niedziela, 22 kwietnia 2012

Śniadanie do łóżka #45: Twarożek z rzodkiewką w roladkach z cukinii i bakłażana









































Jajka, grzanki, kanapki i placuszki - zapewne takie macie pierwsze skojarzenie, gdy pomyślicie o śniadaniu. Ja też takie mam.
 Dlatego w cyklu Śniadanie do łóżka zazwyczaj pojawiają się tego typu przepisy.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać coś odrobinę innego. 
Roladki z grillowanej cukinii i bakłażana być może nie są największym odkryciem świata, a kojarzone są raczej z przystawką. Uważam jednak, że świetnie się sprawdzą jako propozycja śniadaniowa, jeśli jako farsz wykorzysta się twarożek. 
Zapraszam Was na wiosenny, lekki twarożek z rzodkiewką i miętą..w roladkach z grillowanych warzyw. 
Do tego chrupiące grzanki i lekkie śniadanie podane prosto do łóżka gotowe :)

Twarożek z rzodkiewką w roladkach z cukinii i bakłażana
  • 125 g chudego twarogu
  • 5 rzodkiewek
  • 5 łyżek jogurtu bałkańskiego
  • łyżka soku z cytryny
  • cukinia
  • bakłażan
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ostrej papryki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  1. Cukinię i bakłażana myjemy, osuszamy. Za pomocą obieraczki kroimy warzywa w długie, cienkie plastry. Jeśli nie mamy obieraczki używamy ostrego noża. Cukinię i bakłażana kładziemy na drewnianej desce i posypujemy każdy plaster szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut aż puszczą soki. Następnie bierzemy ręcznik papierowy i odsączamy plastry warzyw z soli i soku.
  2. Paski warzyw przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Z dwóch stron smarujemy odrobiną oliwy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i kładziemy plastry na "ruszt". Grillujemy po ok. 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, aby ostygły.
  3. Twarożek rozdrabniamy widelcem i łączymy z jogurtem bałkańskim. Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę, siekamy zioła i dodajemy do twarożku. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Każdy plaster smarujemy odrobiną twarożku i zawijamy w roladkę. Przy wersji z cukinią możemy na każdą roladkę wykorzystać dwa plasterki. Roladki dekorujemy świeżą mięta i podajemy schłodzone.
Tosia

28 komentarzy:

  1. Ja dziś też robiłam twarożek z rzodkiewką i ze szczypiorkiem...ale cukinia pozostała w lodówce... Bardzo efektowne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie! i smakowicie ;))oj jakbym takie chciała do łóżka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam już roladki z cukinii ale z bakłażanem jeszcze nie próbowałam:) trzeba to chyba nadrobić, bo prezentują sie wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie próbowałam jeszcze takich roladek! uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, to coś nowego! Bardzo lubię taki wiosenny twarożek, ostatnio odkryłam właśnie jak świetnie orzeźwia go dodatek mięty. Musi się super komponować z soczystymi grillowanymi warzywami, taka różnorodność smaków i faktur!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śniadanko pyszne, ale ja zjadłabym je na tym różowym stole, który natchnąłby mnie zapewne na cały dzień dobrym humorem;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiosenne śniadanie...Ach!
    Pysznie nastraja na całą niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  8. genialnie podane! no i smaki bardzo przyjemnie połączone :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a u mnie cukinia w lodowce i brak pomysłu na nią :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne śniadanie, zjadłabym takie.

    OdpowiedzUsuń
  11. roladki podobne jadłam:)faktycznie jako przystawkę.
    pyszna propozycja śniadaniowa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chłopak chyba by się nie najadł, ale mogę mu pokazać to, co mógłby mi przynosić do łóżka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł,niebanalny, podoba mi się !:)

    OdpowiedzUsuń
  14. grilowane warzywa plus serek - zawsze chętnie się poczęstuję :).

    OdpowiedzUsuń
  15. fajne, zawsze jak mam baklazana prawie to robie z niego wlasnie roladki :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Połączenie grillowanych warzyw i twarożku zdecydowanie do mnie przemawia:-). Świetna alternatywa dla typowych, śniadaniowych potraw:-).

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja poproszę prosto do łóżka, termin jutro rano :) Zaraz napiszę adres :D

    OdpowiedzUsuń
  18. takie w sam raz na kęs:)::)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo się cieszę, że zaczął się sezon nowalijek, bo ja uwielbiam twarożki, ale w tych roladkach to coś wspaniałego!!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Wykwintne to śniadanko, tylko jak nakłonić faceta, żeby zaserwował mi takie do łózka? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękne to śniadanie ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam! Wyglada smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszności u Was, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam takie! Sama zawsze faszeruje je feta i pieczonym czosnkiem, chętnie spróbuje z twarożkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...