Wyprowadzka z domu to najlepsze co mogło się zdarzyć dla moich codziennych posiłków. Stałam się niezwykle systematyczna, a nigdy nie przypuszczałabym, że taki tryb życia, mi- osobie, która sieje chaos gdziekolwiek się nie znajdzie, może sprawiać przyjemność. Wieczorem misternie planuje moje posiłki, napełniam dwa lunchboxy i mam obiad do pracy. Eksperymentuję przy tym, starając się żeby było pysznie i zdrowo.
Zawartość mojej lodówki pierwszego dnia wzbudzała ogólne rozbawienie. Wszystkie eko produkty poukładane były seriami tematycznymi na każdej półce. Jak słusznie stwierdził jeden z naszych gości - zrób zdjęcie, bo już nigdy nie będzie tak wyglądać. Ja jednak póki co staram się trzymać moich nowych postanowień.
A skoro już przy postanowieniach jesteśmy to mam dla was najlepszego reprezentanta mojego nowego stylu życia. Jest razowy, ma mnóstwo warzyw i designersko różowy. Odrobina oleju sezamowego dodaje mu czegoś, co sprawia, że chcielibyście go jest jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze...
- 150 g razowego spaghetti
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 łyżka miodu
- sól
- sok z połowy cytryny
- kilka kropli tabasco
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 średni burak
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól
- kilka kropli tabasco
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- ziarna sezamu
- tarty parmezan
- Buraka obierz ze skórki, przekrój na pół, a następnie pokrój w bardzo cienkie plastry.
- Marchewkę obierz ze skórki, a następnie (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw) pokrój w bardzo cienkie plastry. To samo zrób z pietruszką.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodaj buraki i smaż kilka minut. Dodaj ocet balsamiczny, miód, tabasco, wyciśnięty czosnek i całość posól. Smaż na średnim ogniu aż buraki nieco zmiękną (powinno to potrwać ok. 10-15 minut). Jeśli zbyt mocno się przypalają, możesz dodać nieco wody.
- Gdy buraki kończą się smażyć ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (aby był al dente gotuj minutę krócej niż wskazuje to opakowanie).
- Na drugiej, dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodaj marchewkę i pietruszkę a następnie wrzuć do nich usmażone buraczki. Całość dobrze pomieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut aż zrobią się nieco szkliste. Dodaj miód i sok z cytryny.
- Makaron odcedź i dodaj do warzyw. Dobrze wymieszaj, sprawdź czy należy dodać więcej soli.
- Makaron z warzywami przełóż do talerzy, polej olejem sezamowym, posyp sezamem i sporą porcją tartego parmezanu.
Śliwka
Ciekawy pomysł :) Jeszcze nie wykorzystywałam sezamu w taki sposób :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń