niedziela, 29 czerwca 2014

Śniadanie do łóżka #144: Kanapka BLT z bobem


Pierwszy posiłek na początku dnia jest dla mnie od zawsze bardzo ważny. Mam zasadę, że nie wychodzę z domu bez śniadania i trudno mi bez niego poprawnie funkcjonować. Dzisiaj jednak tę zasadę złamałam, ponieważ zjadłam je już w porze obiadowej. Wszystko dlatego, że spędziłam weekend na cudownym weselu na Kaszubach i zaspałam na śniadanie w ośrodku wypoczynkowym, w którym się zatrzymałam.

Wracając z wesela spotkało mnie kilka przygód, a przy okazji wylądowałam na festiwalu Truskawkobranie, na którym było wszystko, poczynając od stoisk z oscypkami, a na płytach z disco polo kończąc. Między tymi atrakcjami znalazło się kilka stanowisk z truskawkami, więc do domu wróciłam z apetyczną kobiałką. Podjadając truskawki wymarzyłam sobie solidne śniadanie, które ominęło mnie rano. To nic, że zjadłam je na kolację :)

Poniżej przedstawiam przepis na klasyczną kanapkę BLT (bacon, lettuce, tomato) w trochę nowej odsłonie, bo z dodatkiem czosnkowego bobu. Palce lizać!

Kanapka BLT z bobem/2 sztuki
  • 4 kromki chleba
  • 4 plastry cienko pokrojonego boczku
  • 100 g ugotowanego bobu
  • pomidor
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • listki ulubionej sałaty np. rzymskiej lub lodowej
  • 3 łyżki majonezu
  • posiekany szczypiorek
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • sól, pieprz
  1. Kromki chleba skrapiamy oliwą i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Obok kładziemy plastry boczku i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 
  2. Zapiekamy przez 10-15 minut w 200 stopniach, aż pieczywo i boczek staną się chrupkie.
  3. W tym czasie do miseczki wrzucamy obrany i ugotowany bób. Dodajemy posiekanego w drobną kostkę pomidora, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Kromkę podpieczonego chleba smarujemy odrobiną majonezu, posypujemy szczypiorkiem, wykładamy listkami ulubionej sałaty. Następnie kładziemy plasterki boczku oraz wykładamy posiekane pomidory z bobem. 
  5. Kanapkę przykrywamy drugą kromką chleba i od razu serwujemy.
Tosia

9 komentarzy:

  1. Mniam, jakie pyszne kanapki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakbym taka kanapeczkę dostała do łózka, to bym nie odmówiła, o nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na śniadanie, obiad czy kolację kanapka genialna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna! Co prawda bobu z pieczywem jeszcze nigdy nie łączyłam, ale może to był właśnie mój błąd:P? Kanapeczka wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta kanapka wygląda jak spełnienie najskrytszych marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie... ale po zjedzeniu bobu polecam kminek... żeby zapobiec wzdęciom! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blog, ładne zdjęcia, ciekawy baner! :D
    muszę tu zaglądać od czasu do czasu ;)

    http://weronikakaczmarek-fotografia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie, pomysł z bobem na kanapce też oryginalny!
    PS Nie wiem dlaczego sobie to robię, ale zawsze trafiam na Waszego bloga nocą... a potem szaleję z głodu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. BLT - najpyszniejsza kanapka na świecie, a że bób pysznie wypada ze wszystkim to wezmę nie jedną lecz dwie, a nawet trzy!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...