Wczoraj mieliście okazję zobaczyć pierwszą propozycję Sylwestrową- tatar ze śledzia, a dziś kolejna porcja przekąsek.
Pierwsza z nich to moja ulubiona sałatka z surimi, miałam okazję jeść podobnie przyrządzone wersje w kilku miejscach, więc być może Was nie zaskoczę. Proponuję za to podać ją na kanapeczkach :)
Paszteciki z ciasta francuskiego to propozycja dla tych, którym została jeszcze kaczka ze świąt. Do farszu z kaczką dodałam suszone morele i konfiturę z czarnej porzeczki, ale jeśli bardziej Wam odpowiadają tradycyjne połączenia to możecie wykorzystać żurawinę.
Przysmak Wikinga zaserwowałam podczas świątecznej imprezy z przyjaciółmi. Śledzik w tortilli to efektowna zakąska, możecie także do woli zmieniać składniki takich mini roladek. Część zrobiłam z żółtym serem, korniszonem, cebulką i sosem musztardowo-miodowym (podobnym jak przy tatarze), a druga partia była z suszonymi pomidorami. Obie cieszyły się powodzeniem, więc ciężko wybrać faworyta, może wymyślicie coś nowego?:)
Ps. Więcej sylwestrowych przekąsek znajdziecie tutaj.
Sałatka z surimi na kanapeczkach
14 paluszków krabowych
pół puszki ananasa
4 łodygi selera naciowego
mała czerwona cebula
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
łyżka soku ananasowego
łyżka soku z cytryny
pieprz, sól
Paluszki krabowe (jeśli są mrożone to je rozmrażamy), odsączonego ananasa z soku, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z sokiem z ananasa, sokiem z cytryny, jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Łączymy ze składnikami i doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz solą. Sałatkę odstawiamy do lodówki na godzinę by się "przegryzła". Podajemy ją na kanapeczkach np. pumperniklu.
Paszteciki z kaczką, suszoną morelą i konfiturą z czarnej porzeczki
ciasto francuskie w rulonie
100 g mięsa pieczonej kaczki
garść suszonych moreli
4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
rukola
jajko
2 łyżki mleka
1. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na pół. Na środku każdego pasa smarujemy konfiturę, kładziemy suszone morele i pokrojone mięso z pieczonej kaczki. Boki smarujemy rozbełtanym jajkiem, a farsz przykrywamy ciastem z dwóch stron (utworzy się rulon). Czynność powtarzamy.
2. Ciasto z wierzchu smarujemy odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
3. Po tym czasie studzimy ruloniki na kratce, a następnie kroimy w grube plastry na paszteciki (widoczne na zdjęciu). Paszteciki podajemy na rukoli.
Przysmak Wikinga
4 placki tortilli
6 płatów śledziowych w oleju (z cebulą)
mix sałat
4 plastry żółtego sera
4 ogórki korniszony
8 suszonych pomidorów
pieprz
2 łyżki musztardy dijon/francuskiej
łyżeczka miodu
Śledzie odsączone z oleju, korniszony i żółty ser kroimy w paseczki.
Musztardę mieszamy z miodem i przyprawiamy pieprzem. Na deseczce kładziemy tortillę, brzeg smarujemy sosem, kładziemy sałatę, dwa paski śledzia, kroniszona, paski żółtego sera i odrobinę cebuli ze śledzi. Tortillę zawijamy w roladkę i odstawiamy.
Czynność powtarzamy. W wersji z suszonymi pomidorami rezygnujemy z sosu, cebuli i korniszona.
Roladki z tortilli kroimy w paseczki i wbijamy w każdy przysmak Wikinga wykałaczkę.
Tosia
Jako przystawka rzeczywiście rewelacja :)
OdpowiedzUsuńjedynie na 3 opcje bym się skusiła :D
OdpowiedzUsuńI dlatego lubię Sylwestra :D
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite propozycje:)
OdpowiedzUsuńSzykuje się bardzo apetyczna noc!
OdpowiedzUsuńPyszny będzie sylwester!
OdpowiedzUsuńJa wybieram paszteciki z kaczki.Brzmią wspaniale.
Dobrego Nowego Roku!
Od tego roku będę wikingiem! :D
OdpowiedzUsuńwszystkie propozycje wygladaja bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńbuziaki ;*
paszteciki i przysmak prezentują cię cudnie, a surimi jeszcze nie łączyłam z selerem, ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe propozycje. Sałatki z surimi w tej konfiguracji składników jeszcze nie jadłam. Fajnie podana. Druga propozycja też mi się bardzo podoba, trzecia trochę mniej, bo nie jestem amatorką śledzi, ale trzeba przyznać, że składniki są niebanalnie skomponowane.
OdpowiedzUsuńSue- A ja z Tobą:)! Podoba mi się ostatnia propozycja:).
OdpowiedzUsuńPobuszowałabym wśród takich zakąsek :)
OdpowiedzUsuńU Was zawsze można znaleźć coś oryginalnego/niebanalnego,acz niebywale prostego;)
OdpowiedzUsuńsałatka z paluszkami krabowymi przemawia do mnie bardzo mocno;)
Pozdrawiam!
same pyszności:)
OdpowiedzUsuńbawcie się dobrze na Sylwestra i niech się spełnią Wasze marzenia w Nowym Roku! o dobrych pomysłach kulinarnych nie wspominając :)
kulinarnyoliwek.blox.pl
ale pyszny Sylwester się zapowiada!
OdpowiedzUsuńchyba się wproszę xd
Uwielbiam sałatkę surimi w każdej wersji, a paszteciki są świetne!
OdpowiedzUsuńi stało się ! wpraszam się na Sylwestra!!!! Dziewczyny życzę Wam wszystkiego co najwspanialsze, spełnienia wszystkich marzeń i Szczęsliwego Nowego Roku!!!
OdpowiedzUsuńWkręcam się do Was na Sylwestra:)
OdpowiedzUsuńSzczesliwego Nowego Roku Kochane ;*
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńWszystkie propozycje mi pasują! :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego smacznego w nadchodzącym 2012!
OdpowiedzUsuńŻyczenia
Przysmak Wikinga rządzi! Na wigilii był the best!
OdpowiedzUsuńjakbym się dorwała do talerza z przysmakami wikinga nikt nie byłby w stanie mi go odebrać :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego w Nowym Roku!
cudowne przekąski :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :)
Szczęśliwego całego 2012 roku!!!! Spełnienia, zadowolenia i mnóstwa miłości!!!
OdpowiedzUsuńwszystkie przekąski prezentują się wyśmienicie:))) wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym się pojawiła na jednym sylwestrze z wami, bo moi znajomi niestety pod znakiem jedzenia imprezowego rozumieją chipsy, kupne ciastka i ew. sałatkę :(
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te propozycje..! :-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Bardzo fajne, apetyczne przepisy. Aż ślinka cieknie, szczególnie podoba mi się ten przysmak wikinga - muszę koniecznie włączyć go w moje przekąskowe menu! U mnie też zawsze mnogość przystawek na stole - lubię takie kąski "na raz" - np. małe tartinki z różnymi pastami i dodatkami(ostatnio moim hitem jest ich lekka wersja z chrupkiego pieczywka, np Obsta) lub koreczki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Karolina