Dzisiejsza noc będzie pracowita dla św. Mikołaja, na szczęście zawsze może liczyć na pomoc swoich elfów. W tym roku zamiast ciastek popijanych mlekiem, będzie mógł objadać się zdrowymi pralinami. A teraz bez głupich żartów, tłumaczę co i jak :)
Obmyślając wigilijne menu długo zastanawiałam się jak przemycić na świąteczny stół kaszę, tym bardziej, że wypada dziś wtorek. Padło na jaglane praliny, bez grama cukru, bez grama mąki i bez tłuszczu. Lekkie i zdrowe, a do tego rozpływają się w ustach. Jeśli macie w kuchennej szafce gorzką czekoladę, kasze jaglaną, suszone śliwki i kakao to jeszcze zdążycie je szybko zrobić. Może komuś na prezent?
Jaglane pralinki śliwkowo-czekoladowe / 15-20 sztuk
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g suszonych śliwek
- 50 g gorzkiej czekolady
- kakao do obtoczenia
- Śliwki zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy do namoczenia na minimum 30 minut.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.
- Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z odsączonymi z wody śliwkami i czekoladą. Miksujemy blenderem na gładką masę.
- Wkładamy do lodówki na godzinę.
- Formujemy okrągłe pralinki i obtaczamy je w kakao. Przechowujemy w lodówce.
<3 200 gr kaszy już po ugotowaniu? czy 200 gr suchej?
OdpowiedzUsuń200 g ugotowanej, czyli ok. 1/2 szklanki suchej kaszy, zalana szklanką wody i ugotowana na małym ogniu przez kilkanaście minut :)
Usuńpyszne słodkości!!
OdpowiedzUsuńświetne! proste, a do tego bardzo zdrowe i bez wątpienia przepyszne! :) idealny pomysł na świąteczny upominek!
OdpowiedzUsuńSerdeczne życzenia radosnych Świąt
OdpowiedzUsuńw cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
Robię podobne tylko z daktylami i bez czekolady. Znikają w chwilęmoment!
OdpowiedzUsuńYummy ! Ale wielki plus za ten sweterek ! :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuń