Gdybyście zaprosili na kolację wigilijną Greka, zapewne zdziwiłby się, gdyby zobaczył na stole rybę przykrytą smażoną marchewką w pomidorowym sosie. To trochę zabawne, bo "ryba po grecku" jest zupełnie nieznana w Grecji. Nie zmienia to jednak faktu, że danie jest smaczne, chociaż nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam rybę w trochę nowej odsłonie.
Według klasycznych przepisów, filety z ryby smaży się w panierce, następnie przykrywa sosem warzywnym i podaje na zimno. Zdecydowałam się na lżejszą wersję, dlatego filety z dorsza upiekłam w pergaminie.
Modyfikacje wprowadziłam również w sosie, inspirując się śródziemnomorskimi smakami. W sosie znalazła się między innymi cukinia, suszone pomidory i kapary. Nie mogłam zapomnieć o podstawowych składnikach, czyli marchewce, cebuli i pietruszce. Wyszło pysznie.
A Wy jak robicie rybę po grecku? :)
Pieczona ryba:
- 700-800 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
- zielone liście pora
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki masła
- sól, kolorowy pieprz
- cebula
- ząbek czosnku
- biała część pora
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- korzeń selera (mały lub 1/2 dużego)
- papryka
- cukinia
- 3-4 łyżki kaparów
- kilka suszonych pomidorów
- 400 ml passaty
- 2-3 łyżki koncentratu
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego/zalewy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki masła
- sól, kolorowy pieprz
- Oczyszczone z ości oraz skóry filety myjemy i osuszamy. Na pergaminie lub papierze do pieczenia kładziemy zielone liście pora.
- Rybę przyprawiamy sola i kolorowym pieprzem z dwóch stron. Filety kładziemy na liściach pora, skrapiamy je sokiem z cytryny i pomarańczy. Na wierzch ryby kładziemy wiórki masła.
- Pergamin zawijamy tworząc paczuszkę. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.
- Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy liść laurowy, posiekany w paseczki por oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut.
- Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę, cukinię. Składniki dodajemy do pozostałych na patelni, razem z kawałkami masła.
- Warzywa podsmażamy kilka minut. Później dodajemy kapary, suszone pomidory i dodajemy passatę z koncentratem pomidorowym. Zmniejszamy ogień, dodajemy ocet balsamiczny, rozmaryn, miód i przyprawy.
- Sos dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec próbujemy sosu i doprawiamy go solą oraz pieprzem do smaku.
- Upieczoną rybę wykładamy na półmisek i przykrawamy przygotowanym sosem. Chłodzimy przed podaniem przez minimum 2 godziny.
- Rybę po grecku można też podawać na talerzach w formie pojedynczych porcji. W tym celu używamy obręcz bez dna, którą kładziemy na talerzu. Na środku umieszczamy ok. 2 łyżki sosu, na to kawałki pieczonej ryby, które ponownie zakrywamy sosem.
Ryba po grecku to jedna z moich naj potraw świątecznych! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje u Ciebie.
Ja robię w nieco prostszej wersji ,ale jest również bardzo pyszna. :)
Pozdrowienia:)
oj lubię taka rybkę!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie jedna z moich ulubionych wigilijnych potraw. U mnie rybę po grecku robi babcia, muszę się zapytać o recepturę...; )
OdpowiedzUsuń