niedziela, 26 stycznia 2014

Śniadanie do łóżka #128: Kokosowa owsianka z karmelizowanym mango



Nie będę udawać, że owsianka króluje u mnie na talerzu codziennie. Chciałabym, aby tak było, jednak rano chętniej sięgam po kanapki i jajka. Za bardzo kocham smak i zapach domowego pieczywa, aby z niego zrezygnować. Szczególnie, że rano trudniej podejmować decyzje, a rumiany bochenek w chlebaku kusi, aby go pokroić.
Dodatkowym problemem jest to, że miałam kiedyś "owsiankową fazę" i witała mnie każdego dnia. Potem się przejadła.

Teraz dawkuję sobie tę rozgrzewającą przyjemność. Gdy robię owsiankę, zawsze dodaję do niej trochę miodu lub cukru trzcinowego. Dodatki zmieniam według nastroju.
Dziś postawiłam na wersję trochę egzotyczną. Do płatków dodałam mleko kokosowe i wiórki. Wierzch owsianki ozdobiłam karmelizowanym w miodzie mango, które na koniec skropiłam dla kontrastu smaku sokiem z limonki.
Pyszny rozgrzewacz!

Kokosowa owsianka z karmelizowanym mango/ 1-2 porcje
  • 100 g płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 50-70 ml mleka krowiego (można zastąpić kolejną porcją mleka kokosowego)
  • łyżeczka masła
  • łyżka miodu/łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe do posypania
  • Karmelizowane mango:
  • 1/2 obranego mango
  • łyżeczka masła
  • łyżka miodu
  • łyżeczka skórki z limonki
  • łyżeczka soku z limonki
  1. Płatki owsiane wsypujemy do rondelka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy mlekiem i podgrzewamy. Gdy owsianka zacznie bulgotać, gotujemy ją jeszcze ok. 3 minuty. 
  2. Jeśli lubimy rzadszą owsiankę, dolewamy więcej mleka i mieszamy. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy miód/cukier trzcinowy i łyżeczkę masła. Przykrywamy na kilka minut.
  3. W tym czasie na patelni topimy masło z miodem, gdy zacznie się karmelizować wrzucamy paseczki mango i skórkę z limonki. 
  4. Chwilę karmelizujemy owoc na patelni, na koniec skrapiamy sokiem z limonki.
  5. Ciepłą owsiankę mieszamy, przekładamy ją do miseczki. Podajemy z karmelizowanym mango i płatkami migdałowymi.
Tosia

12 komentarzy:

  1. Co za rozpusta! Planuję spróbować owsianki na mleku kokosowym już hoho, i cały czas jakoś mi nie po drodze. Ale teraz myślę że już po prostu MUSZĘ. Zwłaszcza że ja akurat często jem na śniadanie owsianki. Ostatnio tym bardziej, że odkryłam genialny sposób na super smak płatków, który chyba opatentuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsiankę na śniadanie. :)
    Czasem pewnie może się znudzić, ale dzięki różnym dodatkom co dzień może być inna :).
    Fajna propozycja z mango. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego :) Nie widziałam bardziej kokosowej owsianki - będę naprawdę w siódmym niebie, kiedy ją u siebie odtworzę. Wiem to już dziś, bo co jak co, ale na Waszych przepisach nigdy się jeszcze nie zawiodłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. owsianka z nutą kokosu i mango, tak egzotycznie wygląda i brzmi! smakuje na pewno fantastycznie :) ja bardzo chętnie przyrządzam ją na śniadania, tyle można z niej stworzyć! poza tym to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i jak nie jadam owsianki, tak na tą bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż przyjemnie się wstaje na takie śniadanie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama kompozycja smakowa już mi odpowiada, a zdjęcie przekonuje mnie całkowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A zamiast łyżeczki mango, nie ma być przypadkiem łyżeczka masła? ;) Przepis wart wypróbowania, pozdrawiam!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dziękuję za uwagę, oczywiście miała być łyżeczka masła. Już zmieniam i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. O kurcze, ale to musi być pyszne! Wygląda baaaardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...