niedziela, 13 października 2013

Tydzień z LunchBoxem #7: Ryżowy pudding z jabłkiem i cynamonem


To już ostatni przepis w ramach Tygodnia z LunchBoxem. Przez tych 7 dni udało nam się zamieścić przepisy na sałatki, kanapki, naleśnikowe wrapsy, empanadas z ciasta francuskiego oraz owsiane ciasteczka. Mamy nadzieję, że wśród tych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie. 
Pod tym linkiem znajdziecie wszystkie przepisy, także 7 propozycji lunchowych z zeszłego roku. Być może stanie się to naszą tradycją i za rok ogłosimy na blogu kolejną edycję!

Dzisiejszą propozycją jest ryżowy pudding, który świetnie nadaję się do słoika. Taki pudding można przygotować w 20 minut wieczorem, zjeść połowę na ciepło na kolację, a drugą porcję zapakować do słoiczka i schować do lodówki. Rano w pośpiechu wystarczy wyciągnąć słoik i schować do torby!
Pudding podałam z cząstkami cynamonowych jabłek, ale mogą to być równie dobrze gruszki, czy śliwki (w jesiennych klimacie) lub prażone orzechy, czy wiórki czekoladowe.
Dodatków do ryżowego puddingu może być wiele. Zresztą zobaczcie przepis, to niezwykle proste!



Ryżowy pudding z jabłkiem i cynamonem/2 słoiczki
  • 250 g ryżu (u mnie ryż do sushi, ale może być inny biały np. arborio/jaśminowy/parboiled)
  • 600 ml mleka
  • 40 g cukru + łyżka
  • laska cynamonu
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • jabłko
  • łyżka masła
  1. Ryż wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier oraz laskę cynamonu. Ryż gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż wchłonie mleko i będzie ugotowany al dente.
  2. W tym czasie obrane i pokrojone w cząstki jabłko wrzucamy do rondelka z masłem, łyżeczką cynamonu i łyżką cukru. Dusimy kilka minut, aż jabłko zmięknie i nabierze cynamonowego smaku.
  3. Ugotowany pudding podajemy na ciepło z jabłkiem lub przekładamy do słoiczka i podajemy na zimno.
Tosia

11 komentarzy:

  1. Jak dobrze, że jutro nie idę do szkoły! Zafunduje sobie takie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Zresztą", dziewczyny, a nie "z resztą" :) Naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale wpadka! Dzięki za komentarz, już poprawiam :)

      Usuń
    2. To dość częsty błąd:)
      Pomysł świetny, można robić takie koktajle z jaglanką, kaszką kukurydzianą czy manną. Plus owoce, musli, orzechy i inne cuda. Czasem jak mój mąż przynosi do pracy coś w tym stylu, to koledzy się z niego śmieją, że znowu wyciąga swoje słoiki:)

      Usuń
  3. Zaraz się za to biorę. Będzie na jutro do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat dziś taki ryż będę jadła :) uwielbiam ten smak !

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero za rok? Ja jestem za tym, żeby dwa razy w roku się pojawiały takie serie np. jesienne, wiosenne, zimowe i letnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak mam ryż w torebkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy przeciąć torebkę i w ten sposób powstanie ryż sypany. Przypuszczam, że będzie to 2,5 torebki, ale lepiej sprawdzić na wadze kuchennej, by proporcje się nie zaburzyły.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Fajny i pyszny pomysł, a do tego pachnący moim ulubionym połączeniem - jabłka z cynamonem,
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...