niedziela, 3 kwietnia 2016

Śniadanie do łóżka #216: Kanapka z krewetkami i awokado


Właściwie to od początku miał być tuńczyk. Wyobrażałam sobie plastry prawie surowego, tylko lekko obsmażonego z każdej strony (bo takiego właśnie lubię), wymoczonego w orientalnej zalewie, a niedostępność produktu zepsuła mi zabawę. Ale nie do końca zrezygnowałam z moich planów. W tym samym sosie, z tymi samymi dodatkami przygotowałam krewetki i myślę, że równie mocno zaspokoiły moje śniadaniowe potrzeby.

No dobra, nie będę wam tu ściemniać, część z was widziała na moim snapchacie (zapraszam do obserwowania, nick: sliwkamarta), że to śniadanie wcale w porze śniadaniowej się nie pojawiło. Za tworzenie przepisów zabieram się zwykle później, bo gdy tylko się obudzę, muszę szybko coś zjeść, żeby nie pozabijać wszystko naokoło. Później z pełnym brzuchem i głową pełną pomysłów przystępuję do działania. Wobec tego rzeczone krewetki nie zostały w końcu zjedzone na toście, a na pełnoziarnistym ryżu, z plastrami awokado dookoła. I też wyszło pysznie. Polecam więc wam tę propozycję zarówno na śniadanie jak i lunch.

Kanapka z krewetkami i awokado (4 porcje)

-1 bagietka
- 1 półmiękkie awokado

- 350 g krewetek mrożonych surowych (szarych)
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 2 łyżki czarnego sezamu

- pół limonki
- świeża kolendra
- olej kokosowy lub rzepakowy

  1. Pokrój bagietkę na 4 kawałki i rozetnij. Stostuj bagietkę lub wrzuć do opiekacza. 
  2. Awokado rozetnij, wyjmij pestkę i obierz ze skórki. Pokrój w plastry i skrop sokiem z limonki, aby nie ściemniało.
  3. Przygotuj sos. Połącz w naczyniu sos sojowy, sok z połowy limonki, olej sezamowy i wasabi. 
  4. Krewetki rozmroź na sitku, rozgrzej ok. 1 łyżkę oleju na patelni i wrzuć krewetki.
  5. Zalej sosem i smaż krewetki aż zmienią kolor na różowy i dojdą w środku (powinno to potrwać kilka minut). 
  6. W czasie gdy robią się krewetki ułóż awokado na bagietce. Posiekaj kolendrę. 
  7. Gdy krewetki się usmażą posyp je czarnym sezamem. Ułóż na bagietce z awokado, skrop jeszcze na koniec sokiem z limonki i usyp na krewetkach posiekaną kolendrę.    

Śliwka

1 komentarz:

  1. Też tak mam, że jak nie zjem czegoś rano, to nie da się ze mną wytrzymać ;)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...