sobota, 12 października 2013

Tydzień z LunchBoxem #6: Owsiane ciasteczka z bananami i czekoladą


To już szósty przepis w ramach Tygodnia z LunchBoxem. Czas najwyższy, by w naszym pudełku znalazło się coś słodkiego!
Idealnie nadają się do tego kruche ciasteczka, które możemy przechowywać w blaszanej puszce ponad tydzień. Dzięki temu każdego dnia do pudełka można przemycić kilka ciasteczek, które przyjemnie chrupie się między posiłkami i w biegu.

Jakiś czas temu dostałam od koleżanki prezent z podróży w postaci ekstraktu bananowego. Zapach unoszący się z odkręconej buteleczki zainspirował mnie do przygotowania ciasteczek z suszonymi bananami. Każde porządne ciasteczka muszą mieć też w sobie czekoladę, a żeby było zdrowiej dorzuciłam do niech jeszcze płatki owsiane i starałam się, aby nie miały za dużo cukru.

Przygotowanie owsianych ciasteczek naprawdę nie zajmuje dużo czasu. A ich smakiem w porze lunchu można się cieszyć nawet tydzień!

Owsiane ciasteczka z bananami i czekoladą/ ok. 25 sztuk
  • 150 g płatków owsianych
  • 250 g mąki pszennej
  • jajko
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 g cukru kryształ
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu bananowego lub z wanilii (można pominąć)
  • 50 g suszonych bananów
  • 50 g czekolady (u mnie gorzka i biała)
  1. Masło z cukrem i ekstraktem bananowym ucieramy mikserem na puszystą masę. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia.
  2. Do masła wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i jeszcze chwilę ucieramy.
  3. Na koniec dorzucamy do masy pokruszone suszone banany i posiekaną w drobną kostkę czekoladę.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  5. Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je w ręce i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między przyszłymi ciastkami zachowujemy odstępy.
  6. Ciasteczka owsiane pieczemy przez 10-12 minut, aż się lekko zarumienią. Upieczone przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Tosia

10 komentarzy:

  1. Połączenie bananów i czekolady zawsze się sprawdza: )

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owsiane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie owsiane mogę z chęcią zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba skorzystam z tego pomysłu, bo mam dość długo zajęcia na studiach i taka przekąska będzie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciasteczka :) aż chce się je schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam je kiedyś do pracy, wszystko mi wyjedli;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam owsiane ciasteczka. Przypomniałaś mi o takich pysznosciach, są idealne do lunch boxa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować!
    A ja robię takie, ale na mące gryczanej
    Ciasteczka owsiane: 1 szklanka (90g) płatków owsianych (u mnie Provena) 1 szklanka (150g) dowolnej mąki bezglutenowej (za pierwszym razem użyłam 95g mąki Marcs&Spencer, 15g z amarantusa, 40g kukurydzianej) 1/2 szklanki (100g) brązowego cukru (dałam biały) 1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych 125g masła 2-3 łyżki miodu (można też syropu klonowego, ale miód daje ten zapach) 1 łyżka wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Masło, miód i wodę rozpuścić w garnku (można w TM* 5minut/60 stopni/ obroty 2). W dużej misce zmieszać składniki sypkie i wszystko połączyć (TM 30 sekund Interwał). Ze zmieszanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok 5cm (ciastka się rozpłyną i muszą mieć miejsce). Piec w temperaturze 150 stopni, najwygodniej na dwóch blachach jednocześnie i z termoobiegiem. Po ok 25-30 minutach piekarnik wyłączyć. Jak ciasteczka są delikatnie brązowe, można wyciągnąć, a jak jeszcze trochę za blade, zostawić na parę minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu blaszek z piekarnika zostawić na chwilę, ciastka będą miękkie. Po paru minutach powinny stwardnieć i wtedy bez problemu można je zdejmować łopatką. Najlepiej przechowywać w puszce na ciastka. Smacznego
    Czasem dodaje syropu daktylowego

    OdpowiedzUsuń
  9. http://digotuje.blogspot.com/2016/06/ciasteczka-owsiane-z-suszonymi-bananami.html

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...