czwartek, 14 marca 2013

Żurek na domowym zakwasie

































W mojej lodówce mieszka na stałe dwóch lokatorów. Są nawet zameldowani. Jeden jest subtelny i nieśmiały, drugi odważny i wyrazisty. Zakwas pszenny dokarmiam na zmianę z żytnim, czasem także dwa na raz. Nikogo nie wyróżniam, bo lubię wypieki na jednym i drugim.
Ostatnio, niespodziewanie z duetu zrobiło się Ich troje. W lodówce zamieszkał zakwas żurkowy. Jest przebojowy, nawet bardziej niż zakwas żytni. Wydobywa z siebie mocno kwaskowaty i lekko czosnkowy aromat.
Stali lokatorzy z ulgą pożegnali wczoraj gościa, który wylądował w zupie. Jeszcze nie wiedzą o tym, że wkrótce pojawi się w ich lokum znowu :)

Zbliża się Wielkanoc, powoli przestawiam się na tryb wiosenny i myślę już o świętach. Dlatego zabrałam się za wielkanocne menu. 
Żurku na zakwasie wcześniej nie robiłam. W zeszłym tygodniu była pierwsza próba, ale coś mi w nim nie pasowało. W końcu żur na domowym zakwasie znacznie różni się od tego sklepowego z butelki. Nie poddałam się, zrobiłam nowy zakwas i podjęłam drugą próbę. Udało się, wyszedł z tego żur idealny, który na stałe wejdzie do mojego popisowego menu :) 
A kupny zakwas niech zostanie na półkach sklepowych, tam jego miejsce!





































Zakwas na żurek
  • 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej (70-80 g)
  • 500 ml letniej wody
  • 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • skórka z 1 kromki żytniego chleba na zakwasie
Żurek na zakwasie
  • 2-3 białe kiełbasy
  • 2-2,5 l wody
  • cebula
  • marchewka
  • 1/4 korzenia selera
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki domowego chrzanu (lub ze słoiczka, lub 2 łyżki świeżo startego korzenia chrzanu)
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • miseczki chlebowe (u mnie z tego przepisu, proporcje razy 2)
Zakwas:
  1. Do słoika lub glinianego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy przekrojone na pół i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz kawałek kromki żytniego chleba.
  2. Naczynie przykrywamy gazą lub kuchenną ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 3 dni. Każdego dnia zakwas mieszamy drewnianą łyżką lub patyczkiem.
  3. Po 3 dniach, gdy zakwas będzie pachniał kwaskowato, wykorzystujemy go do zupy lub wstawiamy do lodówki.
Żurek:
  1. Do garnka wrzucamy kiełbasy. Dodajemy obraną i przekrojoną na pół cebulę, obraną marchewkę oraz korzeń selera. Składniki zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie.
  2. Do garnka dorzucamy suszone grzyby (można kilka godzin wcześniej namoczyć je w wodzie), liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku, aż będą miękkie. Jajka gotujemy na twardo.
  4. Po 30-40 minutach gotowania wywaru, przyprawiamy przyszłą zupę solą. Wyjmujemy kiełbasę, a wywar można odcedzić (nie jest to konieczne). Z zakwasu wyjmujemy małym sitkiem pływające ząbki czosnki i kawałki chleba. Resztę mieszamy i dodajemy do zupy. W tym czasie obieramy kiełbasy lub po prostu kroimy je w plastry.
  5. Po 3 minutach, dodajemy do zupy czosnek drobno posiekany, chrzan i sok z cytryny. Żurek przyprawiamy pieprzem oraz majerankiem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
  6. Zupę podajemy w chlebkach z jajkiem na twardo, ziemniakami i kiełbasą.
Tosia

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam żurek.
    Na domowym zakwasie najlepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Taki żurek deklasuje wszystkie zupy robione z półproduktów. To bez dwóch zdań obowiązkowy punk programu w Wielkanoc ;-)

    Serdecznie Was pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosiu,
    to tak jak u mnie!
    Zakwas pszenny i żytni mieszkają w mojej lodówce już piąty rok.
    Twój żurek jest taki jak lubię - pyszny i wyrazisty.
    W końcu to na charakternym zakwasie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Czekam na okrzyk zdumienia "widziałaś żurek u Tosi? Zróbmy taki!" :) Widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam domowy żurek i robię z podobnego przepisu!!! szkoda tylko, że potem sama zjadam bo innych amatorów brak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może to dziwne, ale u mnie żurek to jedna z ostatnich potraw na Wielkanocnym stole. Jemy go przez cały rok, a na Wielkanoc przygotowujemy inne rzeczy :)
    Natomiast w rodzinie L. żurek jedzą na śniadanie Wielkanocne.

    Właśnie, muszę zakwas dokarmić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Też musze mój zakwas dokarmic. Miałam to zrobić wczoraj, zrobię jutro.
    Wspaniały jest żur na domowym zakwasie. Nie ma lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha taka zupka! I jak pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna aranżacja! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej, ojej. Uwielbiam taki żurek !! :) W tym roku nie ma zmiłuj... Muszę zmobilizować moją mamę i same zrobimy na tegoroczne święta zakwas. :) P.S. Od dłuższego czasu śledzę waszego bloga i uwielbiam wasze przepisy. :))

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie podany ;)a i w smaku pewnie równie wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  12. czas najwyzszy nastawić zakwas. i te chlebki ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten przepis z pewnością wykorzystam, bo żurek to u mnie obowiązkowe danie :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...