wtorek, 28 sierpnia 2012

Chipsy bakłażanowe z tzatzikami


Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować świetną przekąskę, która nie tuczy tak jak typowe chipsy, a tak samo cieszy i chrupie- chipsy bakłażanowe. Miałam szczęście skorzystać z ekologicznych bakłażanów mojego znajomego, które są co najmniej o połowę mniejsze od tych dostępnych w sklepach. Nie martwcie się jednak, duże powinny sprawdzić się równie dobrze. 
Jako dip użyłam greckich tzatzików, które poza zabijającym zapachem z ust przez resztę dnia, dodają przekąsce świeżości. Moja autorska wersja zawiera miętę, która dodatkowo bardziej przełamuje smak. Koniecznie spróbujcie!

Chipsy bakłażanowe z tzatzikami
- 2 bakłażany
- miseczka mąki (ok 10 łyżek)
- 1 duży świeży ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 250g jogurtu greckiego
- kilka listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- olej rzepakowy do smażenia

  1. Pokrój bakłażany na 1milimetrowe plastry (najlepiej w tym celu użyć maszyny do krojenia).
  2. Wyłóż blat papierowym ręcznikiem i ułóż na nim, jeden po drugim, plastry bakłażana. Posól, odwróć każdy plaster na drugą stronę i ponownie posól. Przykryj kolejną warstwą papierowego ręcznika i daj im puścić sok przez ok. 20 minut.
  3. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na sitko, posól i zostaw na 10 minut, aby puściły sok.
  4. Rozgrzej w średniej wielkości garnku tłuszcz do połowy wysokości garnka. 
  5. W tym czasie odsącz ogórki na sitku przyciskając je papierowym ręcznikiem. Przerzuć je do miseczki, dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i cukier. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wypróbuj jeden plaster bakłażana, aby sprawdzić jak mocno się rozgrzał. Obtocz go w mące z dwóch stron i rzuć na tłuszcz. Jeśli będzie mocno bulgotał, jest gotowy. Smaż bakłażana aż lekko zbrązowieje z dwóch stron a następnie wyjmij cedzakiem i ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Powtórz tę czynność z resztą, smażąc je partiami.
  7. Podawaj z tzatzikami. 
Śliwka

24 komentarze:

  1. A jak smakowicie i oryginalnie wyglądają, a mmm!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi jakoś nigdy bakłażan nie podchodził. Nie przepadam za jego smakiem. Mimo wszystko ciekawy pomysł na chipsy bakłażanowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam je kiedyś, ale mi nie wyszły ;C

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę przepis na takie chipsy ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam baklazana z grilla wiec tego pewnie tez ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł. To coś co mi podchodzi i nie tylko dlatego, że w nazwie znajduje się słowo "chipsy" ;-)
    A tak poza tym, Wy już pewnie dobrze wiecie Dziewczyny, że jesteście the best, ale jakbyście miały wątpliwości to ta nominacja je rozwieje: Versatile Blogger Award wędruje do Was:-) http://www.skoraczek.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) bardzo lubię chipsy z warzyw i owoców, nie spotkałam się z bakłażanowymi, ale muszą być super, bo to jedno z moich ulubionych warzyw :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tosiu!
    nominowałam Cię na blogu w zabawie Versaitle Blogger Award. Uważam, że zasługujesz na taką wspaniałą nominację. Za wszystko, całokształt wirtualny jak i realny!
    Piszesz i prowadzisz rewelacyjnego bloga, a w rzeczywistości jesteś przemiłą i pogodna dziewczyną.
    Musiałam Cię nominować!

    Pozdrawiam ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe zdrowe chipsy i do tego z bakłażana, którego tak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na świetną przekąskę, zwłaszcza, że bakłażana uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej dziewczyny :)
    Znowu mnie Karmel-itka ubiegła, ale ja też chciałbym Was nominować do Versatile Blogger Award :) http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny przepis, dla męża podczas meczu byłyby super!

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają jak prawdziwe chipsy, a nawet i lepiej niż one :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe chipsy, niestety jestem uzależniona od tych niezdrowych. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja uwielbiam chipsy cukiniowe, też świetnie pasują do tzatzików :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Chipsy to ja lubię wszelakie, biorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. rewelacyjny pomysł! z tym sosem muszą smakować wybornie

    OdpowiedzUsuń
  18. Naprawdę fajny i pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. przede wszystkim zazdroszczę dostępu do prawdziwie ekologicznych warzyw! przepis super :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj,
    po sieci krąży zabawa Versatile Bogger Arard, która polega na nominacji ciekawych blogów. Nominowałam Twój. Podoba mi się Twój blog,zaangażowanie w to co robisz , dobrze się "paczy" na Twoje zdjęcia i czyta, to co piszesz;
    Agiatis

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...