niedziela, 18 sierpnia 2013

Śniadanie do łóżka #111: Bajgle z wędzonym łososiem i twarożkiem z suszonymi pomidorami


Można powiedzieć, że bajgle to bułeczki idealne. Na tle wszystkich innych wypieków wyróżniają się nie tylko charakterystyczną dziurką, ale także nietypową konsystencją i smakiem. To dlatego, że przygotowywane są w specyficzny sposób, inny niż tradycyjne pieczywo. 
 Mianowicie, przed włożeniem bajgli do piekarnika, gotuje się je krótko w posłodzonej wodzie. Dzięki temu są takie cudowne!

Według Wikipedii, pierwsze bajgle powstały w Krakowie już w XVII wieku. A następnie żydowscy emigranci przenieśli je ze sobą do Nowego Jorku. Dlatego te dwa piękne miasta są z nimi najbardziej kojarzone.
Często bajgle są mylone z krakowskimi obwarzankami, ale tak naprawdę niewiele je łączy oprócz dziurki.
Bajgle raczej trudno dostać w naszych piekarniach (przynajmniej na Pomorzu). Na szczęście przy odrobinie piekarskich umiejętności można je upiec samodzielnie :) 

Mam swoją sprawdzoną recepturę, z której wychodzą pyszne bajgle, zarówno z mąki pełnoziarnistej, jak i z mąki pszennej chlebowej (link do przepisu niżej). I właśnie w wersji pszennej zrobiłam je do dzisiejszego śniadania.

Przyjęło się, że do bajgli najlepiej pasuje wędzony łosoś. Całkowicie się zgadzam z tym połączeniem! W moich śniadaniowych kanapkach z dziurką pojawił się dodatkowo jeszcze twarożek z suszonymi pomidorami i kiełki.
Niebo dla podniebienia :)

Bajgle z wędzonym łososiem i twarożkiem z suszonymi pomidorami
  • 4 bajgle (polecam domowe z naszego drugiego bloga)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 250 g chudego twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 suszonym pomidorów
  • 1/4 papryki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • kiełki np. lucerny, brokuła
  • limonka do skropienia łososia
  • ząbek czosnku (opcjonalnie do twarożku)
  • sól, pieprz
  1. Twaróg przekładamy do wysokiej miseczki. Rozdrabniamy go przy pomocy widelca. Dodajemy jogurt naturalny, pokrojone drobno suszone pomidory, szczypiorek i paprykę. 
  2. Opcjonalnie do twarożku dodajemy także posiekany drobno czosnek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.
  3. Przekrojone bajgle smarujemy twarożek, na to kładziemy wędzonego łososia i skrapiamy go sokiem z limonki. 
  4. Na łososia opcjonalnie kładziemy dodatkowo suszone pomidory i przykrywamy je kiełkami oraz górną częścią bajgla.
Tosia

10 komentarzy:

  1. Coś mi się wydaje ,że skorzystam z tego przepisu na bajgle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne śniadanie, w szczególności bajgle wyglądają kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  3. BARDZO apetyczne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie królewskie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. A to ciekawe, że polskie a w sumie mało popularne. Na wyspach sa bardziej popularne od zwykłych bułek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śniadanie idealne! Właśnie w Krakowie zjadłabym takie najchętniej :) Uwielbiam to miasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Malownicze, apetyczne, ciekawie wypchane bajgle. Jako, że jestem śniadaniowym kanapkożercą wszelkie niestandardowe formy kanapki poruszają mą kulinarną część wyobraźni do granic możliwości. Mam syndrom przedśniadaniowego napięcia w związku z powyższym zdjęciem - pora spać by uniknąć jedzenia przed północą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku... aż zgłodniałam od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...