niedziela, 9 grudnia 2012

Śniadanie do łóżka #77: Serniczki dla leniwych

































Niedzielne śniadanie powinno się wyróżniać tym, że trwa długo. Rozkoszując się weekendowym porankiem warto przygotować coś wyjątkowego do zjedzenia. Nie mam tu na myśli fanaberii w postaci serwowania na śniadanie kawioru i szampana. Nie trzeba specjalnie na tę okazję piec rano ciasta, czy wyginać się kilka godzin między garnkami.
W tygodniu moje śniadania są zazwyczaj wytrawne. Dlatego soboty lub niedziele lubię zacząć czasem wyjątkowo, bo na słodko.
Po spędzeniu kilku chwil "kitwasząc" się pod kołdrą, łatwo się rozleniwić. W takiej sytuacji wszystkie pracochłonne potrawy nie wchodzą już w grę. Zaczyna burczeć w brzuchu, a w myślach marzy się kawałek pysznego ciasta np. sernika, albo nawet sernikomakowca!
 Jest na to pewne rozwiązanie - serniczki z patelni dla leniwych :)
Wystarczy połączyć ze sobą kostkę twarogu, jedno jajko,2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Z masy uformować placuszki i usmażyć je na patelni.
Coraz bardziej czuję już świąteczny klimat, dlatego podałam serniczki w zimowej odsłonie. Dodatkowo wzbogaciłam je o szczyptę cynamonu, powidła śliwkowe i suszoną żurawinę. Możecie oczywiście postawić na zupełnie inne dodatki, albo w ogóle z nich zrezygnować. 
Najważniejsze jest to, że po 10 minutach będziecie mieli pyszne słodkie śniadanie do łóżka :)

Serniczki dla leniwych
  • 250 g chudego twarogu
  • jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka suszonej żurawiny
  • szczypta cynaomonu
  • klarowane masło
  • powidła śliwkowe
  1. Jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg, mąkę oraz cynamon i całość miksujemy. Dosypujemy żurawinę i jeszcze raz mieszamy.
  2. Dłonie oprószamy mąką, a z powstałej masy formujemy kulki, które spłaszczamy tworząc w ten sposób placuszki.
  3. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy serniczki po 2-3 minuty z dwóch stron.
  4. Złociste serniczki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
  5. Placuszki podajemy z cukrem pudrem, żurawiną i powidłami.
Tosia

13 komentarzy:

  1. Podobają mi się te serniczki;) Niewiele przy nich pracy, a efekt może być pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak robiłam je 1 raz i wyszła mi bliżej niezidentyfikowana papka ;p.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno przez zbyt małą ilość mąki :) Ale teraz już wychodzą?

      Usuń
  3. Już na fb widziałam i się zachwycałam. :) Proste a pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniczki z patelni <3 Muszę zrobić! Polecam z czekoladą w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie one pulchniutkie :) wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Puchate pychotki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja znam z Ukrainy syrniczki, je robi się bez mąki, ale za to z kaszą manną. Uwielbiam je i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Superowe placuchy! Normalnie moja ciocia mi się przypomina. Jak byłam mała to nienawidziłam takich placków- jakaś byłam nienormalna :) Ciocia mi je ciągle wpychała pod nos bo chyba tylko one jej dobrze wychodziły w kuchni :) no ale jak już jestem duża, placuszki i racuszki uwielbiam w każdej postaci, a Wasze też wypróbuję tylko zamiast sera dam tofu i zobaczę :)dam znać jak poszło

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne! Uwielbiam takie racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio nawet robilam ;) zawsze pyszny sposob na sniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. I w 2016 roku przepis nadal pysznie aktualny :)
    Pozdrawiam Olga

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...