niedziela, 21 kwietnia 2013

Śniadanie do łóżka #95: Tosty francuskie z domowym masłem migdałowo-kokosowym


 







































Macie ulubione kremy kanapkowe, które lubicie wyjadać prosto ze słoika? Od lat dziecięcych mam tak z Nutellą. Pamiętam, że gustowałam też w dwukolorowym kremie Milky Way oraz w Snickersie, który jakiś czas temu odtworzyłam w swojej kuchni (przepis tu). 
Masło orzechowe lubię, ale tylko jeśli jest dodatkiem i nie gra głównej roli w potrawie. W czystej formie ma dla mnie zbyt intensywny smak, ale chętnie dodaję go do wytrawnych dań np. orzechowo-kokosowego kremu z dyni, czy do szpinaku. 
Niestety kremy i masła orzechowe mają w sobie często interesujące uszlachetniacze smaku, które nie są korzystnymi składnikami dla naszego organizmu. Wybierając je w sklepie, warto pamiętać o tym, aby zerknąć na etykietę. Na szczęście łatwo je zrobić w domu. Dzięki temu mamy pewność co jemy, a samodzielne przygotowanie pysznego kremu przynosi satysfakcję. 
Do zrobienia klasycznego masła orzechowego wystarczą orzeszki ziemne i blender/malakser. A ponieważ od orzechów ziemnych wolę migdały, przygotowałam dziś rano masło migdałowe, które wzbogaciłam o dodatek wiórków kokosowych.
Mam taki zwyczaj, że staram się, aby niedzielne śniadanie było wyjątkowe. Dlatego masłem migdałowo-kokosowym przełożyłam tosty francuskie. Podałam je z plasterkami banana, inspirując się w ten sposób królem Rock and Rolla. Podobno Elvis Presley uwielbiał kanapki z masłem orzechowym i bananem :)

Tosty francuskie z domowym masłem migdałowo-kokosowym/4 tosty

Masło migdałowo-kokosowe:
  • 150 g migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego/arachidowego/oliwy
Tosty:
  • kromki chleba tostowego
  • banan
  • wiórki kokosowe
  • łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oliwy 
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blasze wyłożonej pergaminem rozsypujemy migdały. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.
  2. Uprażone migdały wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę oleju arachidowego i miksujemy przy pomocy blendera lub malaksera. Po kilku minutach, gdy z miksowanych migdałów zacznie tworzyć się pasta, dodajemy wiórki kokosowe i dodatkową łyżkę oleju. Całość miksujemy jeszcze kilka minut, aż postanie gładkie masło migdałowe.
  3. Do miseczki wbijamy jajka. Dodajemy mleko i roztrzepujemy masę trzepaczką lub widelcem. Tosty zamaczamy w miksturze z jajek i przekładamy na talerz.
  4. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy. Smażymy tosty po 2 minuty z każdej strony. Gotowe przekładamy na blaszkę. Wierzch tostów smarujemy masłem migdałowo-kokosowym i wykładamy plasterkami banana. Tak przygotowane tosty wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach przez 5 minut.
  5. Tosty podajemy od razu, polane miodem i posypane wiórkami kokosowymi.
Tosia

12 komentarzy:

  1. Prezentują się znakomicie :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki nieskomplikowany przepis, a jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam na słodko, a tak dawno nie jadłam. Prosze o takie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak snickersowy krem był genialny! A nutella to klasyk który nigdy nie wyjdzie z mody :)
    Twoja propozycja na wyjątkowe, niedzielne śniadanie bardzo przypadła mi do gustu :) po takim posiłku dzień musi być udany ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O takiego masła jeszcze nie robiłam, ale brzmi pysznie, wiec będę musiała spróbować :) A z tostami musiało cudownie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przydałaby mi się taka słodka rozpusta z samego rana:D

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne!!! a elvisowe kanapki uwielbiam i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. masło migdałowo-kokosowe - brzmi pysznie !! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmmmmmmmmmmmmm!
    Wyobraziłam sobie smak tych pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bałabym się, że nie przestanę jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. czlowiek sie glodny robi jak czyta o takich pysznosciach :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...