środa, 17 grudnia 2014

Bliny na zakwasie


Bliny na pewno nie są typowo wigilijną potrawą, ale świetnie się sprawdzają w świątecznym menu. Pszenno-gryczane placuszki doskonale smakują z moją ulubioną pastą z wędzonego i pieczonego łososia, a także z sałatką śledziową. W zeszłym roku cieszyły się na wigilijnym stole prawie tak dużą popularnością jak pierogi, a to dobrze o nich świadczy.

Niedawno przygotowywałam drożdżowe bliny na rosyjską imprezę, odgrywały poważną rolę zakąski między długimi toastami :) W trakcie smażenia wpadłam na pomysł zrobienia ich na zakwasie. To takie moje małe zboczenie chlebowe, wszystko co można zrobić na drożdżach, prędzej czy później chcę wypróbować w wersji na zakwasie.

Zakwas żytni świetnie podkreślił gryczany posmak placuszków i nadał im bardziej chlebowego charakteru, przy tym pozostały delikatne. Bliny najlepiej podawać na ciepło, dlatego aby ułatwić sobie świąteczne prace w kuchni, można je przygotować wcześniej i zamrozić, odgrzewa je się bardzo szybko.

Bliny na zakwasie/ 30-35 sztuk
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego*
  • 220 g mąki pszennej typ 650
  • 130 g mąki gryczanej
  • łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 80 g topionego masła
  • 320 ml mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • Do podania:
  • wędzony łosoś
  • kawior 
  • chrzanowy twarożek lub kwaśna śmietana
  • koperek
  • cytryna
  • sól, pieprz
  1. Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę.
  2. W drugiej misie łączymy mąki, miód, aktywny (dokarmiony wcześniej) zakwas i żółtka.
  3. Powoli wlewając letnią wodę wyrabiamy ciasto mikserem przez 3 minuty. Następnie dodajemy topione masło, wyrabiamy jeszcze minutę.
  4. Do ciasta dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy drewnianą łyżką. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 godziny.
  5. Patelnię skrapiamy odrobiną oliwy i rozgrzewamy. Bliny smażymy przed 2-3 minut z każdej strony. 
  6. Dodatkowo można pomóc sobie obręczą i wykładać ciasto do środka foremki, aby przyszłe bliny były bardziej okrągłe.
  7. Serwujemy z wędzonym łososiem, kawiorem i kwaśną śmietaną lub sałatką śledziową, rilletes z łososia.
  8. Bliny można zamrozić i odgrzewać na patelni lub w piekarniku.
 * Aktywny zakwas, czyli dokarmiony 8-10 godzin wcześniej. Więcej na temat zakwasu na naszym drugim blogu.

Tosia

3 komentarze:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...