niedziela, 22 lutego 2015

Śniadanie do łóżka #174: Croque madame z łososiem


Jajka. Niekwestionowany symbol niedzielnego śniadania.
Na miękko, wylewające się pod ciężarem łyżeczki,
sadzone, z lekko chrupiącym dnem,
delikatne, eleganckie w koszulce, pękające przy pierwszym przecięciu nożem,
czy jajecznica, najlepsza na toście, bez dodatków.

Kiedyś zdarzało mi się podchodzić bez serca do niedzielnych śniadań. Wrzucałam w siebie coś niespecjalnego i zapominałam. Jednak od dłuższego czasu celebruje je jak małe święta. Niedzielny poranek zaczyna się od wskoczenia w dresy i zrobienia szybkich zakupów. Żadnego czyszczenia lodówki, musi być wyjątkowo.

Gdy wracam, czeka już na mnie ciepła kawa. Uwielbiam tę koordynację czynności. W takich warunkach zaczynam tworzyć. Dzisiaj obudziła mnie ochota na croque madame. Zapiekanego tosta przykrytego sadzonym jajkiem. Klasyczna wersja zakłada dodatek szynki, ale ja dzisiaj wymieniłam ją na łososia. Idealnie połączył się z niego chrupiącym, zapieczonym beszamelem.

Pamiętajmy! Beszamel jest po to, żeby go porządnie zapiec. Nie ma nic bardziej przykrego niż pływający, wylewający się pod jajkiem mleczny sos. Mam wrażenie, że to najczęstszy błąd popełniany w śniadaniowniach przy przygotowywaniu croque madame. Funkcja grillowania w ruch i nie wyłączamy dopóki tost nam się porządnie nie zarumieni!


Croque madame z łososiem (4 porcje)

- 8 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 4 plastry wędzonego łososia
- 4  plastry żółtego sera

Sos musztardowo-koperkowy: 
-2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka poszatkowanego koperku

Beszamel:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 150 ml zimnego mleka
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją grillowania.
  2. Przygotuj beszamel. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż zasmażkę przez ok. 2 minuty. Wlej mleko i wymieszaj. Mieszaj i smaż aż sos porządnie zgęstnieje (potrwa to kilka minut). Dopraw gałką, solą i pieprzem. Odstaw. 
  3. W miseczce wymieszaj oliwkę, musztardę i koperek.
  4. Kromki chleba podgrzej w tosterze. 
  5. Kromkę posmaruj łyżeczką musztardowo-koperkowego sosu, ułóż na niej ser i łososia. Drugą kromkę posmaruj łyżeczką beszamelu i przykryj kromkę z łososiem, beszamelem w dół. Powtórz czynności w stosunku do reszty kromek. 
  6. Wierzch kromek posmaruj dokładnie warstwą beszamelu. 
  7. Wstaw kanapki do piekarnika i piecz aż beszamel zbrązowieje (powinno to potrwać ok. 10 minut). 
  8. W tym czasie rozgrzej trochę masła na patelni i posadź jajka. Smaż na średnim ogniu, aby zdążyły się ściąć, ale nie spaliły się od spodu. 
  9. Wyjmij tosty z piekarnika i ułóż na nich sadzone jajka. 
  10. Tosty możesz podać z dodatkiem sałatki skropionej winegretem. 
Śliwka



2 komentarze:

  1. Łohohoho :D po takim śniadanku od razu wszystko wydaje się lepsze !

    OdpowiedzUsuń
  2. Również staram się celebrować te niedzielne lub nawet częściej sobotnie śniadania. Nie ma nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...