poniedziałek, 19 grudnia 2011

Czerwona kapusta w pieczonym jabłku























 Przyznam Wam się szczerze do tego, że mam coś w sobie z kulinarnego hipstera. Mimo iż uwielbiam tradycyjny, świąteczny bigos to wymarzyłam sobie w tym roku duszoną czerwoną kapustę.. w pieczonym jabłku . 
Jeśli jesteście tradycjonalistami to być może taka forma podania kapusty spodoba  się komuś jako dodatek do świątecznego obiadu albo z okazji Nowego Roku. 
Jestem w stanie zaakceptować, że nie mamy jak na razie śniegu, ale nie jestem w stanie wyobrazić sobie świąt bez seansu Kevina samego w domu oraz pieczonej kaczki w Boże Narodzenie. Czerwoną kapustę w jabłku można zaserwować jako dodatek do świątecznego mięsa!

Czerwona kapusta w pieczonym jabłku
pół główki czerwonej kapusty
ząbek czosnku
mała cebula
jabłko
50 ml czerwonego wina
50 ml wody
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu
łyżka cukru trzcinowego
garść bakalii (u mnie migdały)
łyżka masła
oliwa
sól, pieprz
+ dowolna liczba jabłek zależna od porcji

W głębokim garnku podsmażamy na maśle i oliwie posiekaną drobno cebulę, dodajemy pieprzu. Dodajemy poszatkowaną kapustę, obrane i starte na tarce o małych oczkach jabłko oraz posiekany drobno czosnek. Kapustę mieszamy i zalewamy wrzącą wodą. Gdy po kilku minutach kapusta trochę zmięknie dodajemy migdały, wino, 3 łyżki octu balsamicznego, cukier, dużo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
Jabłka  przecinamy u góry poziomo, wydrążamy z pestek, zostawiając odrobinę owocu przy skórce. Faszerujemy je kapustą, zakrywamy "czapeczką". Dwie łyżki octu balsamicznego mieszamy z miodem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wkładamy do niego jabłka. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem na bazie miodu i posypujemy słupkami migdałowymi.

Tosia

20 komentarzy:

  1. ciekawie podane, mimo, że nie mój smak, kiedyś do kaczki podam coś takiego. I proszę, tylko nie Kevin ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czerwoną kapuchę! :D W sumie to dla mnie też nie ma świąt bez Kevina! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne! nigdy bym na coś takiego nie wpadła :D skosztować trzeba :D bo uwielbiamczerwoną kapuchę :D a co do kaczki to nie cierpię... feee... a Kevin być musi :D zapraszam do siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysłowo podane, podoba mi się :) co więcej wygląda apetycznie!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie jabłka i czerwonej kapusty zawsze się świetnie sprawdza. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. JESTEŚ HIPSTEREM!
    świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego jeszcze nie widziałam :D Z chęcią bym się skusiła na taki dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  8. o jaaaa... podbiłaś moje serce, gdyż uwielbiam czerwoną kapustę w każdej odsłonie, ale w takim wydaniu - no poezja! :]

    OdpowiedzUsuń
  9. intrygujące połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ty hipsterko! ale pomysł fajny :) chociaż nie wiem czy pasuje czerwona kapusta do jabłka pieczonego, jakoś mi zawsze pieczone jabłko podchodzi pod deser... ale z kaczką uwielbiam, a do kaczki najlepszą odmianą są bankrofty. Już bardzo rzadko spotykana odmiana jabłka.
    W ogóle tęsknię za starymi odmianami - kosztela, reneta, już coraz rzadziej je widuję :(
    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaskakujesz! Ale ja zaskakujące połączenia uwielbiam, więc jak najbardziej mi to pasuje. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. cudny pomysł :) koniecznie kiedyś do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  13. ubawiło mnie przywołanie hipsteryzmu :D acz ja w tej kwestii jestem 'tradycjonalistką', chociaż... mama w tym roku naszykowała kapustę gotowaną na czerwonym winie, z dużą ilością śliwek. Więc może jej podrzucę pomysł na czerwoną kapustę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł! Jabłko z kapustą idealne, kapusta w jabłku jeszcze lepsza :) Pozdrawiam Was gwiazdkowo!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo, bardzo efektowne i oryginalnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. super pomysł na podanie kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj tak Kevina też zawsze ogladamy:-) Bardzo podoba mi sie taki sposób podania:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniale polaczenie - wchodze w to! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniale podane!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...