niedziela, 11 sierpnia 2013

Śniadanie do łóżka #110: Tosty francuskie z pieczonymi morelami



Drodzy Państwo dziś nie będę owijać w bawełnę. Podam Wam gotowy przepis na udany dzień. 
Obudźcie się wcześnie w niedzielny poranek, dajcie umysłowi powoli się przebudzić. Nie wychodząc z łóżka poczytajcie swoją ulubioną książkę, lub włączcie ulubioną muzykę. W tym czasie wasz organizm zacznie sam domagać się pysznego śniadania, ale przetrzymajcie go trochę, w końcu mamy dużo czasu. 

W miarę wzrastania uczucia głodu wyobraźnia sama zacznie pracować. Podpowie Wam dokładnie czego pragnie. Nie szukajcie wymówek, wszystko da się zrobić, w szczególności w niedzielny poranek. Jeśli nie macie produktów to nic, wskoczcie w ulubiony dres i ruszcie do sklepu. Wróćcie do domu i powoli przygotujcie sobie śniadanie. Bez pośpiechu, szalejący z głodu organizm zwariuje ze szczęścia, gdy dojdzie wreszcie do jedzenia. 

Zaproście bliską osobę do współtowarzyszenia wam w tej pięknej chwili. Zaparzcie kawę, wyciśnijcie świeży sok z pomarańczy. I cieszcie się smakiem tego na co tak bardzo czekaliście. Bo nie ma nic piękniejszego niż dzień rozpoczęty ulubionym śniadaniem. Już nic złego nie może się wydarzyć. 

Niewielu rzeczy w życiu jestem tak pewna jak połączenia tostów francuskich z kozim serem, pieczonymi morelami, miodem, lawendą i świeżym tymiankiem. 

Tosty francuskie z pieczonymi morelami (10 porcji)

- 10 kromek chleba tostowego
- 5 jajek
- 75 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 12 moreli
- 150 g kremowego sera koziego
- suszona lawenda
- świeży tymianek
- miód
- masło- do smażenia

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż je na blasze do pieczenia. Każdą delikatnie polej miodem. 
  3. Wstaw morele do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok 30 minut aż zmiękną i puszczą sok. 
  4. W tym czasie pomieszaj w głębokim naczyniu jajka, mleko i sól. Rozbełtaj je widelcem. 
  5. Tosty wsadź do tostera i podgrzej aby lekko zbrązowiały i były chrupiące. Odstaw do wystygnięcia. 
  6. Na patelni rozgrzej masło. 
  7. Maczaj tosty kilka razy w mieszaninie jajecznej i smaż z obu stron. Co jakiś czas dodawaj więcej masła.
  8. Gotowe tosty układaj na blasze do pieczenia. 
  9. Posmaruj każdego tosta kozim serem. Ułóż na nich upieczone morele, posyp lawendą i całość polej miodem. Wsadź do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  10. Przed podaniem ułóż na tostach gałązki świeżego tymianku.
Śliwka

8 komentarzy:

  1. Tosty francuskie uwielbiam :) W takiej wersji wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Gdyby mi mąż zaserwował takie śniadanie do łóżka to chyba wyszłabym za niego za mąż ponownie:)! Boskie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie!:) Tak pieknie o tym wstawaniu i sniadaniu napisalas Sliwko:) Zeby to jeszcze mozliwe bylo z dwojka Lobuzow budzacych nas codziennie o swicie swoimi zniecierpliwionymi glosikami, ktore na 100% postawia na nogi w ciagu niespelna 2-3 minut haha

    OdpowiedzUsuń
  4. bo każdy ma swój comfort food:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone morele muszą być dobre, bo pieczone śliwki i brzoskwinie są. I jeszcze na kanapce, pełnia szczęścia jak napisała Jagoda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ochotę na słodkie śniadanie :) Oj zjadłabym takie tosty :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...