wtorek, 15 października 2013

Hummus z bakłażanem


Miniony weekend spędziłam niezwykle miło i produktywnie- z blogerkami w Poznaniu, na zaproszenie Foodlove. Ale o tym jeszcze napiszę. Dzisiaj chciałam skupić się na jednym z aspektów tego spotkania. 

Jedną z atrakcji było zgłębianie tajników kuchni izrealskiej i palestyńskiej z chłopakami z Habemus Hummus. Każda z nas dostała pamiątkowy słoiczek hummusu, który stał się królem wyjazdu. Wzbudził niesamowite emocje i tysiące dyskusji, a ostatnie porcje wyjadałyśmy palcami w pociągu. No może nie ostatnie, bo mój słoiczek udało mi się schować i przywieźć do domu. 

Jego żywot nie trwał długo. Już pierwszego wieczoru pochłaniałam kolejne partie chleba wysmarowane tą pyszną pastą. Był tak pyszny, że zanotowałam prawdziwą lukę w świadomości. Ocknęłam się gdy już go nie było. I wtedy dopadł mnie ogromny smutek. 

Chcę go mieć, pomyślałam. A że od Poznania dzieliło mnie już kilkaset kilometrów, musiałam go stworzyć sama, koniecznie w takiej samej konfiguracji- z bakłażanem. I co? Wyszedł równie pyszny, a ja znowu wcinam go bez opamiętania. I zaczynam się bać, że się już nigdy nie uwolnię! 

Hummus z bakłażanem 
- pół bakłażana
- 250 g ciecierzycy z puszki
- 2 ząbki czosnku*
- 3 łyżki tahini
- sok z 1 cytryny
- pół łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Bakłażana pokrój na małe kawałki i wymieszaj z oliwą w misce. 
  3. Rozłóż kawałki bakłażana na blasze i piecz ok. 10 minut aż zbrązowieje.
  4. Upieczonego bakłażana, ciecierzyce, czosnek i tahini zmiksuj blenderem na gładką masę. 
  5. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
  6. Hummus przełóż do miseczek. Możesz udekorować go kilkoma nasionami ciecierzycy, posypać papryką i polać olejem sezamowym
* po dodaniu takiej ilości czosnku jest on dość ostry, taki jak lubię, jednak jeśli chcecie stworzyć łagodniejszą wersję, dodajcie 1 ząbek
Śliwka

13 komentarzy:

  1. Ciecierzycę bardzo lubię, chyba w każdej postaci. Z bakłażanem gorzej ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwko moja droga, skąd wzięłaś tahini? :)
    za mną chodzi ten hummus nieprzerwanie od poniedziałku, kiedy też zjadłam cały słoik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, tahini kupiłam w przypadkowo w gdyńskiej knajpie Malika. Poza serwowaniem północnoafrykańskich smaków, sprzedają tam również przyprawy. Ale przecież, jak sama wiesz, można to spokojnie zrobić samodzielnie:) Do roboty Agata!

      Usuń
    2. Noooo wiem wiem, ale boję się, że coś schrzanię :D

      Usuń
  3. Nawet wiem, kto wyjadał paluchem hummus w pociągu... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też dzisiaj hummus ale klasyczny :) Ciekawa jestem jak z bakłażanem smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie nie związane z tym przepisem.Bardzo proszę Was o radę,przepis na tartaletki na słono i słodko.Robię za miesiąc imprezę urodzinową i stwierdziłam,że to jest dobre jedzenie na taką okazję,jak sądzicie?Ale nie do konca mam pomysł jaki farsz mogę tam umieścić.Oczywiście poszukałam i na waszej stronie i kilka inspiracji już mam,ale prosiłabym o kilka więcej;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartaletki, zarówno na słono, jak i na słodko to świetny pomysł na imprezę.
      Pod tym linkiem http://wbrzuchu.blogspot.com/search/label/Tarty znajduje się już ponad 20 przepisów na nasze tarty i tartaletki, ale pomysłów nigdy za wiele.
      Z wytrawnych smaków można również przygotować mini tarty:
      z farszem z pierogów ruskich,
      z gruszką, orzechami i serem pleśniowym,
      z krewetkami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i szpinakiem,
      z serami i żurawiną,
      z cukinią, kozim serem i papryką,
      czy z kapustą i grzybami.
      Ze słodkich propozycji mogą to być np. tartaletki z:
      kremem limonkowym/cytrynowym i bezą,
      z kajmakiem i bananami,
      z marcepanem,
      z musem czekoladowym i wiórkami kokosowymi,
      z budyniem i owocami,
      czy z białą czekoladą, żurawiną i orzechami.
      Mamy nadzieję, że udało nam się zainspirować!
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. bardzo,bardzo,bardzo dziękuję:D

      Usuń
  7. Jejku, zawsze w hummusie widziałam tylko ciecierzycę+sezam... żadnych wariacji. Trzeba to zmienić (a dipy z bakłażanu zawsze były genialne).

    OdpowiedzUsuń
  8. A ten bakłazan obrany czy nie?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...