niedziela, 29 kwietnia 2012

Śniadanie do łóżka #46: Tost ze szparagami i szynką parmeńską

Idzie lato. Nie mówię tu tylko o pogodzie, która już nawet pozwala na dłuższe siedzenie na plaży, ale o szparagi. Nieodłącznie kojarzą mi się z tą porą roku, bo w naszym domu stają się wtedy kolacyjną tradycją. I tradycją również stał się nieudany za pierwszym razem sos holenderski. Co roku zabieram się za niego pierwszy raz z pewnością siebie i entuzjazmem, a później ze smutkiem muszę wylać pierwszą porcję. 
Dzisiaj, nie zapominając o wcześniejszych porażkach, przygotowałam się wzorowo- wszystkie składniki pod ręką, otwarte niezawodne notatki mistrza Roux i przede wszystkim mały ogień. Moja mama, gdy zobaczyła za co się zabieram rzuciła tylko złowrogie "uważaj, żeby sos się nie ściął!". Nie tym razem, pomyślałam. I oczywiście jak to się skończyło? Zbyt szybko dolałam masło i po sosie. Na szczęście (jak co roku) z drugą porcją poszło mi znacznie lepiej, czego dowodem są te pyszne, pachnące latem tosty.

Tost ze szparagami i szynką parmeńską (2 porcje)
- 2 kromki chleba tostowego
- ok. 250g białych szparagów
- 2 długie plastry szynki parmeńskiej
Sos holenderski*:
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 żółtka
- 100g masła
- sól
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru

Szparagi umieść w naczyniu do gotowania na parze** i gotuj aż zmiękną (ok. 10-15 minut w zależności od grubości szparagów). Pokrój ugotowane szparagi na taką długość, aby idealnie zmieściły się na toście (starając się używać głównie górnych części z główką).
Chleb tostowy podgrzej w tosterze na brązowo, ułóż na nim szparagi i zakręć dookoła szynką parmeńską. Wsadź do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na czas przygotowania sosu holenderskiego.
Przygotuj sos. W małym rondelku roztop masło i odstaw do wystygnięcia.
 Do garnka nalej ok. 1/4 wody, zagotuj i umieść w nim metalową miskę. Do miski wlej ocet, zimną wodę i pieprz i zagotuj tak, aby połowa wyparowała. Zdejmij miskę z garnka i odstaw wo ostygnięcia. Gdy ostygnie, dodaj żółtka, postaw miskę z powrotem na garnku i na małym ogniu cały czas mieszaj żółtka trzepaczką, aż zgęstnieją. Gdy zaczynają tworzyć się grudki, zdejmij miskę z garnka i dalej mieszaj poza garnkiem. Masa powinna osiągnąć po kilku minutach kremową konsystencję. Bardzo powoli dolewaj masło małymi porcjami, cały czas mieszając trzepaczką. Dopraw sos solą, sokiem z cytryny i cukrem. Podawaj od razu na kanapkach, nie zostawiaj na później (sosu nie można odgrzać).

* Zmodyfikowany przez z książki M.Roux "Jajka"
** Idealnym rozwiązaniem jest specjalny garnek do szparagów, umożliwiający gotowanie ich pionowo, jednak jeśli takiego nie posiadacie wystarczy "koszyczek" do gotowania parze, a w ostateczności nawet sitko umieszczone na garnku.

Śliwka

25 komentarzy:

  1. To ja poproszę w następny weekend na wynos takie śniadanie, do mnie do Brzeska, proszę słać! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. och, ja już też rozpoczęłam sezon szparagowy! ale na pomysł zrobienia takiego pysznego tosta jeszcze nie wpadłam:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj uwielbiam te tosty :) tylko zamiast sosu preferuję ser ale w tej wersji musi być przepyszny :)
    Idealne weekendowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają apetycznie! z chęcią bym takiego schrupała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety, nie lubię szparagów. Ostatnio próbowałam się przekonać przy obiedzie i się nie udało.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda bardzo, bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie ten okres tez kojarzy się ze szparagami. Uwielbiam je ;)
    Tosty wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szparagi jadam rzadko, a w takim wydaniu jeszcze w ogóle nie próbowałam. Muszę to zdecydowanie nadrobić, bo tosty prezentują się świetnie:-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja juz tez mam za soba pierwsze w tym roku szparagowe podrygi. Zawsze z utesknieniem czekam na te piekne lodyzki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiedziałam, że tu będzie niebanalnie szparagowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pokażę zaraz mamie, to na pewno razem zrobimy taką pyszną kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. szparagi jadłam tylko raz, też z szynką i sosem, muszę to koniecznie powtórzyć! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak wiosennie, a ja nigdy szparagów nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  14. i jak to nie kochac niedzieli?

    zawsze jest Wasz przepis na sniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Toż to rozpusta. I to jaka pyszna rozpusta :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Doskonałe połączenie, dobrze że wyszedł sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ściekający ser!!!chrupiące, pachnące.....może kiedyś załapię się do Was na śniadanko:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Szparagi...koniecznie muszę to zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Och, zabiłam bym dla tego śniadania!
    ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. O rany, zrobiłam się strasznie głodna! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda absolutnie cudownie. Czekam na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zamawiam takie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm, sezon szparagowy rozpoczęty! <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Tosty mistrz! mogłabym zjeść takich 10. Co do sosu to sama nigdy nie próbowałam. Jak kiedyś w końcu się odważę to sięgnę po Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...