niedziela, 23 grudnia 2012

Śniadanie do łóżka #79: Świąteczny pudding


Tegoroczne święta są dla mnie wyjątkowe, bo po raz pierwszy, od początku do końca spędzę je z ukochanym. Dokładnie rok temu, w świątecznej atmosferze, trwały przygotowania do wielkiej przeprowadzki i urządzania przyszłego mieszkania.
Spędziliśmy w nim już prawie cały rok, aż w końcu nadeszły święta. W tym roku nikt nie zmuszał nas do zimowych porządków, więc musieliśmy zaplanować je sami. Cudownie pachnącą choinkę kupioną po wytargowanej cenie mogliśmy w końcu ubrać według naszego gustu. Rezygnując ze święcących się na wszystkie strony bombek, łańcuchów, a stawiając na prostotę, tak jak lubimy.
 Aby podczas jutrzejszej wigilii być cały czas razem, musieliśmy to dobrze opracować strategicznie.
Popołudniu ugościmy jedną rodzinę, a wieczorem pojedziemy do drugiej. W związku z tym czeka nas dziś sporo przygotowań. Większość dnia spędzę w kuchni, nawet nie wychodząc z domu.
Z takimi pracowitymi planami, musieliśmy zacząć od dzień od pożywnego śniadania, które przyniesie nam sporo energii i wprowadzi w świąteczny nastrój. 
Wybrałam świąteczny pudding chlebowy. Czyli kromki chleba tostowego, przekładane powidłami śliwkowymi z dodatkiem żurawiny, przyprawy korzennej i orzechów. Pudding nabrał odpowiedniej konsystencji, dzięki zalaniu chleba masą mleczno-jajeczną i krótkim zapieczeniu go w piekarniku. Takie śniadanie robi się bardzo szybko, co jest dodatkowym atutem, bo dziś wystarczająco dużo czasu poświęcę na przygotowywanie wigilijnych potraw.

Świąteczny pudding chlebowy
  • 5 kromek chleba tostowego
  • jajko
  • żółtko
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 80 ml mleka
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • łyżka cukru
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • garść: suszonej żurawiny, posiekanych orzechów laskowych, płatków migdałowych
  • kilka łyżek masła
  1. Kromki chleba kroimy pod skosem na pół, a otrzymane trójkąty jeszcze raz na pół. Każdy mały trójkącik z chleba smarujemy powidłami śliwkowymi i ze sobą łączymy, tworząc "mini kanapki". 
  2. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy kanapeczkami z powidłami. Posypujemy bakaliami, cukrem oraz przyprawą korzenną.
  3. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietankę kremówkę oraz mleko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wylewamy na chleb w formie.
  4. Pudding pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut. Podajemy od razu lub studzimy i wkładamy do lodówki, aby potem odgrzać.
Tosia

12 komentarzy:

  1. Zapach żywej choinki i prostota to coś co uwielbiam:)

    Mmm pudding wygląda smacznie aż mam ochotę zjeśc monitor! :))


    Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania!
    http://petitcannelier.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne śniadanko:)
    Zyczę wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to pysznie można zacząć dzień!
    wspaniały.

    ciepłych rodzinnych świąt, z uśmiechem na twarzy, w gronie rodzinnym.
    magicznych chwil z tymi, których kochasz.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przekonać się do puddingu, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och jak zazdroszczę tego co wynika z treści pierwszego zdania! ♥ Tylko tego mi brakuje !

    Tosiu, sernikobrownie jest tak pyszne, że obawiam się że nie starczy go do jutra :))

    Wspaniałych, pysznych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne śniadanko, wygląda na trudniejsze niż jest;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To faktycznie będą wyjątkowe Święta :) Czuję, że moje również :) Życzę Wam zdrowia i spokoju! :) A w Nowym Roku spełnienia marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tosiu i Śliwko!

    Z okazji Świąt życzę Wam szklanki zdrowia, garści życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery doprawionej solidną szczyptą radości!

    Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny! Zdrówka przede wszystkim i oby ten świąteczny czas upłynął rodzinnie ,radośnie i był pełen miłości!!!
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam...od dawna chodzi za mną coś w stylu takiego puddingu, ale jakoś nigdy nie zabrałam się żeby go zrobić:) Teraz widzę, że warto, bo bardzo smakowicie wygląda w takiej świątecznej odsłonie:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...