niedziela, 3 sierpnia 2014

Śniadanie do łóżka #148: Ryżowy pudding z agrestem


Niedziela ma słodko-gorzki posmak. Bo z jednej strony jest naprawdę leniwa, wszystko mi wolno i nic nie muszę, ale jednak w głowie cały czas mam, że już zaraz, już za chwilkę, nadejdzie poniedziałek i będę musiała wrócić do pracy.

Wstaję więc jak najwcześniej się da i staram się niedzielę wykorzystać jak najlepiej. Oczywiście większość czasu spędzam w kuchni, nadrabiając zaległości z całego tygodnia. Gdzieś powoli dojrzewa tartine bread, gdzieś obok gotuje się obiad, a w moim mieszkaniu wprost nie da się wytrzymać od grzejącego słońca i nastawionego na 200 stopni piekarnika. Ale co zrobić? Inaczej się po prostu nie da.

Przed takim maratonem warto zainwestować w pożywne śniadanie. Z pewnością energii doda wam ryżowy pudding z dodatkiem ulubionych owoców. Ja lubię stawiać na sezonowość, chwytam więc za opakowanie agrestu i tworzę połączenie słodko-kwaśne, które idealnie sprawdzi się na początek dnia.

Ryżowy pudding z agrestem (2 porcje)

- 100 g białego ryżu
- 300 ml mleka
- duża szczypta soli
- 1 łyżka miodu

- 300 g agrestu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru

  1. Wrzuć ryż do garnka, zalej mlekiem i zagotuj. 
  2. Gdy ryż zacznie się gotować zmniejsz ogień i daj mu gotować się na małym ogniu aż ryż wsiąknie całe mleko. 
  3. Gdy ryż wsiąknie całe mleko odstaw go z ognia, a po kilku minutach dodaj miód. 
  4. Przełóż ryż do szklanek i schłodź w lodówce. 
  5. W tym czasie umyj agrest na sitku.
  6. Rozgrzej masło na patelni dodaj agrest i posyp cukrem. 
  7. Smaż kilka minut, aby agrest zmienił kolor na nieco bardziej "mętny", ale tak, aby nie stracił swojego kształtu. 
  8. Ułóż agrest w szklance na puddingu. Możesz schłodzić całość lub podawać zimny pudding z ciepłym agrestem. 
Śliwka

5 komentarzy:

  1. Fajne połączenie, agrest jest pyszny, a raczej mało doceniany w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryżowe puddingi, super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam agrestu, będę musiała się przejść na targ i kupić; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie zaprezentowane. Ciesz się z dobrej pogody, będziesz tęsknić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryżowy pudding, to jest rzecz do której mam stosunek w stylu: ,,Nie lubię...i nigdy nie jadłam.''
    Może czas się przekonać...

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...