Między tym całym zamieszaniem chciałam jeszcze szybko opracować nowy przepis na makowiec. Zeszłoroczny był przepyszny, ale uznałam, że ciasto mogłoby być jeszcze lepsze. Ostatecznie zmieniłam koncepcję i upiekłam drożdżówki z makiem. Ciasto wyszło niezwykle delikatne, wręcz rozpływa się w ustach między warstwami maku. Wierzch drożdżówek zdobi kokosowy lukier, który okazało się, że świetnie się komponuje z makiem.
A jeśli nie przekonują Was świąteczne drożdżówki, makowiec już się znudził to może skusicie się na wieniec makowy? :)
Drożdżówki z makiem i lukrem kokosowym/ 6 sztuk
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych*
- 2 jajka
- 60 g topionego masła
- 270 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 800 g masy makowej z puszki lub domowej (przepis jak na makowca)
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- białko
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, jajka, sól, suszone drożdże. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 3 minuty.
- Następnie wlewamy topione masło i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. Ciasto przykrywamy masą makową, posypujemy wiórkami kokosowymi, zostawiając "ramki" puste, zawijamy roladę, którą dzielimy na 6 części. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut.
- Wyrośnięte drożdżówki spłaszczamy na środku przy pomocy dwóch palców. Wierzch smarujemy białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut w 190 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
- Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi.
Tosia
prezentują się lepiej, niż z piekarni! :)
OdpowiedzUsuńo jeju wyglądają idealnie a smakują pewnie jeszcze lepiej, jestem tego pewna :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. :) Też dziś walczyłam w kuchni z makiem i zmieniałam koncepcję, bo miała być tarta makowa, a stanęło na makówkach.
OdpowiedzUsuńObłędne :)
OdpowiedzUsuńWow, genialne te drożdżówki! :)
OdpowiedzUsuńPo prostu obłęd! *.*
Z makiem to moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne bułeczki! Ten kokosowy lukier do nich - poezja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wyszły wzorcowo: )
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt,
OdpowiedzUsuńi najsmaczniejszych
dla Tosi i Śliwki
Mi.
Mnie drożdżówki przekonują zawsze, bardzo lubię takie małe wypieki. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Jesteśmy katalogiem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów zupełnie za darmo.
OdpowiedzUsuńEfekty naszej pracy możesz zobaczyć na TOP liście przekierowań.
http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
Dołącz do nas! Dołącz do grona zadowolonych blogerów i ciesz się dużą ilością odwiedzin swojego bloga. Zapraszamy.
Czy to możliwe, żeby z takiej ilości składników wyszło tylko 6 drożdżówek? ;)
OdpowiedzUsuńTo są proporcje w sam raz na 6 solidnych drożdżówek, ale można je zrobić w wersji mini i podzielić ciasto na 12 części :)
Usuń