niedziela, 23 marca 2014

Śniadanie do łóżka #133: Jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami


Znienacka dopadło mnie choróbsko. Ot tak, położyłam się wieczorem spać zdrowa i pełna energii, a obudziła mnie gorączka, kaszel i okropny ból gardła. Wydawałoby się, że weekend mam więc z głowy, ale nic bardziej mylnego. Przymusowe koczowanie w domu nie jest to może najprzyjemniejszą rzeczą jaką możesz zrobić w weekend, ale z drugiej strony kuchnia przyciąga mnie jak magnez. Jem długie, pyszne śniadania, miksuje sobie wymyślne smoothie i bawię się domowym makaronem. 

Cały plan psuje mi tylko True Detective, który wciąga mnie do reszty. Jem i oglądam, dawno nie miałam takiego komfortu. 

Wiem, że o kaszy ostatnio na blogu dużo, ale właściwie czemu nie? Jest tak różnorodna, że jedno danie nie przypomina drugiego. Wobec tego bezczelnie wykorzystam ją po raz kolejny i przedstawię wam jedno z moich ulubionych śniadań- jaglankę. Jaglanka to kuzynka owsianki, też na mleku, ale kasza. Można zestawić ją z różnymi dodatkami, na wytrawnie (przyznam, że jeszcze do wytrawnej, śniadaniowej wersji nie dojrzałam) i na słodko. Często stawiam na klasyk- mus jabłkowy i cynamon. Dzisiaj jednak poszłam w inną stronę. Szybko skarmelizowałam pomarańcze, ułożyłam je na jaglance i polałam powstałym pomarańczowym syropem. 

Dobre. Naprawdę dobre. I stawia na nogi. 

Jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami (1 porcja)

-50 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy)
- 200 ml mleka
- duża szczypta soli

- pół pomarańczy (i skórka z tej połówki)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki wody

  1. Kaszę wysyp na sitko. Przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. 
  2. Zagotuj mleko. Gdy zacznie bulgotać dodaj kaszę i sól. Gotuj (ostrożnie, aby nie wykipiało) aż kasza pochłonie mleko. Powinno to potrwać ok. 15 minut. 
  3. Pomarańczę umyj i zalej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę. Obierz ze skórki i pokrój w plastry. 
  4. Na patelnię wysyp cukier i zalej wodą. Dodaj skórkę z pomarańczy. Zagotuj. Od momentu pokazania się bąbelków gotuj, nie mieszając, ok. 4 minuty. 
  5. Zdejmij z ognia, dodaj plastry pomarańczy i wymieszaj. Połóż patelnię z powrotem na ogień i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
  6. Jaglankę umieść w miseczce, ułóż na niej plastry pomarańczy i polej powstałym syropem. 
Śliwka


8 komentarzy:

  1. Pysznie! Szybkiego powrotu do zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglana to jedna z moich ulubionych kasz, smakuje i na słodko, i na wytrawnie :) Chętnie spróbuję z karmelizowanymi pomarańczami, coś czuję że mi posmakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko pysznie, ale musiałabym mleko zamienić na wodę :< Ale wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie śniadanie najlepsze na leniwe weekendowe poranki :) chętnie spróbuję karmelizowaną pomarańczę, by poznać ten fantastyczny smak i słodycz :) takie słoneczne śniadanie!
    zdrowia życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. przykro mi że choróbsko Cię dopadło, ale faktycznie ma ono dobre strony - jak wylegiwanie się bez wyrzutów sumienia.
    Jaglankę uwielbiam (zrobię taką wersję, bo jeszcze nie jadłam takiej), True Detective też uwielbiam.
    Pozdrawiam i życzę zdrowia
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrówka życzę! Pyszna musi być taka jaglanka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. The look and feel of blackfryday offer your website really appeal to me. I appreciate coming here and visiting blackfryday sale more frequently since it is really pleasing to the sight.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...