poniedziałek, 24 października 2016

Śniadanie do łóżka #224: Pieczone kokosowe tosty francuskie


To był jeden z tych poranków, za którymi bardzo tęskniłam. Lato i początek jesieni były intensywne i bogate w atrakcje. Prawie każdy weekend wiązał się z jakimś mikro wyjazdem, wieczorem panieńskim, albo weselem. Było pięknie, ale w tym napiętym grafiku zabrakło ostatnimi czasy spokoju i leniwej celebracji poranków. W końcu w ten weekend udało się trochę zwolnić, pospać dłużej. A zamiast zjeść szybką owsiankę w pośpiechu, zrobić coś specjalnego.

W piątek upiekłam chałkę potrójnie kokosową. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego, biały cukier zastąpiłam cukrem kokosowym, a mleko krowie oczywiście mlekiem kokosowym. Z wierzchu plecionkę posypałam dodatkowo wiórkami. Dużo tego kokoko, ale wyszła pyszna i złocista.

Nie od dziś wiadomo, że lekko czerstwa chałka idealnie nadaje się na tosty francuskie, ale w dobie domowego fit gotowania warto szukać swoich zdrowszych alternatyw. Stwierdziłam, że zamoczę kromki chałki w mleku kokosowym i rozbełtanych jajkach. Przełożyłam je na blachę i upiekłam, aż nabrały koloru spadających złotych liści. Oczywiście z tym fit pisałam z przymrużeniem oka, pierwszą kromkę zjadłam z grubą warstwą zimnego masła i z miodem! Ale przynajmniej tosty nie były nasiąknięte tłuszczem :)





Pieczone kokosowe tosty francuskie/ 8 sztuk
  • 8 kromek chałki
  • 100 g mleka koksowego
  • 2 jajka
  • łyżka kokosowego cukru
  • łyżka wiórków kokosowych
  • Do podania: zimne masło, miód
  1. Jajka roztrzepujemy z mlekiem kokosowym. Moczymy w miksturze z dwóch stron kromki chałek i przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem.
  2. Tosty posypujemy z wierzchu cukrem kokosowym i wiórkami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
  3. Upieczone tosty podajemy z zimnym masłem i miodem. 
Tosia

5 komentarzy:

  1. Tosia, a cukier kokosowy jak zrobić? :D No i czy nada sie zwykła czerstwa chałka? Raczej nie mam ambicji na pieczenie własnej :D Bo tosty francuskie uwielbiam, a ta wersja brzmi cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, cukier kokosowy można kupić, zastąpić trzcinowym, albo w ogóle pominąć i skupić się tylko na miodzie :)
      Oczywiście chałeczka może być klasyczna!

      Usuń
  2. A gdzie znajde przepis na chalke :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj: http://smakowitychleb.pl/chalka-kokosowa/ :)
      Ale w razie czego można też użyć klasycznej chałki!

      Usuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...