wtorek, 1 lipca 2014

Wtorek z kaszą #15: Polenta z masłem orzechowym i karmelizowanymi kurkami


Dzisiejsza bohaterka wtorkowego cyklu na pewno nie należy do czołówki najpopularniejszych kasz w Polsce. Za to wiedzie prym w słonecznej Italii, a nie od dziś wiadomo, że Włosi wiedzą co dobre. Mowa o kaszy kukurydzianej, z której przygotowuje się tam głównie polentę.

Polenta to rodzaj "włoskiej mamałygi" serwowanej na kilka sposobów. Podstawowa polenta jest niezwykle kremowa, bo wzbogacona o masło i parmezan. Świetnie smakuje na ciepło z jakimś wyjątkowym dodatkiem. Można ją również gotować na słodko np. w odsłonie śniadaniowej z owocami. Znakomicie sprawdza się też jako zapiekanka, wtedy przypomina trochę kukurydziany chlebek, a jeśli zastygniętą polentę pokroimy w paski i włożymy do pieca, wyjdą nam frytki (podobnych do tych z kaszy jaglanej).

Tym razem postawiłam na kremową wersję klasyczną, ale wzbogaciłam ją masłem orzechowym i podałam z karmelizowanymi kurkami, z ziarnami słonecznika, paseczkami papryczki chilli i odrobiną koperku.

Polenta z masłem orzechowym i karmelizowanymi kurkami/2-4 porcje
  • Polenta:
  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • garść tartego parmezanu lub cheddara
  • sól, pieprz
  • Karmelizowane kurki:
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 150 g kurek
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • łyżka posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  1. Kurki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na kilka minut. Następnie czyścimy, odsączamy z wody i osuszamy. Większe grzyb kroimy w kostkę, mniejsze zostawiamy w całości.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz papryczkę chilli. Podsmażamy je przez 2-3 minuty.
  3. Dodajemy grzyby i podsmażamy przez ok. 8 minut. Gdy kurki puszczą wodę, przyprawiamy je pieprzem i solą do smaku oraz miodem. Karmelizujemy jeszcze minutę. Na koniec wrzucamy posiekany koperek i ziarna słonecznika.
  4. W dużym garnku podgrzewamy 3 szklanki wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy woda zacznie się gotować, wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.
  5. Kaszę gotujemy w zależności od jej rodzaju, od 5 do 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy polenta osiągnie już gęstą i lśniącą konsystencję, dodajemy masło, masło orzechowe i tarty ser. Polentę przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy do miseczek i ozdabiamy karmelizowanymi kurkami.
 Tosia

7 komentarzy:

  1. Ciekawy wpis.

    Pozdrawiam :)

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, jeden z najsmaczniejszych pomysł na podanie kurek jaki widziałam! nie mogę nie spróbować, tak apetycznie się zapowiada! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Wydaje się bardzo wykwintny, ale też bardzo smaczny, aż ślinka cieknie jak popatrzy się na tą fotografię.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo intrygujący przepis!!! kocham masło orzechowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurki i masło orzechowe? Ciekawe połączenie :)
    Hmm, jak ja tęsknię za polskimi grzybami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam, że wcześniej nie odpowiedziała, już śpieszę z wyjaśnieniem sprawy! Tareczkę kupiłam w Duce :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...