poniedziałek, 3 lutego 2014

Domowy fast food #1: Zapiekanki z pieczarkami



Od jakiegoś czasu planowałyśmy kolejny całotygodniowy cykl na blogu. Miałyśmy dwa pomysły i problem z podjęciem decyzji, dlatego postanowiłyśmy zapytać Was o zdanie na Facebooku. 
Dylemat był następujący: "Domowy fast food" czy "Sztuka mięsa". 
I zdecydowana większość czytelników wybrała temat numer jeden, co było dla nas lekkim zaskoczeniem. 
Wasze zdanie jest dla nas bardzo ważne, dlatego mam zaszczyt oficjalnie ogłosić, że od dziś na burczymiwbrzuchu rusza Tydzień z domowym fast foodem!*

Wejściem smoka będą dziś polskie bruschetty, czyli słynne zapiexy. Pewnie każdy miał kiedyś okazję zjeść zapiekankę z pieczarkami. Taką "od pani", prosto z budki. 
Nie ukrywam, bywają kuszące, szczególnie nocą, gdy wraca się z imprezy i zaczyna nam burczeć w brzuchu. Podejrzewam, że w ciągu dnia już nie są takie smaczne i pewnie łatwiej wtedy poczuć, że wcale nie są chrupiące (jak się wydawało nocą). 

O wiele smaczniejsze zapiekanki można przygotować samodzielnie w domu. Dodatkowo będziecie mieli pewność, że to co się ciągnie jest faktycznie serem.
Sprawa jest niezwykle prosta, prawie tak jak zrobienie tosta. Przekonajcie się o tym sami i zróbcie wieczorem zapiexy z kolegami!

*Do rozczarowanych : Proszę się nie martwić, mięsa też nie zabraknie.

Zapiekanki z pieczarkami/ 2 szt.
  • bagietka
  • kilka pieczarek (ok. 200 g)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka plastrów (lub łyżek tartego) żółtego sera (np. goudy)
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka suszonego oregano lub majernaku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli lub słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez ok. 5 minut.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy 3 minuty, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy pieprzem. 
  3. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, miód i przyprawy. Dusimy na patelni jeszcze minutę, na koniec farsz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Na podpieczone bagietki wykładamy pieczarkowo-pomidorowy farsz, przykrywamy serem. Wierzch ozdabiamy plasterkami pieczarek.
  5. Zapiekanki pieczemy przez 5-7 minut, do roztopienia sera.
Tosia

13 komentarzy:

  1. Na początku nie byłam przekonana ale w sumie... to musi być dobre, zapiekane pomidory, pieczarki, cebula :) Kiedy tylko wróci do mnie mój piekarnik to postaram się wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. w warszawie jest nawet cały lokal poświęcony takim zapiexom - zapiexy luksusowe:) bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zapiekanki i miliony ich możliwych kombinacji :) te domowe zdecydowanie wolę od gotowców ;) świetny pomysł na cykl wpisów, jestem ciekawa kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobny cykl zapoczątkowałam w domu :) Robiłam w sobotę hamburgery, ale zapiekanki z pieczarkami też muszą być! Robiłam pieczarki zapiekane w bułce, ale to nie to samo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz muszę Cię odwiedzić, bo pieczarki zapiekane w bułce kojarzą mi się z mrożonymi pajami, które w latach 90 można było kupić na ciepło w sklepikach szkolnych :)

      Usuń
  5. uwielbiam zapiekanki z pieczarkami! <3 dzięki za przypomnienie. jutro idę po pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapomniałam o istnieniu tak genialnego fast-fooda! W wersji domowej oczywiście jest o niebo lepszy i przede wszystkim zdrowszy, więc ja też niebawem zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja bym jeszcze szczypiorek dodała :) i wytedy bedzie jak z budki z zapiekankami ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Ja się chyba jeszcze nie spotkałam z zapiekanką podawaną ze szczypiorkiem :)

      Usuń
  8. Takie domowe są super!
    Choć w Kato była taka budka z zapiekankami, które były najlepsze na świecie i w dzień i o 4 nad ranem, kiedy wracało się z imprezy; D

    OdpowiedzUsuń
  9. zapomniane a pyszne, zapiexy - SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  10. jak fastfood, to tylko domowy. Jak zapiekanki to z pieczarkami - pyszna klasyka! Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczone pomidory są takie pycha!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...