czwartek, 28 czerwca 2012

Sałatka z pomarańczowym kurczakiem i podpłomykiem z chilli





































We wtorek w mojej kuchni miała miejsce zbrodnia. Łajdactwo z mojej strony polegało na produkcji domowego czekoladowego makaronu i kuszenie czytelników burczymiwbrzuchu, będących na diecie. 
W ramach odkupienia swojej winy dzisiaj coś lżejszego.
Przyznam, że po czekoladowej rozkoszy sama miałam ochotę na coś zdrowego, o wyrazistym cytrusowo-pikantnym smaku.
Wybór padł na sałatkę z mojej ulubionej sałaty rzymskiej (możecie ją oczywiście zastąpić np. lodową). Lubię słodko-kwaśne smaki, dlatego przygotowałam pomarańczowego, pieczonego kurczaka w miodzie. Dodatki to chrupiąca sałata, marchewka, papryka i groszek cukrowy. 
Do takiej lekkiej przekąski w ciągu dnia, aż szkoda podawać pieczywo. 
Dlatego do podgryzania proponuję szybkie podpłomyki z chilli, które można zrobić w dziesięć minut. Są dziecinnie proste w wykonaniu, wystarczy mąką, jogurt naturalny i sól. Zachęcam do ich spróbowania także w innych kombinacjach smakowych :)

Sałatka z pomarańczowym kurczakiem
  • pierś kurczaka
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oliwy arachidowej/sezamowej/ z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • liście sałaty rzymskiej
  • marchewka
  • papryka
  • 100 g groszku cukrowego
  1. Zaczynamy od marynaty do mięsa. W miseczce łączymy sok i skórkę z cytrusów, starty imbir z czosnkiem, miód, oliwę oraz sól i pieprz. 
  2. Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy na paski (lub robimy to po upieczeniu). Wrzucamy mięso do marynaty i mieszamy. Jeśli mamy czas to wkładamy do lodówki na minimum godzinę lub od razu pieczemy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy kurczak jest upieczony i ewentualnie dopiekamy kilka minut.
  4. Połowę groszku gotujemy przez kilka minut na parze lub we wrzącej wodzie (powinien być chrupiący). Następnie studzimy. Drugą część obieramy pozostawiając jedynie groszek, a pozbywając się łupinek.
  5. Umyte i osuszone liście sałaty rzymskiej rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
  6. Dodajemy pokrojoną  w słupki paprykę i marchewkę (można użyć tarki).
  7. Warzywa mieszamy z upieczonym kurczakiem i zalewamy dressingiem. Podajemy z podpłomykiem.
Dressing pomarańczowy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka posiekanej chilli
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy (u mnie francuska)
  • kolorowy pieprz
  • sól
  1. Składniki łączymy ze sobą w miseczce i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Szybkie podpłomyki z chilli
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • plastry papryczki chilli
  1.  Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i stopniowo wyrabiając ciasto (można ręcznie lub mikserem) dodajemy jogurt naturalny. Chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 części.
  2. Każdą część wałkujemy na placek (jeśli ciasto będzie się lepiło to podsypujemy mąką).
  3. Na podpłomykach kładziemy plastry chilli i delikatnie dociskamy.
  4. Rozgrzewamy suchą patelnię i podgrzewamy placki po 3 minuty z każdej strony.
Tosia

15 komentarzy:

  1. Chyba wypróbuję te podpłomyki. Apetyczna sałatka, lubię takie słodko-ostre propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wspaniale a podpłomyki wprost uwielbiam, zawsze jak babcia robiła makaron lub pierogi, czyhałam na skrawki ciasta i piekłam je na kuchni węglowej, aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poległam po przeczytaniu dwóch pierwszych zdań :) Uwielbiam takie kolorowe sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna sałatka!
    Zjadłabym, ale już dzisiaj za późno;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie sałatki z kurczakiem <3 wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oprócz tej sałatki mam wielką ochotę na te Wasze podpłomyki... wyglądają baaardzo smakowicie.

    Z piątkowymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym teraz taką zjadła, bo wygląda obłędnie! :)
    Świetne foto dziewczyny :)

    Pozdrawiam i oczywiście w wolnej chwili zapraszam na swojego bloga : http://photobymagdalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała sałatka! A te kolory....cudowne:)Podpłomyk też genialny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam podpłomyków... Chyba czas zacząć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmm..pomarańczowy kurczak pycha !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczak i pomarańcza to bajeczne połączenie :)
    A chlebek to istna fantazja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O takie rzeczy to lubię...

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...