niedziela, 12 sierpnia 2012

Śniadanie do łóżka #61: Tosty francuskie zapiekane z figami i kozim serem


Kiedyś mieliśmy w domu tradycję jedzenia tostów francuskich w niedzielę. Moja mama wstawała wcześniej i magicznie sprawiała, że co tydzień budził mnie ich wspaniały zapach. 

Objadaliśmy się nimi nakładając porcje dżemu, czy owocowego jogurtu, a ja uwielbiałam je też w wersji na słono- z szynką i serem. Dobre tradycje należy pielęgnować i ta niedziela, jak lata temu znowu wypełniła dom zapachem francuskich tostów. Postawiłam na kompromis, wersję słodko-słoną z kozim serem i figami. Ale jakimi figami! Znajomy przyniósł nam je prosto ze swojego hiszpańskiego ogródka i mogę z ręką na sercu powiedzieć, że to najlepsze figi jakie jadłam w życiu. Już bardzo dojrzałe, z miękką rozpływającą się w ustach skórką i wyciekającym gęstym sokiem o konsystencji miodu. Chowałam je przed żarłocznymi domownikami, żeby wykorzystać je dzisiaj do tostów:)

Połączenie koziego sera z figami to klasyk, który pokazywałyśmy już w formie przekąski i bruschetty, ale ja się nigdy tym połączeniem nie znudzę. 

Tosty francuskie zapiekane z figami i kozim serem (5 sztuk)
- 5 kromek czerstwej bagietki*
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- pół łyżeczki soli
- 100 g koziego sera
- 5 małych fig
- oliwa i masło do smażenia

  1. W misce pomieszaj ze sobą jajka, mleko i sól. Roztrzep widelcem, aby składniki się dobrze wymieszały.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Na patelni rozgrzej 1 łyżką masła z 1 łyżką oliwy. 
  4. Do miski wkładaj po jednej kromce chleba i obtaczaj w mieszaninie.
  5. Potrzymaj każdą kromkę parę sekund pionowo nad miską, aby mieszanina trochę odciekła i połóż na rozgrzanej patelni. Smaż z dwóch stron aż tosty zbrązowieją. 
  6. Usmażone tosty połóż na wyłożonym ręcznikiem papierowym talerzu, aby osączyć tłuszcz.
  7. Na każdym toście połóż warstwę koziego sera i pokrojone figi.
  8. Piecz przez ok. 10 minut aż ser zacznie się topić.
  9. Wyjmij z piekarnika, daj im chwilkę ostygnąć.

*gdy nie mamy czerstwego chleba, można użyć świeżej bagietki, wcześniej podpieczonej w tosterze

Śliwka

19 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam koziego sera, ale wyglądają smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna ta domowa tradycja
    zazdroszczę fig, strasznie dawno ich nie jadłam, a te świeże wprost uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie śniadanie! Figi z kozim serkiem są przepyszne. Miałam ochotę je niedawno kupić, ale były skandalicznie drogie :(

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamma mia!!! bajka... marzenie... chcę tu i teraz je zjeść!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie kozi ser, figi, a to wszystko polane miodem (polecam faceliowy) :)
    Dla wielu to obrzydliwie słodkie, dla mnie... jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie fig i koziego sera jest pyszne, jadłam kiedyś lody o takim smaku ;) Ale bym zjadała takiego tosta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszące połączenie. Uwielbiam te Wasze leniwe weekendowe śniadania. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. poprosze takie sniadanie do swojego lozka! ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie to iście królewskie danko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj takie francuzy to ja ubie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie :) ale ja jakoś nie mogę się przekonać do smaku koziego sera... :(

    OdpowiedzUsuń
  12. super połączenie, a tosty francuskie uwielbiam. Starałam się zrobić brioche kilka razy i nie udało się, ale nie poddaję się, kiedyś mi wyjdzie :) A do tego momentu chętnie korzystam z chałki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te tosty warte są grzechu...

    OdpowiedzUsuń
  15. Koło takich tostów nie można przejść obojętnie:-) Oj nie:-) Zwłaszcza jak ktoś tak jak ja uwielbia i kozi ser i figi :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Co ja bym dała, żeby dostać takie królewskie śniadanie do łóżka, achh... :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...