środa, 5 czerwca 2013

Szparagowe guacamole


Co jakiś czas organizujemy na blogu cykle tematyczne. Trwają one zazwyczaj tydzień, chociaż wiele z nich mogłoby ciągnąć się znaczne dłużej. Myślę, że gdyby pojawił się u nas cykl dotyczący past kanapkowych, mógłby z tygodnia przedłużyć się do miesiąca. 
Pasty zdecydowanie królują w mojej kuchni! Są wspaniałe nie tylko podane z czymś do chrupania, czy jako baza kolorowych kanapek. Dobre "smarowidło" może uratować wiele innych dań.
Robię je na tyle często, że ostatnio mój blender postanowił się na mnie obrazić, przestał działać. Póki nie zaopatrzę się w nowy, mam jeszcze na szczęście moździerz. W moździerzu może nie zrobię pasty fasolowej do quesadilli, ale mogę utrzeć w nim pietruszkowe pesto, czy guacamole.

A jeśli chodzi o guacamole..ta znana meksykańska pasta przygotowywana jest klasycznie z awokado. Przepisów jest pewnie tyle co kucharzy, ale zazwyczaj mdłe awokado przyprawia się papryczką chilli, sokiem z limonki i solą. Ja postanowiłam zrobić mały przekręt i awokado połączyć z jeszcze jednym, zielonym składnikiem - szparagami. Dzięki temu guacamole nabrało delikatnego smaku i wiosennego charakteru.
Lekkie, szparagowe guacamole można wykorzystać jako dodatek do kanapki BLT , szybkiego spaghetti lub podać gościom w towarzystwie nachosów.
Jeśli macie czas i ochotę, nachosy możecie zrobić szybko sami, pod warunkiem, że będziecie mieli pod ręką tortillę i ulubione przyprawy :)


Szparagowe guacamole
  • 250 g szparagów (pół pęczka)
  • dojrzałe awokado
  • sok z limonki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka kropel tabasco
  • garść ziół (u mnie natka pietruszki i świeża bazylia)
  • sól, pieprz
  1. Szparagi myjemy, osuszamy i oczyszczamy z twardych końcówek (nie mylić z główkami). Kroimy je na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi, gotujemy do 5 do 10 minut, aż będą miękkie.
  2. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyciągamy łyżką. Skrapiamy awokado odrobiną soku z cytryny i wrzucamy do wysokiego naczynia.
  3. Ugotowane szparagi odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i dorzucamy do awokado. Dodajemy także posiekany drobno czosnek, zioła, tabasco i sok z limonki. Całość miksujemy na gładką pastę za pomocą blendera lub ucieramy w moździerzu. Guacamole przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, podajemy z nachosami.
Szybkie domowe nachosy
  • placek tortilli
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki wybranych przypraw (u mnie pieprz cayenne, kmin rzymski, ziarna kolendry, słodka papryka)
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Oliwę mieszamy z przyprawami. Powstałą pastą smarujemy wierzch tortilli.
  2. Placek dzielimy na 12 części (u mnie trójkąty). Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 8-10 minut, aż nachosy się zarumienią.
Tosia

10 komentarzy:

  1. Z chęcią wypróbuję ten przepis, tym bardziej że uwielbiam szparagi :)

    Pozdrawiam

    kuchnia-suflera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kiedyś zrobiłam pastowy tydzień na blogu i faktycznie mogłabym to dłużej pociągnąć. Szparagowego guacamole jeszcze nie robiłam, więcej, nie słyszalam o nim. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chcę cykl past kanapkowych!!:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. genialny pomysl :) moj blender tez odmowil posluszenstwa, unosi sie z niego niebezpieczny dymek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczny przepis! Czekam na pozostałe pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł!
    Pędzę po awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, świetny pomysł. Ja zawsze ambitnie stwierdzam, że od teraz będę robić pasty kanapkowe, potem robię jedną i ambicji na więcej mi nie starcza. A tak bardzo lubię różnego rodzaju smarowidła. Dawajcie przepisy, chętnie skorzystam.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. cykl past kanapkowych? jestem za!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł - nigdy nie słyszałam o takim guacamole ;) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No super pomysl z tymi szparagami!:) No ale Ty masz zawsze dobre pomysly Tosiu:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...