Jajka, grzanki, kanapki i placuszki - zapewne takie macie pierwsze skojarzenie, gdy pomyślicie o śniadaniu. Ja też takie mam.
Dlatego w cyklu Śniadanie do łóżka zazwyczaj pojawiają się tego typu przepisy.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać coś odrobinę innego.
Roladki z grillowanej cukinii i bakłażana być może nie są największym odkryciem świata, a kojarzone są raczej z przystawką. Uważam jednak, że świetnie się sprawdzą jako propozycja śniadaniowa, jeśli jako farsz wykorzysta się twarożek.
Zapraszam Was na wiosenny, lekki twarożek z rzodkiewką i miętą..w roladkach z grillowanych warzyw.
Do tego chrupiące grzanki i lekkie śniadanie podane prosto do łóżka gotowe :)
- 125 g chudego twarogu
- 5 rzodkiewek
- 5 łyżek jogurtu bałkańskiego
- łyżka soku z cytryny
- cukinia
- bakłażan
- garść świeżej mięty
- garść świeżego koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ostrej papryki
- świeżo mielony pieprz
- sól
- Cukinię i bakłażana myjemy, osuszamy. Za pomocą obieraczki kroimy warzywa w długie, cienkie plastry. Jeśli nie mamy obieraczki używamy ostrego noża. Cukinię i bakłażana kładziemy na drewnianej desce i posypujemy każdy plaster szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut aż puszczą soki. Następnie bierzemy ręcznik papierowy i odsączamy plastry warzyw z soli i soku.
- Paski warzyw przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Z dwóch stron smarujemy odrobiną oliwy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i kładziemy plastry na "ruszt". Grillujemy po ok. 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, aby ostygły.
- Twarożek rozdrabniamy widelcem i łączymy z jogurtem bałkańskim. Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę, siekamy zioła i dodajemy do twarożku. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Każdy plaster smarujemy odrobiną twarożku i zawijamy w roladkę. Przy wersji z cukinią możemy na każdą roladkę wykorzystać dwa plasterki. Roladki dekorujemy świeżą mięta i podajemy schłodzone.
Ja dziś też robiłam twarożek z rzodkiewką i ze szczypiorkiem...ale cukinia pozostała w lodówce... Bardzo efektowne śniadanko!
OdpowiedzUsuńpięknie! i smakowicie ;))oj jakbym takie chciała do łóżka :)
OdpowiedzUsuńrobiłam już roladki z cukinii ale z bakłażanem jeszcze nie próbowałam:) trzeba to chyba nadrobić, bo prezentują sie wybornie:)
OdpowiedzUsuńFajowe!
OdpowiedzUsuńnie próbowałam jeszcze takich roladek! uroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńO, to coś nowego! Bardzo lubię taki wiosenny twarożek, ostatnio odkryłam właśnie jak świetnie orzeźwia go dodatek mięty. Musi się super komponować z soczystymi grillowanymi warzywami, taka różnorodność smaków i faktur!
OdpowiedzUsuńŚniadanko pyszne, ale ja zjadłabym je na tym różowym stole, który natchnąłby mnie zapewne na cały dzień dobrym humorem;-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na przystawkę;)
OdpowiedzUsuńWiosenne śniadanie...Ach!
OdpowiedzUsuńPysznie nastraja na całą niedzielę.
genialnie podane! no i smaki bardzo przyjemnie połączone :)
OdpowiedzUsuńale śliczne maluszki :D
OdpowiedzUsuńSmaczny, wiosenny pomysł!
OdpowiedzUsuńa u mnie cukinia w lodowce i brak pomysłu na nią :-)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie, zjadłabym takie.
OdpowiedzUsuńroladki podobne jadłam:)faktycznie jako przystawkę.
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja śniadaniowa :)
Chłopak chyba by się nie najadł, ale mogę mu pokazać to, co mógłby mi przynosić do łóżka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł,niebanalny, podoba mi się !:)
OdpowiedzUsuńgrilowane warzywa plus serek - zawsze chętnie się poczęstuję :).
OdpowiedzUsuńfajne, zawsze jak mam baklazana prawie to robie z niego wlasnie roladki :D
OdpowiedzUsuńPołączenie grillowanych warzyw i twarożku zdecydowanie do mnie przemawia:-). Świetna alternatywa dla typowych, śniadaniowych potraw:-).
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę prosto do łóżka, termin jutro rano :) Zaraz napiszę adres :D
OdpowiedzUsuńtakie w sam raz na kęs:)::)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zaczął się sezon nowalijek, bo ja uwielbiam twarożki, ale w tych roladkach to coś wspaniałego!!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWykwintne to śniadanko, tylko jak nakłonić faceta, żeby zaserwował mi takie do łózka? :)
OdpowiedzUsuńPiękne to śniadanie ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Mniam! Wyglada smakowicie!
OdpowiedzUsuńpyszności u Was, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Sama zawsze faszeruje je feta i pieczonym czosnkiem, chętnie spróbuje z twarożkiem :)
OdpowiedzUsuń