W klasie
Temat: Domowe sosy sałatkowe i dressingi
Akademia burczymiwbrzuchu to ukłon w waszą stronę, dlatego bardzo się cieszymy jak dostajemy kolejne wiadomości lub zdjęcia z udanymi potrawami, które powstały dzięki naszym poradnikom. Po sernikach, tartach, bulionach, risottach i naleśnikach przyszedł czas na podstawę każdej udanej sałatki i imprezy, czyli zimne sosy. W tajemnicy mogę zdradzić, że pracuję też już nad drożdżami, ale na razie cichosza, skupmy się na dressingach.
Pomysł na ten temat właściwie sam mi się objawił na podstawie doświadczeń. W sezonie grillowym bardzo często ktoś mnie pyta o przepis na fajny sos. Nawet niedawno dyktowałam Pani Bożence (do której chodzę na manicure) kilka receptur i zapisywała je w notatniku na kolanie. Później zadowolona chwaliła, że wszystkim smakowało i były hitem imprezy! Mam też kolegę, który regularnie prosił mnie o taki wpis, aby w jednym miejscu było kilka przepisów na sosy. A takich osób domyślam się, że jest znacznie więcej.
Nie wyobrażam sobie udanej sałatki bez dobrze skomponowanego dressingu. Wszystkie dipy są hitem każdej imprezy, wystarczy podać je z chrupiącymi warzywami, krakersami, czy nachosami i w kilka minut mamy gotową przekąskę. Można je naprawdę zrobić z tego co znajdziemy w kuchni. Ale oczywiście mogą być też bazą do bardziej wyszukanych dań :)
W pierwszej części wpisu sosy podzieliłam na gęste oraz lekkie dressingi. Przygotowałam dwa schematy, według, których można komponować łatwo sosy. Są to poszczególne etapy, w których możemy zdecydować się na jeden z wymienionych składników, wybrać dwa, albo w ogóle ominąć punkt. Idąc tym tropem można stworzyć naprawdę sporą ilość sosów! Podpowiem, że ja zazwyczaj stawiam na balans smaków.
Sosy gęste:
- Baza: jogurt/gęste mleko kokosowe/kwaśna śmietana
- Główny dodatek: majonez/musztarda/chrzan/żurawina/konfitura/ketchup/koncentrat pomidorowy/sos słodko-kwaśny/masło orzechowe
- Coś kwaśnego: sok z cytryny/sok z limonki/sok z pomarańczy/sok z granatu/ocet jabłkowy/ocet ryżowy/ocet balsamiczny/ocet winny
- Coś słodkiego: miód/syrop z agawy/syrop klonowy/konfitura/szczypta cukru
- Zioła np. koperek/szczypiorek/bazylia/ natka pietruszki/ kolendra/mięta
- Przyprawy: sól/ pieprz/ chilli/ ostra papryka/ curry/ czarnuszka/ cynamon/ kmin rzymski/ kolendra/ majeranek/ oregano
- Dodatki: czosnek/posiekana cebula lub szalotka/ karmelizowana cebula/ chilli/ imbir/tarty ser/ prażone nasiona/prażone orzechy
- Olej: oliwa/olej rzepakowy/ olej z awokado/ olej z czarnuszki/ olej z nasion dyni/ olej z pestek winogron/ olej sezamowy/ olej arachidowy
- Musztarda: francuska/ dijon/ miodowa/ sarepska/ rosyjska
- Coś kwaśnego: sok z cytryny/sok z limonki/sok z pomarańczy/sok z granatu/ocet jabłkowy/ocet ryżowy/ocet balsamiczny/ocet winny
- Coś słodkiego: miód/syrop z agawy/syrop klonowy/konfitura/szczypta cukru
- Zioła np. koperek/szczypiorek/bazylia/ natka pietruszki/ kolendra/mięta
- Przyprawy: sól/ pieprz/ chilli/ ostra papryka/ curry/ czarnuszka/ cynamon/ kmin rzymski/ kolendra/ majeranek/ oregano
- Dodatki: czosnek/posiekana cebula lub szalotka/ karmelizowana cebula/ chilli/ imbir/prażone nasiona/prażone orzechy
Mój ulubiony patent przygotowywania dressingów to umieszczanie wszystkich składników w słoiku. Następnie go zakręcamy i potrząsamy, aż uzyskamy gęsty dressing.
Sosy jogurtowe zazwyczaj mieszam trzepaczką lub widelcem w miseczkach, aby nie powstały grudki. Wszystkie sosy można śmiało przekładać do słoiczków i przechowywać dłużej w lodówce.
Poniżej obiecanych 6 przepisów:
Sos ziołowo-czosnkowy
- 2 łyżki majonezu
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- 2 małe ząbki czosnku
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie natka pietruszki i koperek)
- sól, pieprz
- Majonez łączymy z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem i mieszamy widelcem lub trzepaczką, aby nie było grudek.
- Dodajemy posiekany drobno czosnek zioła.
- Całość dokładnie łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos tysiąca wysp
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżki musztardy (u mnie dijon)
- 1/2 małej cebuli
- mały ogórek kiszony
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- Majonez łączymy z jogurtem, ketchupem, musztardą, mieszamy widelcem lub trzepaczką, aby nie było grudek.
- Cebulę i ogórka kroimy w drobno kosteczkę, dodajemy razem z chilli do sosu.
- Sos mieszamy i doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem do smaku.
Sos pleśniowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki zimnej wody lub mleka
- 100 g błękitnego sera pleśniowego typu blue/lazur
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- świeżo mielony pieprz
- Karmelizowana cebula:
- mała cebula
- łyżeczka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki miodu
- Jogurt, wodę, pokruszony ser, sok z cytryny i miód umieszczamy w pojemniku malaksera.
- Miksujemy, aż sos będzie gładki.
- Na małej patelni na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę.
- Po kilku minutach dodajemy ocet balsamiczny i miód, krótko karmelizujemy.
- Ostudzoną cebulę dodajemy do sosu, przyprawiamy pieprzem do smaku.
Dressing musztardowo-miodowy
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy z chilli
- 3 łyżki oliwy
- łyżka posiekanego koperku
- 1/2 małej cebuli
- sól, pieprz
- W słoiku łączymy dwa rodzaje musztardy z octem, miodem, oliwą, posiekanym koperkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodajemy szczyptę soli i świeżo mielony pieprz.
- Słoik zakręcamy i nim potrząsamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą w gęsty dressing.
Dressing imbirowo-limonkowy
- 1/2 soku z limonki
- 2 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego/miodu
- łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju arachidowego lub innego oleju o neutralnym smaku
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżeczka posiekanego imbiru
- W słoiku umieszczamy wszystkie składniki.
- Słoik zakręcamy i potrząsamy, aż całość dokładnie się połączy.
Vinaigrette do sałaty
- 2 łyżeczki musztardy (u mnie łyżka dijon i łyżka francuskiej)
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka oliwy z chilli
- 4-5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- W słoiku umieszczamy wszystkie składniki.
- Słoik zakręcamy i potrząsamy, aż całość dokładnie się połączy w gęsty dressing.
Genialny wpis!!!! Ja zawsze tak pombinuje z tymi sosami, za bardzo. Wielkie, wielkie dzieki!!!!
OdpowiedzUsuńFantastyczne przepisy i porady! Brakowało mi takiej skondensowanej wiedzy :)
OdpowiedzUsuńSuper! Wszystko w jednym miejscu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe sosy :)
OdpowiedzUsuńTa Wasza seria jest genialna :)
OdpowiedzUsuń