piątek, 15 marca 2013

Placki z buraków z fetą


Te placuszki chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Prawdę mówiąc wpadłam na pomysł ich zrobienia już w wakacje i nie wiem co mnie cały czas powstrzymywało przed wypróbowaniem przepisu. 

Ostatnio wpadłam w prawdziwą buraczkową obsesję. Uwielbiam je pod każdą postacią (no poza sokiem, do niego wciąż się nie mogę przekonać). Pieczone dodaje do sałatek, czasem kładę na chlebie (koniecznie z dodatkiem koziego sera!), eksperymentuje z różnymi rodzajami barszczu, no i placuszkami. 

Te są naprawdę pyszne. Tyle o tym.

Placki z buraków z fetą (10 sztuk)
- 2 średnie buraki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 25 g mąki razowej
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 jajko + 1 białko
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy + porcja do smażenia
- sól, pieprz

- feta
- 2 łyżki orzeszków piniowych
  1. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Odstaw na później.
  2. Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  3. Czosnek wyciśnij, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do buraków. 
  4. Do startych buraków dodaj resztę składników na placki i wymieszaj.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni, i nakładaj ok. 1, 5 łyżki buraczków, uklepując je łopatką, aby przybrały kształt placka. 
  6. Smaż z dwóch stron, delikatnie przekładając je łopatką. 
  7. Zdejmij placki z patelni i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  8. Posyp fetą i prażonymi orzeszkami. 
Śliwka


12 komentarzy:

  1. Jeżeli o mnie chodzi, to buraków zachwalać mi nie trzeba.
    Pieczone, gotowane, dip, zupa, sok, wszystko lubię.
    Placki wypróbuję i jestem pewna, że też mi posmakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pomysłowe! lubie połączenie fety z burakiem :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalny pomysł na wykorzystanie buraków;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow takich jeszcze nie jadlam:) Buraki uwielbiam wiec moze i placuszki mi posmakuja. Wygladaja super apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię buraki, w połączeniu z serem szczególnie :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatkę buraczaną z fetą już zaliczyłam. Teraz czas na placki: na moim języku były już marchewkowe, ziemniaczane, cukiniowe. Czas na buraczane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super są! bardzo mi się podobają

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny pomysł! :) Bardzo lubię buraki, a w tej wersji wyglądają po prostu rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurcze!znam z ziemniaków, cukinii, nawet z marchewki i kapusty, ale że z buraków:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie: czy buraczki mają być starte surowe? Pozdraiwam:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...