niedziela, 7 lipca 2013

Śniadanie do łóżka #105: Jogurt z truskawkową granolą



Ten tydzień minął mi niezwykle szybko. Od środy większość każdego dnia spędzamy na festiwalowym polu ciesząc się towarzystwem przyjaciół i świetnymi koncertami.
Przez późne wstawanie z łóżka i wczesne wychodzenie na koncerty, zupełnie zaniedbałam niektóre czynności typowo domowe. Nie mam też za bardzo czasu gotować, więc szykuję raczej proste i szybkie dania.

Śniadania ratuje mi zapas granoli w słoiku i jogurtów w lodówce. Przygotowanie samej granoli zajmuje mniej niż godzinę, a potrafi bardzo urozmaicić prostą przekąskę w leniwe dni.

Granola w odróżnieniu od zwykłego musli wyróżnia się tym, że jest chrupiąca. Aby upiec mieszankę płatków owsianych i bakalii potrzeba jakiegoś mokrego składnika. W wielu przepisach wykorzystuje się do tego sporą ilość tłuszczu w postaci oleju rzepakowego, czy klarowanego masła, a także cukru, czy miodu. 
Co prawda nie potrafiłam sobie odmówić dodatku odrobiny miodu, ale w tej odsłonie granoli jest za to naprawdę mało masła. 
Wszystko dzięki truskawkom, które w postaci musu połączyły ze sobą wszystkie składniki. Dzięki temu granola jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale także ma piękny kolor.
Taką truskawkową granolę widziałam już na kilku blogach i wcale się nie dziwię, bo to znakomity pomysł. W mojej mieszance oprócz płatków owsianych pojawiły się ziarna słonecznika, migdały i pestki dyni. Eksperymentować można jednak na wiele sposobów. Jak tylko opróżnię ten słoik, zabieram się za wersję jagodową, może dodam też groszki czekoladowe :)
Zachęcam też do spróbowania poprzedniego przepisu na granolę kokosową z żurawiną.


Truskawkowa granola
  • 300 g truskawek
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g ziaren/bakalii (u mnie ziarna słonecznika, pestki dyni i posiekane migdały)
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  1. Truskawki myjemy, usuwamy z szypułek i wrzucamy do wysokiego naczynia. Miksujemy blanderem na gładki mus.
  2. W misce mieszamy płatki owsiane z ziarnami/bakaliami. W rondelku topimy masło z miodem i dodajemy do suchych składników razem z musem truskawkowym.
  3. Całość mieszamy dokładnie i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, tak by utworzyć cienką warstwę przyszłej granoli. 
  4. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Otwieramy piekarnik, mieszamy granolę, aby składniki i się nie posklejały i pieczemy jeszcze 20 minut.
  5. Upieczoną granolę przekładamy do słoika lub podajemy od razu z jogurtem.
Tosia

19 komentarzy:

  1. A ja uwielbiam chrupać, najlepiej o poranku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ wspaniałe śniadanko :) pojadłabym takiego melanżu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ zdrowy, smaczny... deser? No właśnie, to śniadanie wygląda po prostu jak deser, co czyni je jeszcze lepszym! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śniadanie proste, ale zarazem idealne :) bardzo lubię takie kompozycje.

    OdpowiedzUsuń
  5. I takie właśnie śniadanie zaserwuje sobie w najbliższe wolne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie śniadania, po prostu bajka ;)A jakie ładne zdjęcie... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty wiesz jak mi zrobić dobrze :-) mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. oh, chciałabym żeby mi ktoś takie śniadanie podał

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo jestem ciekawa jak taka granola z upieczona z musem truskawkowym musi smakować. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmm, a można zrobić granolę tylko z płatków owsianych?

    OdpowiedzUsuń
  11. Granola pycha, a wygląd tego deserośniadania - jak z najlepszej kawiarni! Super:)
    Zazdroszczę Openera, nie udało się w tym roku pojechać. Mam nadzieję, że bawiłaś/wiłyście się dobrze!
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Truskawkowa granola brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniami, nie pomyślałam żeby do granoli dodać truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja chyba zrobię wersję z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie i jak zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...