Chętnie sięgam po tortille, szczególnie gdy chcę przygotować coś szybkiego i smacznego. Pszenne placuszki są wygodne w użyciu, można je podgrzać w kilka sekund, zawinąć z ulubionymi składnikami w wrapsy, burrito, zrobić tacos, zapiec enchiladas lub grillować quesadillas. Jest jednak jeden mały problem. Zazwyczaj wyrzucam szybko opakowanie, aby nie patrzeć na ich skład, bo bywa przerażający.
Na szczęście można je przygotować samodzielnie w domu! To łatwiejsze niż upieczenie chleba, wystarczą chęci i podstawowe zdolności manualne. Trzeba mieć jeszcze wałek (albo butelkę po winie), patelnię i niecałą godzinę wolnego.
Domowe tortille są naprawdę świetne i można je wzbogacić smakowo ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam do tego czosnek i zioła, ale już rozmyślam o wiosennej wersji w postaci zielonych placuszków ze szpinakiem.
Gotowe tortille można przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i bez problemu później podgrzewać, wystarczy pół minuty na suchej patelni lub w rozgrzanym piekarniku. Tortille w moim wykonaniu co prawda nie są tak równe i urodziwe jak te kupne, ale to nie ujmuje im przecież smaku. Przynajmniej wiem co jem.
A jutro pokaże w jaki sposób je wykorzystałam :)
- 450 g mąki pszennej typ 500
- 4 łyżki oliwy
- 170 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 ząbki czosnku
- garść ziół (u mnie koperek, melisa i oregano)
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane drobno zioła i sól.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiamy krótko ciasto, do połączenia składników. Gdy osiągniemy kulę z elastycznym ciastem, zostawiamy je w misie na 10 minut po ściereczką.
- Następnie ciasto dzielimy na 15 części, z każdej formujemy kuleczkę, którą spłaszczamy i przekładamy je na blachę/tacę wyłożoną pergaminem. Układamy w odstępach, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut.
- Rozgrzewamy suchą patelnię. W tym czasie kulki z ciasta wałkujemy na cienkie placki (w razie potrzeby podsypujemy je odrobiną mąki). Moje placki miały średnicę ok. 18 cm.
- Tortille "smażymy" na suchej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Gotowe tortille można podgrzewać ponownie na patelni lub w piekarniku.
a czy wyjdzie to z mąką pełnoziarnistą?:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ale dodałabym jednak też trochę mąki pszennej, bo wyjdą suche i twarde. Być może ciasto będzie potrzebowało też odrobinę więcej wody.
UsuńKiedyś robiłam orkiszowe tortille, ale tam również dodałam trochę mąki pszennej, aby były bardziej elastyczne: http://www.wbrzuchu.blogspot.com/search?q=orkiszowe+tortille
Jeśli się zdecydujesz to czekam na komentarz czy się udały :)
Idealne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpiękna sprawa takie domowe tortille:), chętnie wypróbuję je właśnie z mąka pełnoziarnistą, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń