Zmieniające się kartki w kalendarzu nie są mi potrzebne, by stwierdzić jej obecność.
Wystarczy wyjść z domu, zamknąć oczy i poczuć jej zapach (wspominała także o tym wczoraj Śliwka).
Rozkoszuje się tym zapachem, jest tajemniczy i niezwykły, szczególnie wieczorami.
Wyjęłam już ciepłe swetry, coraz częściej opatulam się ulubionym kocem.Wychodząc spod prysznica jest mi zimno, dlatego biorę długie i ciepłe kąpiele podczas których wpadam zazwyczaj na najlepsze pomysły.
Zamiast zimnych napojów częściej piję zieloną herbatę lub kawę, a sałatki i chłodniki zamieniam na rozgrzewające dania, w tym zupy.
Wystarczy wyjść z domu, zamknąć oczy i poczuć jej zapach (wspominała także o tym wczoraj Śliwka).
Rozkoszuje się tym zapachem, jest tajemniczy i niezwykły, szczególnie wieczorami.
Wyjęłam już ciepłe swetry, coraz częściej opatulam się ulubionym kocem.Wychodząc spod prysznica jest mi zimno, dlatego biorę długie i ciepłe kąpiele podczas których wpadam zazwyczaj na najlepsze pomysły.
Zamiast zimnych napojów częściej piję zieloną herbatę lub kawę, a sałatki i chłodniki zamieniam na rozgrzewające dania, w tym zupy.
Dla niektórych to przykry czas pożegnań i koniec zabawy, ale dla mnie wręcz przeciwnie, to początek nowych planów i porzucenie leniwego wakacyjnego trybu życia.
Koniec lata wyczuło to, że cieszę się na nadejście jesieni, dlatego przez kilka dni kurowałam się przeziębiona w łóżku. Teraz jednak wróciłam do zdrowia, pełna pozytywnej energii i z uśmiechem witam jesień zupą serowo-cebulową.
Chyba nie muszę pisać o tym, że to cudowne połączenie? Wystarczy wyobrazić sobie słodkawy smak delikatnie karmelizowanej cebuli w połączeniu z ciepłym bulionem, winem i słonym, rozpuszczonym serem cheddar. Na zagryzkę cienkie chrupiące krakersy, posypane suszonym rozmarynem.
Zupa serowo-cebulowa
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki mąki
- 3 cebule
- 50 ml półwytrawnego białego wina
- 400 ml bulionu wołowego lub warzywnego
- 100 ml mleka 1,5%
- 100 g sera cheddar
- gałązka tymianku
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka soli
- Cebule kroimy na pół i siekamy w cienkie piórka. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski i zalewamy mlekiem, odstawiamy.
- W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła i oliwy. Dorzucamy cebulkę, tymianek, przyprawiamy ją pieprzem oraz szczyptą soli i rumienimy przez kilka minut, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę miodu.
- Następnie dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła i wsypujemy 2 łyżeczki mąki, składniki energicznie mieszamy i smażymy minutę. Dolewamy bulion z winem i cały czas mieszając zmniejszamy ogień.
- Gotujemy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie wlewamy mleko z tartym serem i gotujemy przez 15 minut, do czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącymi krakersami.
Chrupiące krakersy
- 100 g mąki pszennej
- 60 ml zimnej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka suszonego rozmarynu/tymianku
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy zimną wodę. Drewnianą łyżką mieszamy chwilę składniki, aż ciasto osiągnie formę kuli. Przekładamy ją na blat i wyrabiamy przez minutę.
- Następnie powstałe ciasto cienko wałkujemy (można do tego użyć maszynki do makaronu). Kroimy w paseczki lub trójkąty podobnej wielkości. Wierzch przyszłych krakersów smarujemy pędzelkiem odrobiną wody i posypujemy przyprawami.
- Krakersy kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 8 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Rumiane krakersy wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu z ciepłą zupą.
Tosia
Zdecydowanie jest to wspaniałe połączenie. A zupa pewnie była pyszna i rozgrzewająca.
OdpowiedzUsuńCudowna zupa!
OdpowiedzUsuńA z tymi krakersami robi wrażenie i kusi.
Po co te swetry?
Idzie ciepło!
uwielbiam zupę cebulowo- serową! pysznie podana :)
OdpowiedzUsuńAleż się apetycznie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWlasnie takiej zupy mi trzeba na te zimne jesienne wieczory :)(Smakowite zdjecia)
OdpowiedzUsuńsuper!!! jesienne smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńAch, Tosiu! Ogarnęła mnie melancholia dzięki Twemu wpisowi.
OdpowiedzUsuńTaak. Zapach jesieni wokoło. Niedługo liście zaczną się złocić, a wtedy jest tak pięknie.
Ach! kocham każdą porę roku - jesień ma w sobie nutkę tajemnicy.
Co do zupki. uwielbiam takie serowe miksy, ale z cebulą - koniecznie skosztuję. Sycąco i smakowicie. Tak, jak być jesienią powinno!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
rozgrzewająca nawet kolorem :)
OdpowiedzUsuńPo samym opisie czuję, że jest pyszna;) Ja ostatnio też nakładam na siebie swetry i otulam kocem, zimno się zrobiło niestety...
OdpowiedzUsuńPyszna zupka. I jeszcze te krakersy do podgryzania, super propozycja :)
OdpowiedzUsuńtaka jesienna ta zupa, mniam :)
OdpowiedzUsuńJesień, ach jesień...
OdpowiedzUsuńJesień ach to Ty !!!
Połączenie zupy serowej z cebulową jest naprawdę genialnym pomysłem. Muszę pojechać po gruyera, bo uwielbiam jego intensywny posmak w zupie ;)
OdpowiedzUsuńdla mnie też jesień zawsze była początkiem, czekałam na nią całe lato a gdy już przyszła z ogromną radością rozgrzewałam różowe z zimna policzki, pocierając je o kubek gorącego kakao :) a zupę cebulowo-serową muszę koniecznie zrobić i to nawet nie wiem czy nie zabiorę się za nią pojutrze, w okresie zapracowania potrzebuję czegoś pożywnego i w miarę szybkiego na obiad :) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńJak zwykle u Was, smakowity zestaw:)
OdpowiedzUsuńrobie podobna i zawsze jest obledna ;)
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia na zdjecia robie sie glodna, nie mowiac juz o wczytywaniu sie w kazdy przepis!
OdpowiedzUsuńpozwolilam sobie otagowac Was w slodkiej zabawie http://ewelinaszajnar.blogspot.com/2012/09/so-sweet-blog-award-czyli-blogi-ktore.html
pozdrawiam!
Pycha, też ostatnio robiłem zupę cebulową, niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup:) pycha!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Zupa musi byc smakowita :)
OdpowiedzUsuńCiekawy kolor ma Twoja zupa - z rozpędu (nie czytając tytułu) można by ją pomylić z zupa dyniową. Podoba mi się w Twoim przepisie to, że ser dodawany jest jeszcze w trakcie gotowania - jestem przekonana (wróć) - wiem, że smakowałaby mi ta serowo - cebulowa zupka:)
OdpowiedzUsuńPrawda, dodatek papryki zabarwił lekko zupę :)
Usuńaż się ciepło robi patrząc na nią, muszę koniecznie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPysznie rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńIdealna na chłodne, jesienne wieczory...
OdpowiedzUsuńPycha! Pycha! Pycha!
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na jesień:)
Uwielbiam cebulową we wszystkich odsłonach,
ale z dodatkiem mleka jeszcze się nie spotkałam.
Mmm! To jest to, na co w tym miesiącu mam ochotę - właśnie takie zupy, rozgrzewające comforting food. No i bardzo lubię cheddar...
OdpowiedzUsuńmoja babcia to by się za głowę złapała, że można taką zupę zrobić ;D a ja jestem jak najbardziej za!
OdpowiedzUsuńNo tak, nie da się ukryć, że jesień zbliża się wielkimi krokami. A zupka pyszna, w sam raz na te pierwsze jesienne ale jeszcze słoneczne dni :-)
OdpowiedzUsuńRobię podobną, pyszna jest :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki, ale z krakersikami jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńKrakersy i zupa cebulowa:O
OdpowiedzUsuńTo dopiero pomysł, jakże ciekawy...:)
Pozdrawiam:)
Od tych zdjęć bije ciepło i smak tej zupy! Aż mi wstyd, ale zupy cebulowej nigdy nie jadłam, nie wspominam już o jej przyrządzeniu! Kolejna rzecz do nadrobienia!
OdpowiedzUsuńDziewczyny :) zrobilam Wasza zupe! Wyszla przepyszna! Polecam!
OdpowiedzUsuńNigdy mi dobrze nie wychodzi ! Ta wygląda tak smakowicie i rozgrzewająco : )
OdpowiedzUsuńSuper przepis, w moim domu wszyscy zgodnie stwierdzili, że innej zupy cebulowej już nie będziemy jadać, tylko tą:)
OdpowiedzUsuńJa również zrobiłam jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do 24 godzin Kredytu usługi
OdpowiedzUsuńCzy próbował pozyskać kredyty z banków bez sukcesu? Pilnie potrzebują pieniędzy, aby wyjść z długów? Potrzebujesz pieniędzy na rozwój lub utworzenie własnej firmy? Uzyskać pożyczkę od jednego z wiodących brytyjskich firm pożyczkowych. 24 godzin Kredyt Service jest jedną z największych pożyczek zabezpieczonych firm w Wielkiej Brytanii, a nasz przyjazny i doświadczony personel są w stanie przetwarzać aplikacji szybko i sprawnie. Możesz pożyczyć każdą kadencję od 1 do 25 lat i pożyczyć każdą kwotę od £ 2,000 do £ 50.000.000,00 na dowolny cel. O niskim oprocentowaniu w wysokości 3% na wszystkich częściach świata. Aplikacja dostępna jest dla kandydatów, którzy mają 18 lat i powyżej.
Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt poprzez e-mail: 24hourloanservice2011@gmail.com
Pozdrawiam
Larry Fox