niedziela, 7 kwietnia 2013

Śniadanie do łóżka #93: Śniadaniowe wrapsy

































W tygodniu zdarza mi się piec nawet 10 chlebów. Bywają jednak poranki, kiedy mój chlebak jest pusty. 
Im więcej piekę, tym bardziej jestem wymagająca. Kupne pieczywo przestaje mi smakować. I chociaż trudno dostać w sklepach chleby bez ulepszaczy, czasem wysyłam rano Pawła do pobliskiej piekarni. Bułki stamtąd smakują trochę lepiej niż kajzerki z waty, kupione w markecie.

Akurat dziś zabrakło u mnie w domu pieczywa. Wieczorem mam zamiar upiec ryżowe bułeczki, ale trzeba coś zejść na śniadanie. W szafce znalazłam tortille i to je wybrałam w ramach kompromisu, bo miałam ochotę na kanapki.
Tortille wypełniłam pastą jajeczną z awokado i wędzonym łososiem, otrzymując w ten sposób śniadaniowe wrapsy. Oczywiście propozycja pasty jajecznej jest luźna. Możecie przygotować zupełnie inną pastę np. kukurydzianą z suszonymi pomidorami albo jajeczną z tuńczykiem.
Wrapsy cieszą swoim wyglądem i smakiem. Myślę, że nadają się nie tylko jako pierwszy posiłek, ale także do pudełka na drugie śniadanie :)

Śniadaniowe wrapsy/8 mini roladek
  • 2 tortille
  • garść rukoli
  • 6 łyżek pasty jajecznej
Pasta jajeczna z awokado i wędzonym łososiem
  • 3 jajka
  • awokado
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • 1/2 małej czerwonej cebuli lub 1/4 dużej
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól, pieprz
  1.  Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i podgrzewamy. Gdy woda zacznie się gotować, nastawiamy budzik na 7 minut.
  2. W tym czasie obieramy awokado i kroimy je w kostkę (lub miażdżymy widelcem). Wędzonego łososia kroimy cienkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Składniki ze sobą mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Po 7 minutach, przekładamy ugotowane jajka do wody z zimną wodą. Zostawiamy na kilka minut, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników, razem z majonezem, jogurtem. Do pasty dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy ją płatkami chilli, solą i pieprzem do smaku.
  4. Rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy na nią tortillę. Placek podgrzewamy z dwóch stron przez 30 sekund. Tortillę przekładamy na deseczkę/tackę, na środku kładziemy liście rukoli oraz pastę jajeczną. Zawijamy jak roladę i kroimy ją na 4 części. Czynność powtarzamy.
  5. Wrapsy podajemy od razu lub chłodzimy je w lodówce.
Tosia

18 komentarzy:

  1. Pyszne wrapsy! Na śniadanie? Chętnie się poczęstuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi baardzo smakowicie ! chętnie wypróbuje ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd moja mama zaczęła piec chleb ja też przestałam już lubić sklepowe pieczywo. Wrapsy są super, sama nabrałam na nie ogromną ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Planowałam dziś robić śniadaniowe wrapsy na słodko z naleśników, ale u mnie stanęło na jajkach zapiekanych. Te wrapsy są super. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny pomysł na śniadanie do łóżka :D i nie do łóżka także, bo takie wrapsy świetnie nadadzą się do zabrania e sobą do pracy/szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne połączenie :) Bardzo... nietypowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczny blog . aż dodaję do obserwowanych
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne śniadanie. lubię to.

    OdpowiedzUsuń
  9. No i pyszne śniadanie wyszło. Jak nie ma w domu pieczywa, idealne są też chapati :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry pomysł na zmianę śniadaniowej bułki. Ja dopiero zaczynam piec chleby częściej niż raz na pół roku i staram się znaleźć ten przepis idealny, nie za mokry, nie za suchy, nie za słony itd. szczęśliwie chleb za chlebem robi się coraz smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne te wrapsy, zdrowe, pyszne i eleganckie. Poza tym jest w nich ma ukochana rukola!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. ja ostatnio non stop piekę chleb jabłkowo-tymiankowy, ale czuję że takie zawijaki staną się miłą odmiana :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo często zamiast kanapek na drugie śniadanie robię tortille, dzisiaj także zrobiłam ;) Uwielbiam je, bo można do środka wrzucić wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  14. fantastycznie wyglądają :) jadłabym je oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Czyli czasem dobrze jak sie chleb skończy. Fajna mieszanka smakowa, musiały rozpływać się w buzi.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio zjadam wszystko z avocado i to tez bym schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pasta z awokado i wędzonym łososiem mi się podoba :) Dodałam do zakładek.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...