wtorek, 9 lipca 2013

Naleśnikowe roladki


Lato sprzyja podróżom i spożywaniu posiłków na świeżym powietrzu. 
Z doświadczenia wiem, że najbardziej odważni pasażerowie pksów, czy pociągów pkp potrafią w zatłoczonym środku lokomocji bez większego skrępowania wyjąć z plecaka kiełbasę lub jajko (które zostało ugotowane na twardo pół doby wcześniej).
Aby nie niszczyć sobie i innym podróży intensywnym zapaszkiem warto wcześniej przemyśleć co spakujemy do torby.
Podobna zasada dotyczy jedzenia zabieranego ze sobą do szkoły, czy pracy. Temat ten już poruszałyśmy w trakcie cyklu "Tydzień z LunchBoxem". Przedstawiłyśmy wtedy 7 propozycji dań, które można śmiało zapakować do pudełka.
Jedzenie zabierane w trasę nazywa się "suchym prowiantem", ale na szczęście nie musi ono być całkowicie suche i może ładnie pachnieć.
I takie właśnie są naleśnikowe roladki!
Koperkowe naleśniki posłużyły mi tu za pszenne tortille i tym sposobem zawinęłam je jak wrapsy. Wypełniłam je ulubioną sałatą, czyli roszponką, a także szynką parmeńską, pomidorem, rzodkiewką i ugotowaną wcześniej fasolką szparagową. Smak roladek dopełnia delikatny sos cytrynowo-koperkowy, który oczywiście można jeszcze przyprawić czosnkiem, jeśli krzywe spojrzenia pasażerów nam nie przeszkadzają :)
Roladki, w odróżnieniu od suchej buły z serem, nawet po kilku godzinach są  w środku wilgotne, dzięki temu można je szybko zjeść bez zbędnego popijania. Naleśnik nie nasiąka farszem z zewnątrz, dlatego bez większych obaw schowacie je do pudełka na kilka godzin.
Myślę, że świetnie nadawałyby się także na piknik, czy po prostu na śniadanie :)

Naleśnikowe roladki
Naleśniki z koperkiem/10 szt.
  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka 1,5%
  • 2 jajka
  • 50 ml półwytrawnego białego wina (lub wody mineralnej)
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki posiekanego koperku
 Sos cytrynowo-koperkowy z groszkiem cukrowym:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki groszku cukrowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Farsz:
  • plastry szynki parmeńskiej
  • roszponka
  • ugotowana fasolka szparagowa
  • pomidor
  • rzodkiewki
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól i cukier. Zaczynamy wlewać mleko i mieszać trzepaczką składniki. Dodajemy jaka, wlewamy wino. Na koniec dodajemy roztopione masło i posiekany koperek, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy.
  2. Ciasto naleśnikowe zostawiamy w misie, przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją odrobiną tłuszczu (co kilka naleśników) i wylewamy chochlą ciasto. Naleśniki smażymy z dwóch stron, aż się zarumienią, czyli ok. 3 minuty na stronę. Czynność powtarzamy.
  4. Groszek cukrowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w wodzie na kilka minut, następnie odsączamy. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, groszkiem, sokiem z cytryny, solą, cukrem i koperkiem. 
  5. Sos rozprowadzamy na środku każdego naleśnika. Następnie kładziemy roszponkę, szynkę parmeńską, plasterki pomidora i rzodkiewek oraz wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową.
  6. Zawijamy naleśniki ciasno jak roladki i kroimy na 2 lub 3 części. Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce.
Tosia

11 komentarzy:

  1. Świetna i pyszna przekąska:) Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam Tosiu, naleśnikowe roladki wyglądają przepysznie.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowności! Zachwyca mnie ten lekki farsz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę zrobić bo to świetny pomysł na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale wspaniały pomysł! porywam jedna kieszonkę z wkładką na dzisiejszy wypad do stolicy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. groszek cukrowy? gdzie kupic?

    OdpowiedzUsuń
  7. Najłatwiej i najbezpieczniej zrobić naleśniki/tortillę i włożyć do środka warzywa.
    Chociaż, widziałam też pasażera z kanapką z... pastą rybną. Mniam, po tylu godzinach smród był niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie można oderwać od nich wzroku! Prawdziwa uczta dla zmysłów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sprawdzają się też super na wszelkiego rodzaju party jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna przekąska, a ja bardzo głodna jestem :-) Ciekawy dodatke z tą fasolką - bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacyjny przepis na naleśniki, zazwyczaj robię "na oko", ale próbowałam też inne przepisy - różnie wychodziły. Tu proporcje są idealne, zrobiłam z 1/2 porcji i wyszło dokładnie 5 pysznych naleśników :-) część mąki pszennej zastąpiłam mąką razową orkiszową a masło - olejem kokosowym. Takie juz mam zboczenie, że każdy przepis przeinaczam po swojemu ;-) Ale proporcje składników - idealne. Od dziś naleśniki robię tylko z tego przepisu. Mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...