wtorek, 25 października 2016

Akademia burczymiwbrzuchu #6: 6 przepisów na sosy sałatkowe i dressingi


W klasie
Temat: Domowe sosy sałatkowe i dressingi

Akademia burczymiwbrzuchu to ukłon w waszą stronę, dlatego bardzo się cieszymy jak dostajemy kolejne wiadomości lub zdjęcia z udanymi potrawami, które powstały dzięki naszym poradnikom. Po sernikach, tartach, bulionach, risottach i naleśnikach przyszedł czas na podstawę każdej udanej sałatki i imprezy, czyli zimne sosy. W tajemnicy mogę zdradzić, że pracuję też już nad drożdżami, ale na razie cichosza, skupmy się na dressingach.

Pomysł na ten temat właściwie sam mi się objawił na podstawie doświadczeń. W sezonie grillowym bardzo często ktoś mnie pyta o przepis na fajny sos. Nawet niedawno dyktowałam Pani Bożence (do której chodzę na manicure) kilka receptur i zapisywała je w notatniku na kolanie. Później zadowolona chwaliła, że wszystkim smakowało i były hitem imprezy! Mam też kolegę, który regularnie prosił mnie o taki wpis, aby w jednym miejscu było kilka przepisów na sosy. A takich osób domyślam się, że jest znacznie więcej.

Nie wyobrażam sobie udanej sałatki bez dobrze skomponowanego dressingu. Wszystkie dipy są hitem każdej imprezy, wystarczy podać je z chrupiącymi warzywami, krakersami, czy nachosami i w kilka minut mamy gotową przekąskę. Można je naprawdę zrobić z tego co znajdziemy w kuchni. Ale oczywiście mogą być też bazą do bardziej wyszukanych dań :)



W pierwszej części wpisu sosy podzieliłam na gęste oraz lekkie dressingi. Przygotowałam dwa schematy, według, których można komponować łatwo sosy. Są to poszczególne etapy, w których możemy zdecydować się na jeden z wymienionych składników, wybrać dwa, albo w ogóle ominąć punkt. Idąc tym tropem można stworzyć naprawdę sporą ilość sosów! Podpowiem, że ja zazwyczaj stawiam na balans smaków.

Sosy gęste:
  1. Baza: jogurt/gęste mleko kokosowe/kwaśna śmietana
  2. Główny dodatek: majonez/musztarda/chrzan/żurawina/konfitura/ketchup/koncentrat pomidorowy/sos słodko-kwaśny/masło orzechowe
  3. Coś kwaśnego: sok z cytryny/sok z limonki/sok z pomarańczy/sok z granatu/ocet jabłkowy/ocet ryżowy/ocet balsamiczny/ocet winny
  4. Coś słodkiego: miód/syrop z agawy/syrop klonowy/konfitura/szczypta cukru
  5. Zioła np. koperek/szczypiorek/bazylia/ natka pietruszki/ kolendra/mięta
  6. Przyprawy: sól/ pieprz/ chilli/ ostra papryka/ curry/ czarnuszka/ cynamon/ kmin rzymski/ kolendra/ majeranek/ oregano
  7. Dodatki: czosnek/posiekana cebula lub szalotka/ karmelizowana cebula/ chilli/ imbir/tarty ser/ prażone nasiona/prażone orzechy
Dressingi: 
  1. Olej: oliwa/olej rzepakowy/ olej z awokado/ olej z czarnuszki/ olej z nasion dyni/ olej z pestek winogron/ olej sezamowy/ olej arachidowy
  2. Musztarda: francuska/ dijon/ miodowa/ sarepska/ rosyjska
  3. Coś kwaśnego: sok z cytryny/sok z limonki/sok z pomarańczy/sok z granatu/ocet jabłkowy/ocet ryżowy/ocet balsamiczny/ocet winny
  4. Coś słodkiego: miód/syrop z agawy/syrop klonowy/konfitura/szczypta cukru
  5. Zioła np. koperek/szczypiorek/bazylia/ natka pietruszki/ kolendra/mięta
  6. Przyprawy: sól/ pieprz/ chilli/ ostra papryka/ curry/ czarnuszka/ cynamon/ kmin rzymski/ kolendra/ majeranek/ oregano
  7.  Dodatki: czosnek/posiekana cebula lub szalotka/ karmelizowana cebula/ chilli/ imbir/prażone nasiona/prażone orzechy
Jak szybko zrobić sos?

Mój ulubiony patent przygotowywania dressingów to umieszczanie wszystkich składników w słoiku. Następnie go zakręcamy i potrząsamy, aż uzyskamy gęsty dressing.

Sosy jogurtowe zazwyczaj mieszam trzepaczką lub widelcem w miseczkach, aby nie powstały grudki. Wszystkie sosy można śmiało przekładać do słoiczków i przechowywać dłużej w lodówce.

Poniżej obiecanych 6 przepisów:


Sos ziołowo-czosnkowy 
  • 2 łyżki majonezu
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego 
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie natka pietruszki i koperek)
  • sól, pieprz
  1. Majonez łączymy z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem i mieszamy widelcem lub trzepaczką, aby nie było grudek.
  2. Dodajemy posiekany drobno czosnek zioła.
  3. Całość dokładnie łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Sos tysiąca wysp
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki musztardy (u mnie dijon)
  • 1/2 małej cebuli
  • mały ogórek kiszony
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  1.  Majonez łączymy z jogurtem, ketchupem, musztardą, mieszamy widelcem lub trzepaczką, aby nie było grudek.
  2. Cebulę i ogórka kroimy w drobno kosteczkę, dodajemy razem z chilli do sosu.
  3. Sos mieszamy i doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem do smaku.


Sos pleśniowy
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki zimnej wody lub mleka
  • 100 g błękitnego sera pleśniowego typu blue/lazur
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • Karmelizowana cebula:
  • mała cebula
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  1. Jogurt, wodę, pokruszony ser, sok z cytryny i miód umieszczamy w pojemniku malaksera.
  2. Miksujemy, aż sos będzie gładki.
  3. Na małej patelni na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę.
  4. Po kilku minutach dodajemy ocet balsamiczny i miód, krótko karmelizujemy. 
  5. Ostudzoną cebulę dodajemy do sosu, przyprawiamy pieprzem do smaku.

Dressing musztardowo-miodowy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy z chilli
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz
  1. W słoiku łączymy dwa rodzaje musztardy z octem, miodem, oliwą, posiekanym koperkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodajemy szczyptę soli i świeżo mielony pieprz.
  2. Słoik zakręcamy i nim potrząsamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą w gęsty dressing.

Dressing imbirowo-limonkowy
  • 1/2 soku z limonki
  • 2 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego/miodu
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego lub innego oleju o neutralnym smaku
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  1. W słoiku umieszczamy wszystkie składniki. 
  2. Słoik zakręcamy i potrząsamy, aż całość dokładnie się połączy.

Vinaigrette do sałaty
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie łyżka dijon i łyżka francuskiej)
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka oliwy z chilli
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  1. W słoiku umieszczamy wszystkie składniki. 
  2. Słoik zakręcamy i potrząsamy, aż całość dokładnie się połączy w gęsty dressing.
Tosia

5 komentarzy:

  1. Genialny wpis!!!! Ja zawsze tak pombinuje z tymi sosami, za bardzo. Wielkie, wielkie dzieki!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne przepisy i porady! Brakowało mi takiej skondensowanej wiedzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Wszystko w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie domowe sosy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta Wasza seria jest genialna :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...