnie zrobiłabym z makaronem. Dodałam do niej sos orzechowy (na bazie masła orzechowego i mleczka kokosowego) i krewetki. Całość smakowała naprawdę niesamowicie. 

A ty? Czy jadłeś dziś swoją porcję kaszy?:)

Kasza jaglana w sosie orzechowym z krewetkami (2 duże porcje)

- pół szklanki kaszy
- woda*
-ok. pół łyżeczki soli

- pół cebuli
- 1 papryczka chilli**
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 165 ml mleczka kokosowego
- 500 g surowych krewetek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól

- sok z limonki
- posiekana świeża kolendra
- poszatkowane orzeszki ziemne (bez soli)

  1. Poszatkuj cebulę, czosnek i chilli.
  2. Przygotuj patelnię, aby zrobić sos i garnek do ugotowania kaszy.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i dorzuć posiekaną cebulę i chilli. Po kilku minutach dorzuć czosnek i smaż ok. 2 minuty. 
  4. Zetrzyj imbir bez skórki na tarce prosto na patelnię. Dodaj masło orzechowe i chwilę podsmażaj aż masło znacznie się stopi. 
  5. Dolej mleczko kokosowe i smaż jeszcze kilka minut, aż wszystko dobrze się wymiesza. 
  6. W tym czasie przesyp kaszę na sitko, przepłucz zimną wodą, a następnie zalej wrzątkiem na sitku (dzięki temu usuniesz goryczkę). 
  7. Przerzuć kaszę do garnka, dodaj wodę i sól i gotuj przez ok. 10 minut od zagotowania, aż kasza wsiąknie całą wodę. 
  8. Poszatkuj kolendrę i orzeszki ziemne.Odstaw na później. 
  9. Wróćmy do sosu. Przypraw go sosem sojowym, jeśli jest za mało słony dodaj sól. Dodaj masło. 
  10. Do gorącego sosu dodaj surowe krewetki i smaż aż zmienią kolor na różowy i od tego czasu dodatkowe kilka minut. Pamiętaj, aby kupić krewetki surowe (szare). 
  11. Ugotowaną kaszę dorzuć do sosu z krewetkami. Całość dobrze wymieszaj. 
  12. Przed podaniem skrop sokiem z limonki, posyp orzeszkami i świeżą kolendrą. 

* Zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ja zwykle nieco ponad dwa razy więcej w stosunku do objętości kaszy
** Użyłam pepperoni, która nie jest bardzo ostra. W przypadku ostrzejszych zmień ilość

Śliwka

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł ;) ja zajadałam się kaszą na śniadanie w postaci kremu jabłkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos orzechowy jest pyszny<3
    Bardzo fajny cykl się szykuje; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja kocham zarówno kaszę jak i orzeszki wszelkie! takie połączenie odpowiadało by mi na 1000% :) tylko z krewetką jestem trochę na bakier :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Uwielbiam i kaszę i krewetki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam krewetki, mam kaszę... muszę zrobić! Przepysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. This recipe is a delicious and healthy way to enjoy a delicious dish made from a variety of ingredients. The ingredients include chili, rice, pasta, meat, vegetables, and spices. The recipe can be adjusted to suit individual preferences, such as using more chili or rice, using more vegetables, or using more meats. The ingredients can also be cooked in different ways, such as using meat in a sauce, vegetables, or meatballs. The recipe can also be cooked with different types of meat, such as chicken, fish, or vegetables. The recipe can also be cooked with different types of meat, such as beef, lamb, or chicken. The recipe can be adjusted to suit individual preferences and preferences, making it a delicious and healthy way to enjoy a delicious dish. truck accidents lawyer

    OdpowiedzUsuń
  7. Burczymiwbrzuchu" captivates with its culinary charm, showcasing a delightful array of gastronomic delights. With each bite, its flavors dance on the palate, offering a tantalizing journey through diverse cuisines. From hearty comfort foods to exquisite delicacies, this culinary gem satisfies cravings and leaves diners craving for more. An epicurean adventure awaits those who venture into the world of "Burczymiwbrzuchu."
    Testamentos y Sucesiones de Abogados" offers comprehensive guidance on navigating the intricate legal terrain of wills and successions testamentos y sucesiones de abogados

    OdpowiedzUsuń
  8. .burczymiwbrzuchu is a unique and engaging platform that combines personal storytelling with creative content. Its distinctive approach offers a refreshing perspective, making it stand out in the digital landscape virginia speeding ticket out of state

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...