niedziela, 28 kwietnia 2013

Śniadanie do łóżka #96: Polenta na słodko


Nigdy nie byłam ciapowym dzieckiem. Może niezłą ciapą jeśli chodzi o zajęcia sportowe, ale nie przepadałam za kaszkami, kleikami, musami i budyniami. Idea talerza wypełnionego ciapą o bliżej niesprecyzowanej konsystencji wyjątkowo mnie obrzydzała. 

Znam wiele osób, które w sklepie kierują się prosto na dział ze słoiczkami dla niemowlaków. Chwytają  kremy, zupki i musy. Choć te ostatnie jeszcze potrafię zrozumieć, na samą myśl o zjedzeniu zmiksowanego, wytrawnego obiadu na zimno aż mnie wzdryga. Stąd nigdy nie eksperymentowałam z polentą i nie miałam tego sobie za złe.

Jednak od jakiegoś czasu zaczynam się zmieniać. Uznałam za dobry znak, gdy prawdziwą smakową radość sprawiła mi polenta z pesto rosso i jajkiem w koszulce , więc poszłam dalej i stworzyłam polentę w wersji śniadaniowej na słodko. 

Dla tych, którzy nie mieli jeszcze z polentą do czynienia, śpieszę z wyjaśnieniem, że w wersji na słodko smakuje jak kaszka manna. Dla mnie to świetna i bardziej konkretna alternatywa do jogurtu z dodatkami, który jadłam niegdyś na śniadanie dzień w dzień. Możemy dodać ulubione owoce, bakalie, czy skopić całość zdrowym olejem lnianym. A w wersji full smakuje świetnie z poszatkowaną czekoladą, czy kruchymi ciasteczkami. 

Polenta na słodko (1 porcja)
- 2,5 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- duża szczypta soli
- 3 łyżki miodu

dodatki:
- truskawki
- pestki dyni
- orzechy
- suszone owoce
- odrobina oleju lnianego


  1. Zagotuj mleko z miodem i szczyptą soli w garnku. Wsyp kaszkę i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie oznaczało to ciągłe mieszanie przez 3 minuty).
  2. Przełóż polentę do głębokiego talerza i ozdób ulubionymi dodatkami. 
Śliwka

19 komentarzy:

  1. na słodko jeszcze nie próbowałam,zawsze manna była faworytką:)
    ale za to kolor kukurydzianej jest bardzo apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kolor tej kaszy! smak zresztą też :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować, bo na zdjęciu wygląda apetycznie! Straszliwie zazdroszczę porcelany, Old Luxemburg jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedynie na słodko akceptuję polentę :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A powiem Ci, że też całkiem niedawno zaczęłam eksperymenty z polentą. Póki co w wersji wytrawnej, ale koleżanka podaje swojemu maluchowi kaszkę kukurydzianą z morelami, to jest pyszne :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie podane! Takie śniadanie potrafi z pewnością zmotywować do pracy przez cały dzień :>

    OdpowiedzUsuń
  7. przepysznie przyrządzona kaszka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie polenta też na słodko, poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja lubię wszelkie ciapy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kasze z dużą ilością dodatków i truskawki!<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Zimne zmiksowane obiady, bleh! też sobie tego nie wyobrażam. Za to polenta, kaszki i płatki owsiane na słodko z rana to coś co uwielbiam, szczególnie teraz kiedy paleta polskich świeżych owoców rośnie w siłę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja byłam rozciapanym dzieckiem :) Kanapki zaczęłam jeść na śniadanie bardzo późno, myślę, że nie lubiłam zmian i kanapek się bałam :D
    Świetna polenta! Oczywiście, zrobiłabym wersję full :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Malutko, ale na pewno pysznie! Uwielbiam polentę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja czasem bywam ciapowata i lubię takie na słodko:-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie śniadania to ja lubię :) Tylko, żeby jeszcze ktoś mi takie zrobił :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A widzisz, mój chrześniak myśli tak jak Ty, bo obiadków ze słoiczka nie jadł wcale :).
    Ja za to dopiero od niedawna jem owsiankę - też się zmieniam ;)
    Polentę muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. może skuszę się w końcu, bo jakoś też się nie mogę zabrać za polentę :) aczkolwiek owocowe musy dla niemowlaków uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Te 3 łyżki miodu to pomyłka? Właśnie zrobiłam - super pyszne..tylko za słodkie! Zdecydowanie jedna by wystarczyła, no chyba, że chodzi o 3 łyżeczki..ale proporcja 3 ł. midu na 2,5 polenty daje dosłownie pastę cukrową! Polecam z cynamonem i JEDNĄ łyżką miodu!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...