wtorek, 8 marca 2016

Rolada grzybowa z kozim serem, szpinakiem i szynką dojrzewającą



Czasy się zmieniają, a wraz z postępem rośnie liczba świadomych konsumentów, którzy chcą jeść zdrowo i wiedzieć co wkładają do koszyka. Grzechem byłoby narzekać, bo wybór w sklepach, na ryneczkach i w warzywniakach jest coraz większy. Jednak wciąż miejsca, w których można porozmawiać bezpośrednio z producentem, rolnikiem i zerknąć na opakowanie z bio certyfikatem są na wagę złota.

Dlatego niezwykle ucieszyła mnie wiadomość o nowo powstałej trójmiejskiej edycji Biobazaru Młode Miasto. Targ odbywa się w ciekawej scenerii, bo na terenie Stoczni w Gdańsku. Z Gdyni to już spora wyprawa, ale nie bez powodu bazar odbywa się w soboty, w weekend miewa się więcej czasu na takie wycieczki.

 Wybrałyśmy się tam niedawno ze Śliwką i byłyśmy pod wrażeniem szerokiego wyboru. Widziałam tam intrygujące produkty na które zacierałam ręce od dawna np. korzenie świeżej kurkumy, z których można zrobić rozgrzewający napar. Oprócz tego skusiłam się na jajka od kur zielononóżek, moje ulubione grzyby boczniaki, ser z pokrzywą, polską szynkę dojrzewającą i jeszcze kilka innych rarytasów.

Produkty zainspirowały mnie do przygotowania grzybowej rolady. Nie wiem czy kojarzycie, ale kilka lat temu dosyć modną przekąską była szpinakowa rolada z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem. Kroiło się ją na plastry i podawało jako przystawkę.

Nigdy nie robiłam szpinakowej wersji, ale nabrałam ochoty na taką wytrawną roladę. Zrobiłam ją w grzybowej wersji, wykorzystując boczniaki, ale myślę, że równie dobrze możecie sięgnąć np. po pieczarki. W środku znajduje się masa z koziego sera, smażone listki świeżego szpinaku oraz wcześniej wspomniana szynka dojrzewająca. Mimo charakterystycznych dodatków, wyszło lekko i pysznie. Rolada zniknęła z prędkością światła. Coś czuję, że powtórzę ją na Wielkanoc :)





Rolada grzybowa z kozim serem, szpinakiem i szynką dojrzewającą
Rolada:
  • 300 g boczniaków (można zastąpić pieczarkami)
  • 3 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g świeżo tartego sera (u mnie krowi z pokrzywą)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • ząbek czosnku
Farsz:
  • 150 g twarożku koziego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • sól, pieprz
 Dodatki:
  • pęczek świeżego szpinaku (ok. 80 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz 
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej
  1. Grzyby wrzucamy do pojemnika malaksera i krótko siekamy, aby były drobne. Jeśli nie mamy malaksera to grzyby można drobno pokroić lub zetrzeć na tarce.
  2. Na maśle podsmażamy posiekane grzyby. Po kilku minutach dodajemy poszatkowany czosnek, sól i pieprz, podgrzewamy jeszcze chwilę, następnie studzimy.
  3. Grzybową masę łączymy z żółtkiem i ubijamy krótko mikserem. Dosypujemy sól, mąkę i tarty ser, miksujemy raz jeszcze.
  4. Białka jajka ubijamy w osobnej misie na sztywną pianę. Łączymy ją z masą grzybową i delikatnie mieszamy.
  5. Blachę piekarnika wykładamy pergaminem i smarujemy masłem. Wykładamy przygotowane ciasto i rozprowadzamy po całej blasze.
  6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  7. W tym czasie kozi twarożek miksujemy ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  8. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekany drobno czosnek. Wrzucamy listki świeżego szpinaku (łodyżek się pozbywamy) i smażymy 3 minut.
  9. Następnie dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty, następnie studzimy.
  10. Upieczoną roladę wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smarujemy go z jednej strony masą z koziego sera, w taki sposób, aby zostawić wolną "ramkę". Na kozi ser wykładamy podsmażony szpinak oraz plasterki szynki dojrzewającej.
  11. Zawijamy roladę od dłuższego boku, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  12. Schłodzoną roladę kroimy na plastry i serwujemy na zimno.
Tosia

7 komentarzy:

  1. Niesamowita rolada! :) Tylko jako osoba niejedząca mięsa, to bym szynkę pominęła i zastąpiła czymś. Chociaż same grzybki i kozi ser świetnie się spiszą, co? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że rolada wpadła w oko :) W wersji bezmięsnej dałabym po prostu więcej szpinaku, a jeśli jesz morskie stworzenia to myślę, że wędzony łosoś jak najbardziej by się tu odnalazł.
    Pozdrawiam i czekam na wrażenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ekstra! Aż zaburczało mi w brzuchu ;) Jak tylko odzyskam piekarnik to wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda - a jak smakuje! ;) Zrobiłam dzisiaj po południu i była ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym tam jeszcze dorzuciła pomidora, bo idealnie pasuje do szynki dojrzewającej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam Verko z pomidorami i naprawdę ekstra wyszło! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...