niedziela, 19 maja 2013

Wiosenny tydzień #6: Gofry z truskawkami i czekoladą



To był dla mnie bardzo intensywny weekend, bogaty w wyzwania kulinarne. 
Gotowanie w warunkach domowych jest niewinne i relaksujące, dlatego uwielbiam celebrować sobotnie i niedzielne śniadania przygotowując coś specjalnego na początek dnia. W ten weekend pochłonęła mnie obsługa 4 imprez komunijnych od strony restauracyjnej kuchni. Nie było czasu na odpoczynek, śniadanie było ostatnią rzeczą, na którą miałam czas, a dni rozpoczynałam od jogurtu jedzonego w drodze.
W kuchni jestem bardzo zorganizowana i czasem udaje mi się to przenieść także na życie. Przewidziałam sobie weekendowe zapracowanie, dlatego wyjątkowe śniadanie postanowiłam przygotować już w piątek. Specjalnie na te okazję pożyczyłam od przyjaciółki gofrownicę, ponieważ od dłuższego czasu marzyły mi się domowe gofry.

W tym tygodniu tematem na blogu było wiosenne gotowanie. Przez 5 dni zamieszczałyśmy przepisy na dania  z wykorzystaniem głównie sezonowych warzyw. Aby wiosenny cykl zakończyć w apetycznym stylu, wybrałam do śniadaniowych gofrów dodatek w postaci truskawek. 
Wiem, że dla niektórych truskawki, które można teraz kupić w sklepach są marnym substytutem tych kaszubskich. I chociaż podekscytowana wyczekuję aż pojawią się na straganach, z chęcią sięgam także po te, które mamy teraz :)

Zrobienie samych gofrów jest dziecinnie proste, pod warunkiem, że posiadacie gofrownicę. Dla mnie są tak pyszne, że wystarczy dodatek w postaci roztopionej czekolady i truskawek, ale przepis możecie wzbogacić o lody, konfiturę, czy bitą śmietanę.
Truskawkowym akcentem zamykam wiosenny tydzień, chociaż coś czuję, że sezonowe produkty pojawiać się będą nadal w kolejnych przepisach na blogu :)

Gofry z truskawkami i czekoladą*/8 szt.
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżka skórki z pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady + łyżeczka masła
  • truskawki, cukier puder
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, rozbełtane żółtka i mleko. Dodajemy również świeżo startą skórkę z pomarańczy i roztopione wcześniej masło. Mieszamy ciasto energicznie trzepaczką i odstawiamy na kilka minut.
  2. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Gofrownicę rozgrzewamy.Gofry smażymy przez ok.3-4 minuty, czynność powtarzamy. Gotowe gofry przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
  4. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę  z łyżeczką masła. Czekoladą polewamy gofry i podajemy je razem z truskawkami.
* Bazowałam na przepisie Michela Roux z książki :Jajka:
Tosia

21 komentarzy:

  1. poproszę o jednego :) cudne zdjęcie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. marzy mi się tu i teraz taki jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gofry zawsze pyszne teraz tylko czekać na swoje truskawki

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Was gorąco,
    zauważyłam, że macie na swoim blogu widgety z innych blogów, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyście dołączyły i do nas oraz zarejestrowały swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Wasze przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych.
    Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! Myślałąm, że takie rzeczy się spamią tylko przez maile... w komentarzach też? Mało wiem o świecie :)

      A gofry? Zasłużone po ciężkiej pracy! :)

      Usuń
  5. Czekam na nasze truskawki i zastanawiam się od kogo mogę pożyczyć gofrownicę...
    Wieki nie jadłam gofrów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofry - zupełnie o nich zapomniałam! No to już wiem, co będzie na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pięknie i bardzo smacznie. Jak zwykle super apetyczne zdjęcie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gofry, jakie piękne :) dawno nie jadłam, czas chyba nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
    Extremely helpful information particularly the last part :) I care
    for such info much. I was seeking this particular info for a long time.
    Thank you and good luck.

    Stop by my weblog; xxx-fuck

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniaaaaam. I jeszcze jakby mi ktoś takie zrobił :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też czeka na te prawdziwie polskie truskawki, małe prawie bordowe i w smaku 200 razy bardziej intensywne niż te które można teraz dostać. No ale jak się mówi "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma!". Więc tak samo jak i ty parę razy już sięgnęłam po hiszpański zamiennik. Co do samych gofrów to też zawsze mi się marzyło zrobić je na śniadanie. Jednak sama maszyny nie mam i niestety nie mają jej też moim znajomi. Śniadaniowe gofry muszą poczekać na bogatsze czasy :)

    Ps Bardzo fajne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  12. I used to be able to find good advice from your blog articles.


    Feel free to surf to my web blog: Masturbation Videos Videos

    OdpowiedzUsuń
  13. This text is invaluable. When can I find out more?



    Feel free to surf to my blog party girls

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello to every body, it's my first go to see of this website; this blog carries amazing and really excellent material designed for visitors.

    Here is my website: http://www.xxxmoviegalls.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne na śniadanie, gofry, jak ja je lubię. No i te truskawki. Muszę chyba tylko zakupić lepszą maszynkę do ich pieczenia, bo moja coś szwankuje ostatnio.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jako posiadaczka Małoletniej Córki uwielbiającej naleśniki i gofry, chętnie wypróbujemy ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Awesome! Its truly remarkable paragraph, I have got much clear idea concerning from this post.


    my page hotgirlsexcam.com

    OdpowiedzUsuń
  18. och jej, gofrowe szaleństwo. I te truskawki - gdzie kupiłaś takie ładne? :-)

    Karola niegdyś z pasibrzuchów, obecnie z nowego bloga garydopary :)))

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...