Zazwyczaj wtorki są u nas zarezerwowane na eksperymenty z kaszą. Nikt jednak nie powiedział, że wtorkowa bohaterka nie może pojawić się na blogu także w inne dni. Szczególnie, że nasza ulubiona kasza jaglana wspaniale sprawdza się w formie śniadaniowej.
Od czasu do czasu witam poranki słodkim i aksamitnym puddingiem jaglanym. Lubię czasem zacząć dzień rozgrzewającym daniem i z myślą, że przemycam sobie coś zdrowego już z samego rana.
Całkiem zdrowego, ponieważ zazwyczaj wtedy miksuję ugotowaną kaszę jaglaną z kilkoma kostkami gorzkiej czekolady, orzechami, awokado lub bananem. Do kaszy dodaję też czasem kawę lub kakao. Całość krótko miksuję i pudding jaglany gotowy!
Tym razem jednak zrobiłam inaczej i zamiast pójść w czekoladowe smaki, wybrałam do tego truskawki. Resztę zobaczycie już w przepisie :)
Truskawkowy pudding jaglany/ 2-3 porcje
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka mleka
- szklanka wody
- szczypta soli
- 300 g truskawek
- łyżka wody różanej
- 50-100 g mleka kokosowego
- truskawki do ozdoby
- syrop truskawkowy z tego przepisu
- Kaszę wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, wodą, dodajemy szczyptę soli i stawiamy na ogniu.* Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż kasza wchłonie płyn.
- W tym czasie myjemy truskawki i obieramy je z szypułek.
- Do wysokiego naczynia wsypujemy truskawki, dodajemy wodę różaną i mleko kokosowe.** Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Całość miksujemy blenderem na gładki pudding.
- Pudding podajemy od razu posypany truskawkami i oblany syropem truskawkowym. Świetnie smakuje również schłodzony.
**Pudding można dodatkowo dosłodzić np. 2 łyżkami cukru lub miodu.
Zapraszamy do rejestracji na http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html (u góry po prawej stronie strony KS). Od teraz przepisy będą promowane automatycznie na stronie z przekierowaniem do Waszych blogów. Wszystkie nowe przepisy będziemy zamieszczali na naszych fanpage'ach, więc zaoszczędzimy Wam roboty z podsyłaniem linków. Serdecznie zapraszamy, a w razie problemów służymy pomocą. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html
Jakie ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pudding, a ten jest zdecydowanie cudowny! :)
OdpowiedzUsuńTosiu, ta kasza brzmi tak cudownie, że w końcu się do niej chyba przekonam :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :>
OdpowiedzUsuńSuper łyżka! A jaglanym porankom jestem wierna już od lat (hoho) :) truskawkowa wersja naturalnie już kilka razy w tym roku miała miejsce, ale w grę nie wchodziło miksowanie, jeszcze. Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńChoć pod spodem wyświetliła mi się Wasza jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami, i skusiła mnie nawet bardziej (mimo, że trochę nie w porę).
Mam ochotę wypróbować tamtą wersję, ale z brzoskiwniami, które dziś kupiłam!
Truskawki! Smak lata!
OdpowiedzUsuńChyba mam nowy przepis wśród tych śniadaniowych. Trochę płatków migdałowych do tego i w ogóle będzie niebiańsko.
Dzięki za świetny przepis! :)
Muszę go zrobić mamie! Uwielbiam jaglaną i truskawki!
OdpowiedzUsuńhttp://oligatorka.blogspot.com/2014/06/parlez-vous-francais-mademoiselle.html