czwartek, 27 marca 2014

Quesadillas z chorizo, mango i papryką


Wczoraj zachwalałam moją nową recepturę na domowe tortille z ziołami i czosnkiem. Dlatego uznałam, że dziś pokażę co smacznego z nich wykombinowałam.

Na blogu mamy już trzy przepisy na quesadillas. W wersji bardziej klasycznej z kurczakiem i pastą fasolową, z guacamole (czyli pastą z awokado), ale także szalony eksperyment Śliwki, czyli przepis na quesadillas z jagodami, twarogiem i czekoladą. Nie jest to zatem nic odkrywczego, ale nie wszystko co smaczne musi nas zaskakiwać. Czasem proste potrawy są najlepsze, więc będzie przepis czwarty.
A właściwie instrukcja przygotowania i sugestia połączenia smaków, bo samo wykonanie quesadillas jest bajecznie łatwe. Wystarczy kilka składników i tarty ser, który połączy pszenne placki. Chociaż nie, nie chcę przecież skłamać. Śliwka udowodniła, że można do tego wykorzystać również czekoladę :)

Mam kilka zeszytów, w których zapisuję pomysły na kulinarne eksperymenty. Często o nich zapominam, trochę gubię między innymi książkami, więc zdarza się, że w pośpiechu zapisuję coś na kartkach np. hasła sugerujące ciekawe połączenia smakowe. Kilka dni temu znalazłam karteczkę, na której kiedyś napisałam "chorizo+mango+papryka". 
Zupełnie tego nie pamiętam, ale pomysł uznałam za niezły, więc postanowiłam go sprawdzić w praktyce. Dodałam listki świeżego szpinaku, serek limonkowy, chilii i tarty cheddar. Wszystko włożyłam między tortille i krótko zgrillowałam. I tak powstało kolejne godne polecenia quesadillas!

Quesadillas z chorizo, mango i papryką/ 1 porcja
  • 2 pszenne tortille (u mnie domowe)
  • 1/4 papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/4 mango pokrojone w kostkę
  • 2-3 plastry hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • listki świeżego szpinaku
  • kawałek sera cheddar
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka skórki z limonki
  • plasterki papryczki chilli
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli 
  1. Serek łączymy ze skórką i sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli i plasterki chilli. Mieszamy.
  2. Rozgrzewamy grill elektryczny/patelnię.
  3. Tortillę smarujemy serkiem, wykładamy liście szpinaku, pokrojone w kostkę mango i paprykę oraz plasterki chorizo. Całość posypujemy tartym serem cheddar i przykrywamy drugim plackiem.
  4. Wierzch placków smarujemy oliwą. Tortille kładziemy na rozgrzany grill/patelnię, przyciskamy i grillujemy z dwóch stron przez kilka minut, aż placki się zarumienią, a ser w środku rozpuści.
  5. Quesadillas dzielimy na trójkąty i podajemy z pozostałym serkiem limonkowym.
Tosia

5 komentarzy:

  1. Ale kolory! Już one same zachęcają do jedzenia; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM, smakowitości ! Pięknie kolorowe :)
    Pozdrówki

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie kolorowe i smakowite. Prawdziwa wiosna na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na słowo "grill" i "grillowane" od razu aktywuje się u mnie smak grilla, jego zapach, no i od razu przypomina mi się lato, kiedy to grill jest w zasadzie codziennością. Na szczęście jest wiele różnych możliwości, jeśli chodzi o grillowanie. My raczej wybieramy standardowe i klasyczne rozwiązania. Ogólnie powiem Wam, że świetnym producentem, jeśli chodzi o grillowanie jest https://polgrill.pl/ Mieliśmy okazje widzieć dwa modele ich grilla na żywo i sami chętnie na jeden z nich się zdecydujemy. Co Wy na to?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...