poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kapuśniaczki - pączki z kapustą i grzybami



Po pracowitym weekendzie nareszcie znalazłam trochę wolnego czasu, aby w rytmie świątecznych melodii ustalić ostateczne wigilijne menu. Mam to szczęście, że już od kilku lat otrzymuję pełne zaufanie rodziny, nie tylko co do świątecznego menu, ale także wyznaczania kto jest za co odpowiedzialny. Na wigilijnym stole na pewno pojawi się kilka niezmiennych klasyków, ale co roku lubię poeksperymentować wprowadzając nowe dania. Niektóre się przyjmują na dłużej.

Tym razem wymyśliłam sobie pączki z kapustą i grzybami. Wiem, że nie brzmi to apetycznie, ale gdyby mianować je kapuśniaczkami, czyli smażonymi drożdżowymi bułeczkami z rumianą, chrupiącą skórką i makiem brzmi to już o wiele lepiej. Środek kryje pikantny kapuściany farsz z suszonymi grzybami, suszonymi śliwkami i octem balsamicznym.

Pączki tak nam zasmakowały, że zjadłam je z kimś kto podobno nie lubi kapusty, trwało to 2 godziny. Może dlatego, że w tym czasie lukrowałam ponad 100 pierników, więc zabrakło już czasu na zrobienie obiadu. Tak czy siak na pewno zasmakują wszystkim miłośnikom kapuścianych smaków, a nawet tym, którzy twierdzą, że za nią nie przepadają. To pewnie zasługa farszu, który dzięki dodatkom wyszedł bardziej słodko-pikantny niż kwaśny.

Z poniższego przepisu wychodzi 6 krągłych pączków, w święta planuję usmażyć je w wersji mini, będzie ich zatem kilkanaście.

Kapuśniaczki - pączki z kapusta i grzybami/6-8 sztuk
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 5 g suszonych drożdży instant lub 10 g świeżych*
  • 320 ml letniego mleka
  • jajko
  • żółtko
  • 50 g zimnego masła
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • litr oleju roślinnego do smażenia (rzepakowy/słonecznikowy)
Farsz:
  • 400 g kiszonej kapusty + woda
  • 50 g suszonych grzybów + woda
  • 100 g suszonych śliwek
  • duża cebula
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • łyżka masła
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
Wierzch pączków:
  • żółtko
  • łyżeczka mleka 
  • kilka łyżek maku
 Ciasto:
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, cukier, wbijamy jajka. W rondlu podgrzewamy mleko, letni płyn wlewamy powoli do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
  2. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej miksujemy na wysokich obrotach jeszcze 3 minuty. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 6-8 części.
  4. Każdą część formujemy na okrągły placek, na środku kładziemy 2 łyżki farszu, zlepiamy boki ciasta ku środkowi i kładziemy na blasze/tacy wyłożonej pergaminem, złączeniem ku dołowi. 
  5. Tak uformowane pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
  6. W głębokim garnku lub woku rozgrzewamy olej. Podgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy kawałek chleba, gdy zacznie się pienić - tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany do smażenia.
  7. Uformowane pączki smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy makiem, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony. 
  8. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  9. Serwujemy na ciepło lub na zimno. Pączki można tęż odgrzać w piekarniku przez 7 minut w 190 stopniach.
Farsz:
  1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem tak, aby woda je zakryła. Odstawiamy na minimum godzinę.
  2. Kapustę drobno kroimy, odsączamy z soku na sicie i wrzucamy do garnka. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła kapustę. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu 45 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy namoczone grzyby, ocet balsamiczny i wywar grzybowy. Kapustę gotujemy przez kolejnych 45 minut.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone drobno śliwki. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Dodajemy miód, łyżkę octu balsamicznego i karmelizujemy jeszcze chwilę. Dodajemy do kapusty, razem z koncentratem pomidorowym i ostrą papryką. 
  5. Próbujemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie octem. Gotujemy jeszcze kilka minut. 
  6. Z ostudzonej kapusty wyjmujemy liście laurowe, resztę miksujemy blenderem.
* W przypadku świeżych drożdży, kruszymy je, dodajemy szczyptę cukru, zalewamy 50 ml letniego mleka (ilość odejmujemy z ml podanych w przepisie). Mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Następnie zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami już według przepisu.

Tosia

1 komentarz:

  1. Uwielbiałam je ! Mama kupowała mi w piekarni jak byłam mała... tylko miały kształt rogalika.:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...