środa, 9 października 2013

Tydzień z LunchBoxem #3: Kanapki z pieczonym indykiem



Na pewno miło czasem zapakować do swojego pudełka naleśnikowe wrapsy empanadas z wędzonym kurczakiem, czy inne cuda. Nie oszukujmy się jednak, że nie ma to jak solidna kanapka w porze lunchu!
Kanapka przygotowana samodzielnie od postaw może być naprawdę wyjątkowa. 

Trudno, by każdy miał czas i ochotę codziennie piec samodzielnie chleb, jednak od czasu do czasu gorąco Was do tego namawiam. Jeśli zaczniecie sami piec w domu, prawdopodobnie kupne pieczywo w pierwszym lepszym sklepie przestanie Wam smakować.
Na szczęście są jeszcze piekarnie, w których da się zaopatrzyć w smaczny chleb, czy bułki. W końcu dobre pieczywo to podstawa udanej kanapki.

Dość o chlebie, bo tym razem chciałam skupić się na alternatywie dla sklepowej wędliny w kolorach tęczy i pokazać jak upiec pierś z indyka. 
W kolejnym etapie może nam posłużyć jako baza do wielu kanapek, czy sałatek na cały tydzień. Przygotowanie takiego indyka zajmuje mniej więcej dwie godziny (chyba, że mięso zostawimy na noc w lodówce), w tym większość czasu spędza w marynacie i w piekarniku. Z upieczonego mięsa można stworzyć przeróżne kanapki, każdą z innymi dodatkami.

Dziś przygotowałam trzy kanapkowe propozycje z indykiem w roli głównej:
  1. Z majonezem żurawinowym, serem pleśniowym, szpinakiem i orzechami.
  2. Z mozzarellą, rukolą i suszonymi pomidorami (tutaj wspaniale sprawdzi się również bazyliowe pesto).
  3. Z azjatyckimi piklami, słodko-kwaśnym majonezem i ziołami (podobna do wietnamskiej kanapki banh mi).
 A może macie zupełnie inny pomysł na kanapkę z pieczonym indykiem? Chętnie poczytam wasze propozycje w komentarzach.

Ps. Z pieczonych mięs polecam też przepis na schab ze śliwkami oraz pierś indyka "po tajsku".
Pieczona pierś z indyka
  • pierś z indyka (u mnie ok. 900 g)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub powideł śliwkowych
  • łyżka ostrej lub słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • łyżka świeżo mielonego kolorowego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
Kanapka z indykiem, szpinakiem, żurawinowym majonezem, serem pleśniowym i orzechami
  • 2 kromki chleba razowego (u mnie pszenny razowy z cydrem na zakwasie pszennym)
  • plastry pieczonej piersi z indyka
  • liście świeżego szpinaku
  • plastry sera pleśniowego typu brie
  • kilka włoskich orzechów
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z granatu (lub żurawiny ze słoika)
  • łyżka pestek granatu
  • łyżka suszonej żurawiny
  • sól, pieprz
Kanapka z indykiem, mozzarellą, suszonym pomidorem i rukolą
  • pszenna bułka/ciabatta
  • plastry pieczonej piersi z indyka
  • 2-3 suszone pomidory
  • 2-3 plastry mozzarelli
  • liście rukoli
  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • kilka orzechów np. włoskich lub piniowych
 Wietnamska kanapka "Banh mi" z indykiem
  • pszenna bagietka (polecam specjalną bagietkę do banh mi)
  • plastry pieczonego indyka
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 ogórka
  • 3 łyżki octu ryżowego (lub sok z 1/2 limonki)
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta suszonych płatków chilli (lub pieprzy cayenne)
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku * (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • liście świeżej mięty lub kolendry
Pieczona pierś indyka:
  1. Mięso oczyszczamy z błonek, wkładamy do miski, dodajemy 3 łyżeczki soli i zalewamy zimną wodą. Indyka zostawiamy w słonej wodzie na 20 minut.
  2. W tym czasie w rondelku podgrzewamy dżem z sosem sojowym, oliwą i miodem. Gdy miód i dżem się rozpuszczą, zdejmujemy rondel z ognia i studzimy marynatę.
  3. Pierś indyka odsączamy z wody, posypujemy z dwóch stron świeżo mielonym pieprzem, słodką lub ostrą papryką i nacieramy majerankiem. Przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy marynatę i przez folię nacieramy, aby pokryła mięso. Rękaw zamykamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (lub na całą noc).
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W rękawie robimy kilka dziurek i wkładamy do piekarnika. Mięso o wadze 900 g piekłam przez godzinę i 10 minut. W przypadku piersi o wadze 800 g wystarczy godzina, a przy większym kawałku wydłużamy czas na każde 100 g o 10 minut.
  5. Upieczone mięso wyciągamy z rękawa i studzimy.
 Kanapka z indykiem, szpinakiem, żurawinowym majonezem, serem pleśniowym i orzechami:
  1. Majonez mieszamy z sokiem z granatu, pestkami i suszoną żurawiną. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  2. Kromkę chleba smarujemy majonezem, kładziemy liście szpinaku, plastry indyka, plastry serwa wędzonego i posypujemy orzechami. 
  3. Całość przykrywamy drugą kromką chleba, wkładamy do pudełka lub papierowej torebki.
 Kanapka z indykiem, mozzarellą, suszonym pomidorem i rukolą:
  1. Spód bułki polewamy zalewą (olejem) z suszonych pomidorów. Kładziemy plastry indyka, plastry mozzarelli, rukolę i suszone pomidory. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i pakujemy do pudełka!
 Wietnamska kanapka "Banh mi" z indykiem:
  1. Ogórka i marchewkę kroimy w cienkie słupki. Dodajemy płatki chilli, cukier trzcinowy i zalewamy octem ryżowym. Opcjonalnie dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
  2. Majonez mieszamy z sosem słodko-kwaśnym. Sosem smarujemy spód bułki, następnie kładziemy plastry indyka i odsączone z octu pikle. Całość posypujemy świeżą miętą lub kolendrą i przykrywamy drugą częścią bułki.
Tosia

4 komentarze:

  1. Chyba skusiłabym się najbardziej na tą pierwszą, ale sama nie wiem bo dwie pozostałe też brzmią pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne! Super pomysły na zdrowe i solidne drugie śniadania.
    Wszystkie musiały być pyszne :)
    pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. ileż to można wycisnąć z takiej kanapki :). Doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...