czwartek, 29 grudnia 2011

Tatar ze śledzia w sosie musztardowo-miodowym




 Tatar ze śledzia pojawił się u mnie na wigilijnym stole. Przez przeprowadzkę cierpię na brak czasu, więc prezentuję go z lekkim opóźnieniem. 
Jeśli spędzacie sylwestra w małym gronie, to możecie śmiało podać tatar. Jest to na pewno dobry pomysł na przystawkę do mocniejszych trunków. Uważam, że słone przekąski o wiele lepiej się sprawdzają w roli zakąski podczas imprezy niż cukiernicze cuda :)
Słodko-kwaśne smaki w tatarze połączyły się tutaj moim zdaniem idealnie. Do dressingu użyłam musztardy francuskiej, ale możecie ją zastąpić np. musztardą Dijon.
Taki tatar możecie podać w formie kanapeczki tak jak ja, albo jako sałatkę. Wszystkie formy dozwolone, zachęcam do spróbowania wszystkim śledziowym amatorom :)

 Tatar ze śledzia w sosie musztardowo-miodowym
6 filetów śledziowych w oleju
jabłko
2 ogórki kiszone
papryka konserwowa
mała czerwona cebula
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy francuskiej
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka soku z cytryny
pieprz
rukola
krążki z pumpernikla
Śledzie odsączamy i kroimy w kostkę. Kroimy także drobno cebulę, obrane jabłko, paprykę konserwową i ogórki kiszone. W miseczce mieszamy musztardę z miodem, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dodajemy sporo pieprzu do smaku i mieszamy z pozostałymi składnikami. Tatar chłodzimy w lodówce minimum pół godziny.
Na talerzu kładziemy pumpernikiel i pierścień (lub wykrawaczkę), do środka przekładamy tatar. Podnosimy pierścień, na śledzia wykładamy pumpernikiel i rukolę.

Tosia

16 komentarzy:

  1. Hmmm, a jak by tak bez miodu? Nie lubię słodyczy w rybach i mięsach

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niezwykle elegancko i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. I u mnie dziś śledziowy post :) fajny pomysł z wykrawaniem pumpernikla.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam... a brzmi interesująco! ty pracujesz w duce? zanosiłaś sama podanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. a pozanoszę do paru sklepów... co mi szkodz spróbować... a co robisz? praca ciężka? trzeba mieć kurs kas fiskalnych?? i na 1/4 etatu? ile to godzin wymiarowo? i jak ustalasz siatkę? :D dziękuję za odpowiedzi z góry!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śledzik w fantastycznej oprawie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. za taki śledzik chętnie oddam swoje tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny śledzik i jak ładnie podany!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ładnie podany i w życiu nie domyśliłabym się, że w tej "kanapeczce" schowany jest tatar i to ze śledzia ;) Fajnie, bo zazwyczaj tatary odstraszają swoim wyglądem a tu proszę jakie ładne cudo ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. O, uwielbiam śledzie. Proszę o porcyjkę!

    Przy okazji, wróciłam z blogiem kulinarnym - savouringme.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  12. prezentuje się wykwintnie! cudna sylwestrowa przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda smakowicie :) skosztowałabym takiego tatara :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Z ostatnią kartką kalendarza zerwijcie wszystkie złe nastroje. Zapomnijcie o wszystkich nieudanych dniach, przekreślcie niewarte w pamięci chwile i wejdźcie w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.

    Szczęśliwego Nowego 2012 Roku ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pumpernikiel? MNiam! ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...