niedziela, 15 czerwca 2014

Śniadanie do łóżka #142: Truskawkowy pudding jaglany


Zazwyczaj wtorki są u nas zarezerwowane na eksperymenty z kaszą. Nikt jednak nie powiedział, że wtorkowa bohaterka nie może pojawić się na blogu także w inne dni. Szczególnie, że nasza ulubiona kasza jaglana wspaniale sprawdza się w formie śniadaniowej.

Od czasu do czasu witam poranki słodkim i aksamitnym puddingiem jaglanym. Lubię czasem zacząć dzień rozgrzewającym daniem i z myślą, że przemycam sobie coś zdrowego już z samego rana.
Całkiem zdrowego, ponieważ zazwyczaj wtedy miksuję ugotowaną kaszę jaglaną z kilkoma kostkami gorzkiej czekolady, orzechami, awokado lub bananem. Do kaszy dodaję też czasem kawę lub kakao. Całość krótko miksuję i pudding jaglany gotowy!

Tym razem jednak zrobiłam inaczej i zamiast pójść w czekoladowe smaki, wybrałam do tego truskawki. Resztę zobaczycie już w przepisie :)


Truskawkowy pudding jaglany/ 2-3 porcje 
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • łyżka wody różanej
  • 50-100 g mleka kokosowego
  • truskawki do ozdoby
  • syrop truskawkowy z tego przepisu
  1. Kaszę wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, wodą, dodajemy szczyptę soli i stawiamy na ogniu.* Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż kasza wchłonie płyn.
  2. W tym czasie myjemy truskawki i obieramy je z szypułek.
  3. Do wysokiego naczynia wsypujemy truskawki, dodajemy wodę różaną i mleko kokosowe.** Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Całość miksujemy blenderem na gładki pudding.
  4. Pudding podajemy od razu posypany truskawkami i oblany syropem truskawkowym. Świetnie smakuje również schłodzony.
*Kaszę przed gotowaniem można dodatkowo uprażyć krótko na patelni lub zalać wrzątkiem - dzięki temu będzie miała mnie goryczy.
**Pudding można dodatkowo dosłodzić np. 2 łyżkami cukru lub miodu.
Tosia

8 komentarzy:

  1. Zapraszamy do rejestracji na http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html (u góry po prawej stronie strony KS). Od teraz przepisy będą promowane automatycznie na stronie z przekierowaniem do Waszych blogów. Wszystkie nowe przepisy będziemy zamieszczali na naszych fanpage'ach, więc zaoszczędzimy Wam roboty z podsyłaniem linków. Serdecznie zapraszamy, a w razie problemów służymy pomocą. Pozdrawiamy.

    http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie pudding, a ten jest zdecydowanie cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosiu, ta kasza brzmi tak cudownie, że w końcu się do niej chyba przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super łyżka! A jaglanym porankom jestem wierna już od lat (hoho) :) truskawkowa wersja naturalnie już kilka razy w tym roku miała miejsce, ale w grę nie wchodziło miksowanie, jeszcze. Wypróbuję!
    Choć pod spodem wyświetliła mi się Wasza jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami, i skusiła mnie nawet bardziej (mimo, że trochę nie w porę).
    Mam ochotę wypróbować tamtą wersję, ale z brzoskiwniami, które dziś kupiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki! Smak lata!
    Chyba mam nowy przepis wśród tych śniadaniowych. Trochę płatków migdałowych do tego i w ogóle będzie niebiańsko.
    Dzięki za świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę go zrobić mamie! Uwielbiam jaglaną i truskawki!

    http://oligatorka.blogspot.com/2014/06/parlez-vous-francais-mademoiselle.html

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...