niedziela, 15 lipca 2012

Śniadanie do łóżka #57: Pudding chlebowy z jagodami































Prawdziwe leśne jagody budzą we mnie wiele wspomnień. Gdy byłam mała potrafiłam rozsiąść się w lesie między krzaczkami tych cudownych owoców, z wielkim zamiarem nazbierania całego słoiczka, a kończyło się jak zwykle- czarnymi zębami. Nie potrafiłam się im oprzeć.
Teraz gdy widzę je na straganach mam podobnie, ale tym razem nie mogę się oprzeć, żeby nie użyć ich do kolejnych wypieków. Wczoraj, tak jak Tosia, zrobiłam jagodzianki kapiące pysznym słodko-kwaśnym sokiem, a dzisiaj coś co idealnie wpasuje się w śniadaniowy klimat- pudding chlebowy z jagodami. To jakby tosty francuskie, ale zapieczone w piekarniku. No po prostu pycha!

Pudding chlebowy z jagodami (4 porcje)
- 4 kromki chałki
- 8 łyżek jagód
- 150 ml mleka
- 25 g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- gałka muszkatołowa
- 30 g cukru
- 1 laska wanilii
- 100 g mascarpone
- 3 jajka

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Kromki chałki podgrzej w tosterze, aby lekko zbrązowiały. Pokrój je na małe kawałki i wrzuć do żaroodpornych sufletówek. Do każdej sufletówki wrzuć też po 2 łyżki jagód.
Mleko rozgrzej w rondelku. Dodaj masło, cukier, cynamon i odrobinę zmielonej gałki muszkatołowej. Z laski wanilii wydrąż ziarenka i dorzuć do mleka razem z pozostałością laski (wyjmiesz ją później).
Gotuj kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i daj mleku trochę ostygnąć.
Gdy trochę ostygnie, wyjmij pozostałości z laski wanilii, wlej do miski i dodaj mascarpone. Zmiksuj mikserem. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Po dodaniu ostatniego jajka, miksuj jeszcze przez 2 minuty.
Wlej zmiksowaną masę do sufletówek, do wysokości chleba i jagód.
Piecz przez 20 minut. Uwaga! Będą bardzo gorące. Możesz też zrobić je wieczór wcześniej, wsadzić do lodówki i podać rano na zimno.

Śliwka

22 komentarze:

  1. zawsze się zabieram ze ten pudding chlebowy, ale jeszcze nigdy nie udało mi się go zrobić... muszę w końcu spróbować! z jagódkami super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaale mi Śiwko zaimponowałaś tym przepisem. Jeszcze nigdy puddingu sama nie robiłam, bo się nasłuchałam jak to go trudno wykonać i w ogóle, że jest bardzo skomplikowany i że trzeba się urodzić Anglikiem, żeby go dobrze robić.

    A tu proszę! Przepis wydaje się być naprawdę prosty i bardzo smakowity. Do wypróbowania :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcie, pudding jestem pewna, że pyszny. W Polsce to jednak ludzie mają szczęście, że mają jagody. Doceniam to dopiero teraz, gdy muszę się zaspokoić borówkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalny pomysł na pudding chlebowy, jagody i mascarpone, uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mój ostatni pudding chlebowy był jakimś niewypałem, ale ten wygląda niesamowicie! uwielbiam jagody i ten uśmiech po nich <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam połączenie jagód i wanilii:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po takim śniadaniu dobry dzień murowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem już nawet od jak dawna zabieram się za pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rany, to wygląda wspaniale, chcę takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne! Taki pudding to doskonałe śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniałe i taaakie apetyczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. to nawet nie jest sniadanie, to krolewski deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. widziałam coś podobnego u nigelli i u Ciebie wygląda apetyczniej :D

    OdpowiedzUsuń
  14. na takie śniadanko bardzo chętnie się skuszę!:) i chyba zaraz pobiegnę do sklepu po jagody, żeby coś z nich wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie wygląda! A moje foremki do sufletów stoją zapomniane...:)Dziękuję za przypomnienie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jejku,ależ smakowicie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. No i mam pretekst, by kupić dziesięć nowych sufletowek, bo stare dzieci wytłukły ;)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...