piątek, 7 września 2012

Lekki tydzień #5: Burgery z kurczaka

Mam dobrą wiadomość- burgery też mogą być lekkie i wciąż pyszne! 
Jakoś przyjęło się, że na blogu burgerami zajmuje się Tosia (IIIIII), ale dzisiaj ja przejęłam pałeczkę. Przyznam, że trochę się bałam, że mielona pierś z kurczaka będzie mdła i sucha. Stało się zupełnie odwrotnie. Mięso ociekało wręcz własnym sokiem, a z każdym gryzem czuło się nowe aromaty. 

Zjedliśmy je w absolutnej ciszy, później tylko na siebie spojrzeliśmy i wciąż milczeliśmy. Nie trzeba było nic mówić, broniły się same. Po pięciu minutach pierwsze zdanie jakie usłyszałam to "Jezu! Jaką mam zdolną dziewczynę!":) 
 Aż trudno uwierzyć, że to naprawdę pełnowartościowy fast food. 

Burgery z kurczaka (5 porcji)
- 5 razowych bułek
- 2 liście sałaty lodowej
- 5 plastrów awokado
- 5 grubych plastrów cebuli
- 5 plastrów pomidora
Mięso*:
-500 g zmielonej piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielonego w moździerzu)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- sól/pieprz
Ketchup:
- 300 g przecieru pomidorowego/przetartych pomidorów z puszki
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu worchestershire
- garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka miodu
- sól/pieprz

  1. Przygotuj ketchup. Wylej pomidory na patelnie, dodaj wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez ok. 20 minut aż jeszcze bardziej zgęstnieje i odparuje. Gdy będzie gotowy wyjmij liście laurowe.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Mięso włóż do miski. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do mięsa. Dodaj resztę przypraw i dopraw solą (ja dałam około 1,5 łyżeczki). Aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco słone, ulep małą kulkę i usmaż na patelni. Spróbuj czy nie potrzebuje więcej przypraw. 
  4. Z przyprawionego mięsa ulep burgery o wysokości ok. 2 centymetrów i mniej więcej na szerokość bułki. 
  5. Patelnie grillową wysmaruj oliwą używając papierowego ręcznika. Postaw na ogniu. Gdy się rozgrzeje połóż burgery i smaż po 2 minuty z każdej strony. 
  6. Obsmażone burgery połóż na blachę i wsadź do piekarnika na 15 minut.
  7. W tym czasie na tej samej patelni grillowej połóż przekrojone bułki. Smaż chwilę, aby zbrązowiały (możesz zrobić to równie dobrze na tosterze).
  8. Na spodzie bułki ułóż po kolei: warstwę ketchupu, kawałek sałaty, plaster awokado, burgera, cebulę i pomidora. Przykryj górą bułki posmarowaną od wewnątrz kolejną warstwą ketchupu i podtrzymaj konstrukcję długą wykałaczką.
  9. Przy znacznym zgnieceniu da się go ugryźć w całości:)
*Zdaję sobie sprawę, że ilość przypraw może przerażać i odstraszać od przepisu, ale jest to jedynie pomysł. Można użyć innych przypraw, które akurat mamy w domu. Polecam użycie czosnku, kuminu i odrobiny cynamonu, które były najbardziej wyczuwalne w burgerze. Możecie dodać wiele przypraw sypkich i pomieszać z odrobiną ulubionego, bardziej dostępnego sosu (ja użyłam słodkiego sosu chilli, który akurat miałam pod ręką i sosu hoisin, z którym się nie rozstaje, bo go po prostu uwielbiam). Ważne, żeby dodać mocno aromatyczne przyprawy, gdyż kurczak jest dość mdły, nie wystarczy mu tylko sól i pieprz jak w przypadku prawdziwego burgera z wołowiny.
Co do mielonego mięsa, jeśli sami nie macie maszynki, spróbujcie poprosić o zmielenie w waszym sklepie mięsnym. Ja mam swoją ulubioną sopocką Gzelę, w której Panie zawsze mielą mi wszystko na co mam ochotę:)

Śliwka

17 komentarzy:

  1. Cudownie malutkie i lekkie! pożarłabym takiego na obiad, kolacje i śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nooo.. zdolna z Ciebie dziewczyna ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowite. Narobiłam sobie na takie burgery ochoty. Zastanawiam się tylko jak je konsumować, bo są takie uroczo megawysokie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie lekkie burgery to świetna alternatywa dla ciężkostrawnych, kalorycznych fastfoodów. I plus za prezencję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne! prezentują się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie domowe burgery to już nie fast foody xD
    świetny pomysł!
    Na prawdę mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie zgrabniutkie i kolorowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki fast-food mogę jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. W przyszłym tygodniu mamy spotkanie rodzinne i właśnie się zastanawiałam, co przygotować. Z tego przepisu skorzystam na pewno :D Jupi!

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie lubię ten lekki tydzień ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne te burgery! Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A mi się właśnie podoba ilość przypraw, takie mięso to musi być eksplozja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis. Uwielbiam takie lekkie dania. Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. W koło mnie wszyscy kusza burgerami, będzie musiała wreszcie powstać moja wersja, bo kolejnego kuszenia nie wytrzymam :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...