poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kalendarz adwentowy #9: Ryba po grecku


Gdybyście zaprosili na kolację wigilijną Greka, zapewne zdziwiłby się, gdyby zobaczył na stole rybę przykrytą smażoną marchewką w pomidorowym sosie. To trochę zabawne, bo "ryba po grecku" jest zupełnie nieznana w Grecji. Nie zmienia to jednak faktu, że danie jest smaczne, chociaż nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam rybę w trochę nowej odsłonie.

Według klasycznych przepisów, filety z ryby smaży się w panierce, następnie przykrywa sosem warzywnym i podaje na zimno. Zdecydowałam się na lżejszą wersję, dlatego filety z dorsza upiekłam w pergaminie.
Modyfikacje wprowadziłam również w sosie, inspirując się śródziemnomorskimi smakami. W sosie znalazła się między innymi cukinia, suszone pomidory i kapary. Nie mogłam zapomnieć o podstawowych składnikach, czyli marchewce, cebuli i pietruszce. Wyszło pysznie.

A Wy jak robicie rybę po grecku? :)


Ryba po grecku
Pieczona ryba:

  • 700-800 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
  • zielone liście pora
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki masła
  • sól, kolorowy pieprz
Sos:
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • biała część pora
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera (mały lub 1/2 dużego)
  • papryka
  • cukinia
  • 3-4 łyżki kaparów
  • kilka suszonych pomidorów
  • 400 ml passaty
  • 2-3 łyżki koncentratu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego/zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • sól, kolorowy pieprz
Ryba:
  1. Oczyszczone z ości oraz skóry filety myjemy i osuszamy. Na pergaminie lub papierze do pieczenia kładziemy zielone liście pora. 
  2. Rybę przyprawiamy sola i kolorowym pieprzem z dwóch stron. Filety kładziemy na liściach pora, skrapiamy je sokiem z cytryny i pomarańczy. Na wierzch ryby kładziemy wiórki masła.
  3. Pergamin zawijamy tworząc paczuszkę. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Sos:
  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy liść laurowy, posiekany w paseczki por oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut.
  2. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę, cukinię. Składniki dodajemy do pozostałych na patelni, razem z kawałkami masła.
  3. Warzywa podsmażamy kilka minut. Później dodajemy kapary, suszone pomidory i dodajemy passatę z koncentratem pomidorowym. Zmniejszamy ogień, dodajemy ocet balsamiczny, rozmaryn, miód i przyprawy.
  4. Sos dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec próbujemy sosu i doprawiamy go solą oraz pieprzem do smaku.
Ryba po grecku:
  1. Upieczoną rybę wykładamy na półmisek i przykrawamy przygotowanym sosem. Chłodzimy przed podaniem przez minimum 2 godziny.
  2. Rybę po grecku można też podawać na talerzach w formie pojedynczych porcji. W tym celu używamy obręcz bez dna, którą kładziemy na talerzu. Na środku umieszczamy ok. 2 łyżki sosu, na to kawałki pieczonej ryby, które ponownie zakrywamy sosem.
*Inspiracja
Tosia

3 komentarze:

  1. Ryba po grecku to jedna z moich naj potraw świątecznych! :)
    Wspaniale się prezentuje u Ciebie.
    Ja robię w nieco prostszej wersji ,ale jest również bardzo pyszna. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie jedna z moich ulubionych wigilijnych potraw. U mnie rybę po grecku robi babcia, muszę się zapytać o recepturę...; )

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...